Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Що треба знати про кір

Чим відрізняється кір від інших інфекційних захворювань?
Це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується загальною інтоксикацією, високою температурою тіла, катаром слизових оболонок дихальних шляхів та кон’юнктиви очей з наступною появою плямистого висипу.
Збудник кору – вірус. Захворювання надзвичайно контагіозне, джерелом інфекції є хворий на кір. Передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом на значні відстані – через коридори, сходові клітки, сусідні кімнати та квартири. Найбільша заразність спостерігається в початковому катаральному періоді та в перші дні висипання.
Сприятливість людини до вірусу кору дуже висока, тобто всі діти і дорослі, які не хворіли на кір, але були в контакті з хворим – захворіють!
Імунітет у дорослих є результатом перенесеної ними хвороби, а також вакцинації в дитинстві. Останнім часом збільшується питома вага хворих на кір серед молоді та дорослих, які не були імунізовані.
Вхідними воротами для вірусу є слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та кон’юнктива. У слизових оболонках та найближчих лімфатичних вузлах вірус швидко розмножується і масово проникає у кров – це перша хвиля розповсюдження вірусу, яка характеризується сильним запаленням слизових оболонок з висипкою в ротовій порожнині і високою температурою тіла.
Фіксуючись у лімфоїдній тканині організму, вірус знову посилено розмножується і знову проникає у кров, це друга хвиля розповсюдження вірусу, яка клінічно проявляється висипкою на шкірі, повторним підвищенням температури тіла та загальною інтоксикацією.
Пошкодження вірусом лімфоїдного апарату призводить до зниження загального імунітету, як у період хвороби так і в наступні місяці, що проявляється загостренням наявних хронічних запальних захворювань (гайморит, тонзиліт, отит тощо).
Захворювання на кір починається з підвищення температури тіла до 38–40 С, розвитку нежиті, грубого кашлю, осиплості голосу, головного болю, світлобоязні, сльозотечі, загальної слабкості, порушення сну. З’являється одутловатість обличчя, почервоніння очей і слизової оболонки порожнини рота.
На 2-3-й день на слизовій оболонці щік з’являються дрібні висипання – цятки білого кольору, що нагадують манну крупу з червоним обідком навколо, тривають 2- 3 дні, потім зникають.
На 4-5-й день з’являється висип червоного кольору на обличчі та шиї, поступово переходить на тулуб і кінцівки. Висип триває 3-4 дні, супроводжується новим підвищенням температури тіла. Висипка починає згасати в тому ж порядку, в якому з’явилася.
Разом із згасанням висипу спадає температура, зменшуються явища інтоксикації та катаральні явища. На місці висипу залишається пігментація, яка згодом закінчується лущенням шкіри. У цей період часто розвиваються ускладнення: бронхіт, пневмонія, плеврит, стоматит, гнійний гайморит, гнійний отит, гнійний кон’юнктивіт. Тяжкі ускладнення пов’язані з ураженням центральної нервової системи – енцефаліт, менінгіт.
Хворого на кір ізолюють удома або госпіталізують, термін ізоляції від моменту появи висипу – 5 днів, при ускладненнях -10 днів. Карантин для контактних, що не хворіли і не вакцинованих триває 17 днів, при введені їм імуноглобуліну – 21 день.
Лікування хворих на кір не важкої форми проводиться в домашніх умовах з дотриманням ліжкового режиму впродовж усього гарячкового періоду, а також із виконанням правил особистої гігієни, рекомендується часте пиття. Застосовуються ті ж лікувальні препарати, що і при гострих респіраторних вірусних інфекціях. При гнійних ускладненнях призначаються антибактеріальні препарати (антибіотики, сульфаніламіди та ін.)
Госпіталізують хворих з важкими ускладненими формами кору, за епідеміологічними та побутовими показниками (інтернат, гуртожиток, погані побутові умови й ін.).
Профілактика кору – вакцинація!

Римма Кулинич, Головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка