Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Міжнародна конференція “Освіта як рушій розвитку громадянського суспільства”

28 жовтня 2011 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття міжнародної конференції “Освіта як рушій розвитку громадянського суспільства”, організаторами якої є Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка та словацька неурядова організація “Academia Istropolitana Nova” (м. Братислава).

Привітала учасників засідання керівник відділу закордонної співпраці Львівської міської ради Ірина Подоляк: “Дуже приємно, що такий захід відбувається в нашому місті і в цьому Університеті. Вітаю всіх учасників Конференції від імені мера Львова Андрія Садового та міської влади”.

Від імені словацьких учених виступила Лючія Бізонова із Братиславського університету “Аcademia Istropolitana Nova”. “Україна – одна із пріоритетних країн зовнішньої співпраці Словаччини, тому розвиток двосторонніх стосунків на всіх рівнях надзвичайно важливий”, – запевнила почесна гостя зі Словаччини.

Також учасників конференції привітав лектор словацької мови і культури Міністерства освіти Словацької Республіки, доцент кафедри словацької філології Ужгородського національного університету Ярослав Джоґаник, який висловив сподівання, що українсько-словацька співпраця на рівні університетів буде активно розвиватись і поглиблюватись надалі.

Нагадаємо, що конференція є підсумковою частиною проекту “Університети – джерело консолідації громадянського суспільства в сусідній Україні, Словаччина – посередник на шляху української академічної спільноти до європейського університетського простору”, який Центр гуманітарних досліджень разом із “Academia Istropolitana Nova” реалізовували від травня 2010 до квітня 2011 року за підтримки Агентства з міжнародного розвитку і співпраці Словацької Республіки SlovakAid.

Одним із основних завдань проекту є надання цільовим групам інформації про сучасний стан вищої освіти Словаччини, про трансформації освіти в рамках Болонського процесу, які відбулися в країні після вступу до ЄС 2004 року, про проблеми автономії університетів, мобільності студентів у рамках ЄС, якості та рівного доступу до освіти, керування проектами у сфері вищої освіти. Викладачі університетів мали також змогу дізнатися про пріоритети Словаччини, які вона отримала після вступу до ЄС, про сучасну зовнішню політику країни та можливості розширення співпраці в різних наукових сферах між університетами Словаччини й України, щоб започаткувати нові спільні проекти.

У рамках міжнародної конференції відбулось засідання секції “Роль освіти у сучасному суспільстві: тенденції проблеми і виклики”. Під час роботи секції було висвітлено ключові аспекти університетської освіти, проаналізовано освітні тенденції та становлення ідеї Університету.

Зокрема з доповіддю “Університет третього тисячоліття: місія, нові виклики та випробовування” виступила проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка Марія Зубрицька. Про не менш важливий фактор у контексті розвитку університетів у своїй доповіді “Відмінності у стратегічному плануванні в університетах України та США” говорив учений секретар Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослав Притула.

Деніса Чідерова, заступник декана з міжнародних відносин (Факультет комерції Економічного університету в Братиславі), під час виступу на тему: “Сучасні виклики для системи вищої освіти Словаччини” ознайомила присутніх із навчальними програмами Словацьких університетів і висловила сподівання на поглиблену співпрацю з Україною в межах Європейської Унії.

Про освітні програми та специфіку роботи бібліотеки Українського католицького університету розповів директор бібліотеки УКУ Тарас Тимо у доповіді “Сертифікатні програми Українського католицького університету”, а директор Центру освітньої політики Олег Процак проаналізував специфіку освіти як каталізатора інтеграції України в європейське співтовариство.

ІІ-га секція відбувалась за темою “Спів­пра­ця між Україною і Словацькою республікою у сфері вищої освіти”. У роботі секції взяли участь науковці нашого Університету, Ужгородського національного університету, Університету Константина Філософа в Нітрі (Словаччина).

Завідувач кафедри слов’янської філології Університету Надія Лобур у своїй доповіді зосередила увагу на пе­ред­умо­вах відкриття та перспективах розвитку словакістики у Львові, на літописі культурної взаємодії між Україною і Словаччиною, вкладі науковців Львівського національного університету імені Івана Франка у розвиток і популяризацію словацької мови, літератури та культури в Україні.

“Ми починали як кафедра, що забезпечувала потреби національної меншини, а трансформувались у кафедру, яка вивчає мову однієї із країн Європейського союзу”, – наголосила Світлана Пахомова, завідувач кафедри словацької філології Ужгородського національного університету.

Центральними фігурами доповіді доцента кафедри загальної та прикладної етики, факультету гуманітарних наук Університету Константина Філософа в Нітрі Романа Краліка стали К’єркегор та Кирило і Мефодій. Про вплив інтелектуальної спадщини Сьорена К’єркегора на філософську думку Заходу й авторитет філософа розповів у своєму виступі доцент кафедри історії філософії ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Дахній.

Ореста Лосик, доцент кафедри філософії ЛНУ ім. Івана Франка, поділилась із учасниками конференції своїми враженнями від перебування у словацькому університеті, наголосивши на значенні гостинності в академічному середовищі й особливості людської пам’яті.

Анастасія Коник, Олег Вівчарик