Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Наталія Яковенко про “білі плями” історії

14 грудня 2011 року у Дзеркальній залі в рамках “Університетських діалогів” Центру гуманітарних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась зустріч зі знаним українським істориком, професором Національного університету “Києво-Могилянська академія” Наталією Яковенко.
Почесна гостя Університету виступила з публічною лекцією “Історія ранньомодерної України: білі плями чи не задані істориками питання?”, під час якої розповіла про багатолику природу “білих плям”, забутих людей забутого простору, “мовчазну більшість історії”, про те, хто, як і в що вірив у період ранньомодерної та домодерної історії. Зокрема Наталія Яковенко закцентувала увагу на природі походження так званих білих плям в історії та важливості їхнього заповнення. “Білі плями історії, схожі на острів, який оминають історики в ос­нов­ному через те, що навіть не підозрюють про його існування”.
На думку професора Н. Яковенко, часто значні періоди історичного розвитку регіонів залишаються поза увагою, до кінця не простежуються причини тих чи інших подій, прогалини в історіографії питань, що охоплюють цілі регіони.
Доповідачка також зазначила, що відчутною проблемою української історіографії є домінування в нашій історичній науці схеми, яка антропологізує націю, “розглядає її як індивіда, який страждає, бореться, терпить”.
Щодо “вірувань”, які були притаманні історикам ХІХ-ХХ століття, професор розповіла, що в більшості своїй вони ґрунтувались на слов’янофільських позиціях, а отже, прищеплювали своєрідне антизахідне сприйняття світу. На думку Наталії Яковенко, це призводило до не завжди правильного висвітлення тих чи інших історичних періодів. “Ми знаємо багато фактів, які свідчать про те, що стереотипне сприйняття бідних і знедолених селян часто не відповідає дійсності. […] Попри те, саме цю мовчазну більшість ми мусимо досліджувати, хоча б через те, що це більшість”, –  наголосила доповідачка.
Наталія Миколаївна говорила й про складнощі об’єктивної інтерпретації історії в процесі досліджень: “Часто знайти справжній смисл у текстах, написаних сотні років тому, дуже важко. Проте маємо вірити, що поволі докопуємось до суті”.
На завершення зустрічі Наталія Яковенко побажала присутнім бути допитливими та сміливими у пошуку нових знань.

Олег Вівчарик
Фото автора