Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Роман Крохмальний, проректор з науково-педагогічної роботи

Упродовж року Університет активно організовував профорієнтаційні поїздки. Передусім це були презентації про Університет, знайомство учнів з історією Університету, його структурою, напрямами, особливостями правил прийому до Університету.
Наші майбутні абітурієнти мали змогу почути відповіді на всі можливі запитання. Окрім того, під час зустрічей ми запрошували учнів на екскурсії до Університету (у музеї, лабораторії, Ботанічний сад, Астрономічну обсерваторію). Таким чином діти пізнають Університет і правильно обирають напрям, з яким згодом пов’яжуть своє майбутнє. Що цікаво, профорієнтація проводилась не тільки на загальноуніверситетському рівні: зустрічі з учнями організовували окремі факультети і кафедри.
Університет активно співпрацює з Львівським регіональним центром оцінювання якості освіти. Ми запрошуємо методистів з Львівського РЦОЯО на Дні відкритих дверей. Минулого року таких зустрічей було чотири (по дві в кожному семестрі). Існує ще й інший вид співпраці: Львівський РЦОЯО надає нам зав­дання ЗНО попередніх років, які залишилися після тестувань, що служать базою для підготовчих курсів факультету доуніверситетської підготовки. Окрім того, студенти Університету беруть участь в апробації тестів, а наші викладачі та аспіранти були спостерігачами на сесіях ЗНО.
На сьогодні є двадцять п’ять середніх навчальних закладів, з якими Університет уклав угоди про співпрацю (організація профорієнтаційних зустрічей і філій підготовчих курсів). Співпраця має кілька рівнів – організація профорієнтаційних зустрічей, літніх практик; організовано філії підготовчих курсів, де навчалася значна кількість слухачів (у школах Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської областей). Плануємо утворити навчальний комплекс із середніми загальноосвітніми навчальними закладами. Крім того, організовуємо цикл круглих столів “Університет і школа” та конференцій з питань викладання окремих предметів у школах.
Ювілей Університету – свято загальнонаціональне, адже Львівський національний університет імені Івана Франка – один із найвідоміших українських університетів Європи і впродовж 350 років творить наукові, освітні та культурні традиції. Три з половиною століття – не лише свідчення утворення окремої інституції, а й свідчення розвитку інтелекту нації, який хоч і був складним на різних етапах історії, проте вказує на істинність вектора наукових пошуків. Безперечно, людині важко уявити 350 років – надто великий відтинок часу. Однак зауважте, скільки інтелектуалів, науковців, освітян творили і творять наш Університет. Маємо розуміти, що тут є традиційна аура, яка несе великий заряд енергії. Це надзвичайно потужні хвилі, що сплітаються протягом тривалого часу і мають велику продуктивну силу. Бажаю усім здоров’я, сонячного настрою, доброї когерентності!

Категорія: №7, жовтень 2011 р.