Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Вітання Ректора Університету з нагоди Дня української писемності та мови

Дорогі студенти, аспіранти, викладачі та працівники ­Львівського національного університету імені Івана Франка!

Сердечно вітаю Вас із Днем української писемності та мови!

Мова є цінністю кожної нації, її святинею і найбільшим скарбом. Однак, як не парадоксально, сьогодні українська мова в незалежній Україні потребує нашої справжньої підтримки. У цивілізованих країнах влада створює умови для спілкування рідною мовою, для її ґрунтовного та різнобічного вивчення, натомість у нас зумисне провокують мовне, культурне, а відтак і політичне протистояння. З метою так званого вдосконалення конституційного регулювання відносин, зокрема й мовних, створено Науково-експертну групу з підготовки Конституційної Асамблеї, яка готуватиме зміни до Конституції України. А чи не стане це заключним етапом на шляху до введення другої державної мови?

Недостатньо лише задекларувати свою підтримку, маємо виробити в собі внутрішню потребу спілкуватися рідною українською мовою в молодіжному й академічному сере­до­вищі. Це особливо важливо сьогодні, коли україномовний інформаційний простір обмежено, кіно- і телевізійні ринки є сферою домінування російської мови, з мобільних телефонів лунають російськомовні мелодії, на наших вулицях, у побуті, в установах, громадському транспорті мовою спілкування став суржик. Не зауважувати цього ганебного факту – злочин пе­ред­усім проти свого народу і майбутніх поколінь. Пам’ятаймо, що кожен із нас має виробити чітку позицію щодо сучасної мовної політики в державі.

Маю щасливі сподівання, що Львівський університет, який заслужено набув символічного статусу охоронця українськості, і надалі створюватиме та розвиватиме наш український світ на засадах національної гідності, історичної пам’яті та мови.

Бажаю усім нам єдності та сили духу в обстоюванні природного права на українське слово в Україні.

 

Ректор Іван Вакарчук