Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

До 90-річчя заснування НАН України

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася XVII Українська конференція з неорганічної хімії, приурочена 90-річчю заснування Національної академії  наук України. Співорганізатори конференції, окрім нашого Університету, – Національна академія наук України, Наукова рада з проблеми “Неорганічна хімія” НАН України, Інститут загальної на неорганічної хімії ім. В. І. Вернадського та Київський національний університет ім. Т. Шевченка.
“Нам приємно, що конференція, приурочена 90-річчю заснування Національної академії наук України, відбулася саме у Львові, – розповідає голова локального оргкомітету, завідувач кафедри неорганічної хімії ЛНУ ім. Івана Франка Роман Гладишевський. – Це засвідчує, що хімічна наука в нашому Університеті – на високому рівні”.
Серед учасників конференції, а їх 276, – професор Алан Вільямс та доктор Радован Черни із Женевського університету (Швейцарія), член-кореспондент Костянтин Турне з Інституту хімії АН Молдови, член-кореспондент Російської АН Євген Гуділін, академіки НАН України Сергій Волков, Віктор Скопенко, Зіновій Назарчук. Конференція зацікавила не лише кандидатів наук чи академіків, серед учасників були і молоді науковці, і студенти. Основні напрями конференції – хімія координаційних сполук; хімія та кристалохімія твердого тіла; сучасні нано-, біонеорганічні та енергоекологічні технології. Окрім виголошених доповідей та представлення результатів роботи, окреслено основні тенденції і напрями розвитку неорганічної хімії. 
“Усі розробки і в хімії координаційних сполук, і в хімії інших неорганічних сполук спрямовані на практичне застосування, тобто дослідження комплексного характеру. Дослідження  в трьох категоріях – хімічного складу, кристалічної структури, фізичних та хімічних властивостей – дає змогу передбачати галузі застосування неорганічних сполук і, безумовно, створювати нові матеріали на їхній основі”, – каже Роман Гладишевський.
Такі наукові конференції не лише інформують про найновіші наукові розробки та тенденції, а й сприяють налагодженню та зміцненню контактів поміж самими науковцями. Приклад багаторічної плідної співпраці – співпраця в галузі неорганічної хімії Женевського університету та ЛНУ ім. Івана Франка.
Професор Алан Вільямс із Женевського університету підсумовує: “До нас на навчання та набуття досвіду приїжджає багато студентів зі Львова. І мушу зазначити, що це добрі студенти”.
Гість з Москви, що представляв Російську академію наук Євген Гуділін, закликав присутніх студентів узяти участь у всеросійській інтернет-олімпіаді з неорганічної хімії, яка 2007 року зібрала дві з половиною тисячі учасників і з Росії, і з сусідніх країн. Серед дипломантів минулого року була й студентка зі Львова.

Галина Вернюк

Категорія: №6, жовтень 2008 р.