Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Великий час” світової літературної класики

Із заснуванням кафедри світової літератури 1939 року (перша назва – кафедра західноєвропейської літератури) у Львівському університеті почала формуватися літературознавча школа, зосереджена на проблемах становлення, розвитку, рецепції та інтерпретації світової літературної класики, а також на аспектах новітнього літературознавчого та літературно-критичного дискурсу. Знаковими для наукового поступу кафедри стали визначні дослідники – науковці та педагоги: Михайло Рудницький (літературознавець, письменник і перекладач), Марія Шаповалова (ініціатор написання (у співавторстві) підручника “Історія зарубіжної літератури. Середні віки. Відродження”, який мав дотепер уже чотири перевидання, і залишається одним із найавторитетніших українських підручників з цього курсу для гуманітарних факультетів), Олексій Чичерін (відомий за монографіями “Идеи и стиль”, “Ритм образа”, “Очерки по истории русского литературного стиля”, “Произведения О. Бальзака “Гобсек” и “Утраченные иллюзии”, що стали теоретичною основою літературознавчої школи дослідників авторського стилю).

Важливою складовою діяльності кафедри світової літератури є проведення традиційних уже Чичерінських читань – наукового форуму для дослідників класичної та новітньої світової літератури. Традиція започаткована 1990 року, коли на запрошення кафедри зарубіжної літератури відгукнулися понад 30 літературознавців України та Росії, взявши участь у роботі наукової конференції-посвяті першій річниці смерті О. В. Чичеріна. У лютому 1993 року ІІ Чичерінські читання були зосереджені на важливій та актуальній науковій темі – “Проблеми зарубіжної оповідної прози” і зібрали 45 літературознавців з України, Росії та інших країн. Наступні, ІІІ Міжнародні Чичерінські читання (1997 р.) були пов’язані з дослідженням творчості Сервантеса (1547-1616) і згуртували навколо цієї теми понад 40 учасників, серед них і літературознавців з Росії та Словаччини. Наукова проблема ІV Міжнародних Чичерінських читань (1999 р.) – “Роман і стиль” – мала ювілейне спрямування, адже присвячувалася 200-річчю з дня народження Оноре де Бальзака та 100 річчю з дня народження О. В. Чичеріна. Участь у читаннях взяли 47 літературознавців з України, Росії, Великобританії та Хорватії. V Міжнародні Чичерінські читання “Проблеми розвитку художньої прози” відбулися у жовтні 2004 р. До участі у конференції зголосилося 79 учасників не лише з вищих навчальних закладів України (Київ, Харків, Дніпропетровськ, Полтава, Черкаси, Луцьк, Чернівці, Дрогобич, Івано-Франківськ), але й з-за кордону (Білорусь, Болгарія, Росія, Словаччина, ФРН).

Розширення поля наукового зацікавлення засвідчили VI Міжнародні Чичерінські читання “Світова класика в літературно-критичному дискурсі ХХІ століття” (2009 р.). Серед учасників були представники шести країн – Білорусі, Литви, Польщі, Словенії, Росії, України. Виголошені доповіді, виступи й обговорення методологічних аспектів новітнього літературознавства, поетологічних характеристик літературної класики та сучасного художньо-естетичного процесу засвідчили зростання інте­ре­су до окресленої проблематики, визначили ключові питання, що передбачали продовження розмови про значення, функції, естетичну вартість, а також сучасне прочитання класичної світової літератури та методику її вивчення. На невичерпність і важливість цієї теми вказували визначні літературознавці, відзначаючи, що побутування класичних творів у “Великому історичному часі” пов’язане з їх постійним збагаченням і тому є динамічним процесом.

У роботі VIІ Міжнародних Чичерінських читань (21–22 жовтня 2011 р.) задекларували свою участь понад 120 науковців з України, Росії, Білорусі, Молдови, Литви. З вітальним словом до учасників конференції звернувся голова оргкомітету, проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка доцент Володимир Кирилич, відзначивши не лише важливу роль формування літературознавчої школи світової літератури, але й символічність тривання наукової традиції в межах ювілейного для Університету року. Учасників читань привітала співголова оргкомітету конференції, заступник декана факультету іноземних мов з наукової роботи доцент Ліна Глущенко, коротко окресливши віхи життєвого та наукового шляху професора О.Чичеріна та визначивши його внесок у створення й розвиток новітнього вітчизняного літературознавства в царині дослідження світової літератури.

Основні тематичні напрями VIІ Міжнародних Чичерінських читань були засвідчені в ґрунтовних доповідях: Михайла Гнатюка (Львівський національний університет імені Івана Франка), Ольги Ніколенко (Полтавський національний педагогічний університет ім. В.Г.Короленка), Гайжюнаса Сільвестраса (Інститут литовської літератури і фольклору, м. Вільнюс, Литва), Олександра Міхільова (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна), Наталії Висоцької (Київський національний лінгвістичний університет), Бориса Шалагінова (Національний університет “Києво-Могилянська академія”), Наталії Малютіної (Одеський національний університет ім. І.І.Мечникова), Тетяни Рязанцевої (Інститут літератури ім. Т.Шевченка НАН України), Валентини Фесенко (Київський національний лінгвістичний університет).

У ході активної наукової дискусії були артикульовані цікаві ідеї, окреслені нові підходи до рецепції та інтерпретації літературної класики. Об’єднані любов’ю до літератури, бажанням та вмінням прочитувати її щоразу по-новому, учасники конференції долучилися до діяльності літературознавчої школи в царині світової літератури, що плідно працює у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Наукове спілкування, що поєдналося з переглядом вистави “Лісова пісня” за драмою-феєрією Лесі Українки у Львівському драматичному театрі ім. Леся Курбаса та широкою екскурсійною програмою, дало підстави для окреслення дослідницьких горизонтів, для налагодження наукових контактів між представниками вищих навчальних закладів та академічних установ Львова, Києва, Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кам’янця-Подільського, Чернівців, Кременця, Житомира, Запоріжжя, Одеси, Тернополя, Івано-Франківська, Полтави, Черкас, Миколаєва, а також Білорусі, Литви, Молдови, Росії.

Творча атмосфера, активні наукові дискусії, широка проблематика VIІ Міжнародних Чичерінських читань дають підстави означити їх як важливий етап розвитку наукової школи дослідження світової літератури у Львівському університеті, гідний внесок у понад 350-літню історію Університету.

Ухвалою учасників читань було вирішено провести наступні Міжнародні Чичерінські читання у жовтні 2013 року.

 

Лідія Мацевко-Бекерська