Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Відроджуючи Візантію: cпільна праця харківських та львівських науковців

Нещодавно у Львові відбулася презентація першого українського підручника з візантиністики, над яким спільно працювали львівські та харківські історики. Проте це не єдиний вектор спів­пра­ці українських візантиністів. Окрім роботи над підручником та науковими виданнями, участі у конференціях, візантиністи ведуть блог “Василевс. Українська візантиністика” та… допомагають студентам.

Ad fontes: Візантія стає ближчою
Візантійська імперія – одна з найбільших держав – навіть після своєї загибелі значно впливала на культуру інших держав. Ця країна між Сходом і Заходом, яка подарувала світові чимало геніальних творінь (і побутові винаходи, і літературні та філософські твори, іконопис та архітектура, а найважливіше – світосприйняття), не могла не зацікавити істориків. Першими історією Візантії зацікавилися французькі дослідники, згодом – німецькі й англійські, а потім і російські науковці. На теренах тодішньої Російської імперії Візантією чи не першими зацікавилися харківські науковці. Звісно, у ХІХ ст. дослідників історії Візантії цікавили близькі їм географічно чи світоглядно теми: слов’янсько-візантійські відносини й історія церкви і православ’я. М. Лавровський, М. Дрінов, О. Зернін стали зачинателями харківської візантиністики. А В. Надлер, досліджуючи епоху Юстиніана, охарактеризував Візантію як “один із найчудовіших феноменів всесвітньої історії”. Крізь призму розвитку української візантиністики не видається дивним те, що сьогодні у Харківському національному університеті ім. В. Каразіна зосереджена одна з найкращих візантиністичних шкіл.
У Львові ж візантиністика почала формуватися на основі дослідження Римської імперії та, як не дивно, літературознавчих розвідок. Іван Франко, який мав нагоду спілкуватися з Карлом Крумбахером, також не оминув увагою ранньохристиянські джерела – досліджував “Псевдо-Климентини”. Згодом розвоєві візантиністики у Львові посприяв В. Сас-Залозецький, який цікавився не лише питаннями історії християнства, а й впливами візантійської архітектури та мистецтва на українські.
На такому ґрунті формувалася українська візантиністика. У 2004 р. після реорганізації структури історичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка було створено кафедру, одним з провідних напрямів дослідження якої є історія Візантії та візантійських впливів. Такий досвід був першим в історії української історичної науки.

Візантійська симфонія Харкова та Львова
Львівська і харківська школи візантиністики розвивалися незалежно одна від одної, але в 2007 році під час круглого столу “Проблеми візантієзнавства в сучасній Україні” у Харкові відбулася зустріч львівського візантиніста Олега Файди та харківського дослідника Андрія Домановського. Після цього науковці опублікували ряд спільних статей з історії Візантії та візантиністики. Згодом співпраця львівських і харківських дослідників розширилася – почалася робота над створенням повної бібліографії з історії Візантії, яка переросла у написання підручника з візантиністики.
Співпраця відбувалася і в інших напрямах – з ініціативи вже згаданих Андрія Домановського та Олега Файди візантиністи створили сайт “Василевс. Українська візантиністика” (http://byzantina.wordpress.com). Сайт став центром інформаційного обміну та спілкування українських візантиністів: на цьому ресурсі не лише публікуються новини та матеріали з історії Візантії, а й постійно оновлюються повідомлення про гранти, стипендії та конференції для студентів і молодих науковців.
Цього року сайт українських візантиністів узяв участь у всеукраїнському конкурсі “Best Ukrainian Blog Award-2011” та посів перше місце за результатами голосування Інтернет-користувачів у номінації “Тематичні та професійні блоги”. Щоправда, у другому етапі, згідно з рішенням журі, “Василевс. Українська візантиністика” поступився першістю сайту “Inspired”, кількість голосів за який була втричі меншою. Критеріїв оцінювання сайтів-учасників конкурсу журі не оприлюднило, тому “BUBA-2011” перетворився з конкурсу дружніх симпатій на закритий форум сірих кардиналів.

Історія Візантії. Вступ до візантиністики
Результатом спільних зусиль харківських і львівських дослідників став підручник “Історія Візантії. Вступ до візантиністики”. Автори – Леонтій Войтович, Андрій Домановський, Назар Козак, Ігор Лильо, Микола Мельник, Сергій Сорочан, Олег Файда – створили перший український підручник з історії Візантії. Як зауважують редактори праці – проф. Леонтій Войтович і проф. Сергій Сорочан, мета підручника – “не оплутати читача нескінченним ланцюгом фактів, а показати їхнє значення, навчити творчої роботи з ними, здійснити діагностику візантійського суспільства як системи, моделі історичного розвитку, “супердержави”. Свою працю автори називають продовженням справи видатного українського візантиніста Ігоря Шевченка, якому присвячене видання. Концепцію підручника запропонував професор Сергій Сорочан, а професор Леонтій Войтович виконав основну редакторську функцію.
Підручник також містить чимало додатків: історію публікації джерел, нарис розвитку візантиністики, хронологічні таблиці, перелік правителів і патріархів, перелік візантійських грошових одиниць та одиниць вимірів з еквівалентами, найповніший україномовний термінологічний словник. Кожен розділ містить витяги з візантійських джерел. Текст “живим” роблять ілюстрації – твори візантійського мистецтва різних періодів, підібрані Назаром Козаком. Долучився до створення підручника і київський візантиніст Дмитро Лукін, який спеціально створив детальні карти Візантійської імперії. Список джерел, літератури та Інтернет-ресурсів допоможе студентам у їхній дослідницькій діяльності.
Один з авторів підручника – Ігор Лильо – зауважив, що праця є першою спробою сформувати власне українське бачення історії Візантійської імперії, держави, що впродовж тривалого часу мала величезний вплив на нашу історію. Саме тому підручник “Історія Візантії. Вступ до візантиністики” є унікальним та не має вітчизняних аналогів.
Презентація підручника відбулася у жовтні у книгарні “Є”, а представлення у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулося у листопаді.

Далі буде
На створенні підручника спів­пра­ця двох шкіл української візантиністики не зупинилася. За словами Андрія Домановського, харківські та львівські візантиністи зараз працюють над кількома цікавими спільними проектами. Не обме­жу­єть­ся співпраця візантиністів лише академічним спілкуванням: викладачі та студенти обох університетів охоче обмінюються літературою та виданнями, які є доступними або тільки у Харкові, або тільки у Львові, також викладачі надають консультації і студентам не зі “свого” університету.
Наприкінці жовтня відбулася зустріч Андрія Домановського зі студентами-візантиністами у ЛНУ ім. Івана Франка, під час якої харківський візантиніст не тільки розповів про перспективи спів­пра­ці, а й дав відповіді на студентські запитання. І ще важливе повідомлення – львівських студентів запрошують до участі в археологічній експедиції з розкопок візантійського Херсонесу, яку проводять харківські дослідники.

Софія Ватуляк,
студентка IV курсу
історичного факультету