Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Грип як медична і соціальна проблема

Про грип ми знаємо давно. Згадаємо історію – 1918 рік, коли пандемія грипу, так звана “іспанка”, “викосила” на планеті декілька десятків мільйонів людей.
За останні роки епідемії спостерігались у Мексиці, США, Канаді. 2009 рік – раптом в Україну увірвався “свинячий” грип – вірус А (H1N1) –Каліфорнія. Це був страшний пандемічний грип, який забирав життя у молодих людей віком від 17 до 40 років, стрімко розвивалась нетипова пневмонія, від якої не допомагали жодні ліки.
Нам загрожують ще і такі підтипи грипу, як H1N2, H3N1, H3N2, H2N3, а також відома гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ), інфекції верхніх дихальних шляхів, якими ми хворіємо по 2-3 рази на рік. Каліфорнійський грип (“свинячий”) в наступні роки, після 2009 року, зі статусу пандемічного перейшов у сезонний.
Як зазначають епідеміологи, імунний захист від минулорічних вірусів грипу, які циркулювали в повітрі і з якими наш організм зіткнувся, зберігається до шести місяців. В осіб, які хворіли на грип, імунна пам’ять може спрацювати, і в цьому році, хоч перебіг захворювання мине у легшій формі.
Грип та інші вірусні інфекції залишаються малоконтрольованими інфекціями. В останнє десятиліття менінгіт і менінгоенцефаліт, як ускладнення грипу, розвиваються в 40 разів частіше, ніж у попередні десятиліття, та призвели до багатьох смертей.
Що чекає нас цього року?
За прогнозами Центру грипу в Україні, початок епідемії передбачається в грудні-січні. У нашому регіоні частіше початок епідемії буває в лютому – березні, коли організм виснажений і імунітет знижений. Слизова носа та зіву є вхідними воротами для багатьох мікроорганізмів та вірусів, які беруть участь у розвитку фарингітів, синуситів, бронхітів, ангін, пневмоній, менінгітів, енцефалітів і т.д. Тому хіміотерапевтичні препарати разом з інтерферонами та імуномодуляторами показані для лікування на ранніх етапах захворювання.
Восени значно погіршується стан хворих на хронічні захворювання бронхо-легеневої системи. В Україні за останні роки хронічна форма бронхіту значно помолодшала. Якщо раніше хворіли чоловіки і жінки після 40 років, то тепер цим захворюванням страждають підлітки і молодь.
За статистикою кожен четвертий українець має хронічне захворювання бронхів. Цьому сприяє насамперед розповсюджене серед молоді тютюнокуріння, скупченість людей у мегаполісах і соціально-економічна ситуація в державі.
Якщо ви курите більше 3-х років і помітили, що періодично кашляєте впродовж 3-х, 4-х тижнів, це перші ознаки хронічного захворювання бронхо-легеневої системи. Зверніться до лікаря, зробіть рентгено- та спірометричне дослідження!
Як застерегтися від грипу та його ускладнень:
1. Відчуваєте початок хвороби – викличте лікаря! Не йдіть на заняття чи роботу. Не поширюйте інфекцію та не наражайте себе на ускладнення.
2. Грип поширюється не лише через повітря, інфекція осідає на предметах, яких торкались хворі люди, тому після відвідувань громадських місць і транспорту ретельно мийте руки, обробляйте їх антисептиками, що містять спирт.
3. Одягайтесь тепліше, носіть шапку, рукавиці, тепле взуття. У теплі організм відпірніший.
4. Їжте більше фруктів (банан – багатий на вітаміни та мінерали, що легко засвоюються), овочів, гарячі перші страви, часник, цибулю, хрін, вживайте синтезовані вітаміно-мінеральні комплекси.
5. Систематично зміцнюйте імунну систему спортом, перебуванням на свіжому повітрі, киньте курити, уникайте пасивного вдихання тютюнового диму. Щоденно провітрюйте житлові та робочі приміщення. Не преохолоджуйтесь.

Римма Кулинич
Головний лікар санаторію-профілакторію
Львівського національного університету імені Івана Франка