Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет вшанував пам’ять генерал-хорунжого УПА Василя Кука

9 вересня минула перша річниця від дня смерті генерал-хорунжого Василя Кука, котрий очолив УПА після загибелі легендарного Романа Шухевича. У селі Красне, що на Львівщині, де поховано генерал-хорунжого відповідно до його заповіту, відбулися пам’ятні урочистості. Представники Львівського національного університету імені Івана Франка також долучилися до них та поклали квіти на могилу Василя Кука.
Генерал-хо­рун­жий відійшов у вічність на 95-му році життя. Бойові побратими та рідні, громадські діячі, дослідники історії УПА й представники влади прибули до могили останнього головного командира повстанців, щоб скласти данину пам’яті людині – символу українськості, та взяли участь у панахиді та в поминальному вічі. На цьому велелюдному заході вони згадали добрим словом заслуги Василя Кука, чимало цікавих фактів із біографії, розповіли, як йому вдавалося впродовж тривалого часу – з 1937 до 1954 року – уникати арештів.
Громадський діяч, публіцист, історик – Василь Кук був людиною, яка натхненно працювала на благо України і у важкий для неї період, і в час її незалежності. Провівши багато років у радянських таборах, до останнього дня провадив активну громадську діяльність, видав чимало книжок і написав низку статей про діяльність ОУН і УПА.
Керівники Центру досліджень визвольного руху передали місцевій бібліотеці книги, які раніше належали Василеві Куку, а також кілька примірників перевидань його праць.

Оксана Гоцур

Категорія: №6, жовтень 2008 р.