Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Вперше у Львові відбулася моновистава “Апологія Сократа”

Міжнародний грецький театр під егідою Посольства Греції в Україні та за підтримки Фундації А. Г. Левендіса представив у Львівському національному університеті ім. Івана Франка моновиставу “Апологія Сократа” за твором Платона, що вперше відбувалася у Львові. Режисер-постановник – Лукас Скипитарис, засновник і арт-директор відомого театрального центру “Театрон” у Нью-Йорку.
У всьому світі діахронічний твір Платона представляли вже 200 разів (у театрах, на фестивалях, у школах і університетах США, Великобританії, Греції, Кіпру, Франції, Туреччини, Канади, Люксембургу, ОАЕ та Уругваю). В Україні його вперше показали у Києві, Маріуполі та в Одесі.
“Апологія Сократа” – це 80-хвилинна інсценізація знаменитого самозахисту філософа перед Афінським судом у 339 році до Різдва Христового. В апології (як її передає учень Сократа – Платон) афінський мудрець захищає себе від політично тенденційних звинувачень у неповазі до богів і розбещуванні молоді, трактує питання моралі, справедливості, виховання, особистих чеснот і громадянської сміливості. Вистава відбувалася у формі сольного виступу, що відображав суть Сократової етики у безпосередній живій манері.
Зазначимо, що моновистава “Апологія Сократа” відбувалася у глядацькій залі Центру культури та дозвілля Університету у виконанні лауреата премії Еммі Янніса Сімонідіса. Актора по праву можна назвати мандрівним послом грецької культури, котрий не тільки відкриває її різним країнам та народам, а знаходить нових прихильників та друзів.
За словами Янніса Сімонідіса, важливо показати життя крізь призму акторського мистецтва. Важливо вчити як жити. “Я роблю все просто. Є тіло думки, що належить всім… Без показовості”, – підкреслює грецький актор. Він зазначив, що успіхові моновистави завдячує своєму невтомному організаторові Стефанії Ксидьї. Вона займається всім, що стосується організації виступів у різних країнах – в університетах чи в інших організаціях.
“Намагаюся все залагодити, встигнути і організувати послідовний ряд речей. Ми одержуємо багато запрошень із різних країн, але не всі мають можливості фінансово підтримати наш приїзд. Тому самі знаходимо кошти через різноманітні культурні гранти тощо. Зав­дяки фінансовій підтримці Фундації А. Г. Левендіса ми мали можливість виступати в Україні”, – сказала менеджер моновистави Стефанія Ксидья.
На запитання “Наскільки “Апологія Сократа” перегукується зі сьогоднішніми реаліями?” Янніс Сімонідіс просто голосно вигукнув: “Абсолютно актуальна як 2500 років тому, так і тепер!”
Сьогодні, коли криза охопила Грецію і значну частину світу, слова філософа видаються актуальнішими, ніж будь-коли: “Не від грошей народжуються чесноти, а від чеснот бувають у людей гроші, і всі інші блага – як у приватному житті, так і в суспільному…” (Сократ).
– Ви вперше в Україні, якою Ви її бачите з огляду на глядацьку аудиторію та колорит міст?
– Так, вона різниться. Люди різні. У Львові багато людей, котрі усміхаються, вони позитивні. В індустріальних містах люди похмурі, бо заклопотані проблемами виживання. Вони важко працюють. Така картина характерна для кожної країни.
Ваша країна дуже велика, різні люди й архітектура. Дуже сподобався Київ, гостинно приймали нас в Маріуполі (що має грецьке минуле). І, звичайно, нас підкорила романтична Одеса!
У планах – показати моновиставу “Апологія Сократа” до 2013 року у Болгарії, Мексиці, Бельгії, Польщі, Австралії, Росії та Китаї.

Редакційна довідка
Янніс Сімонідіс народився в Константинополі, виріс в Афінах, де й закінчив афінський коледж із відзнакою. Вивчав порівняльну літературу, акторську майстерність та режисуру в школі драматичного мистецтва Єльського університету. Очолював факультет театрознавства в університеті Нью-Йорка. Був директором Телекомунікацій Американського Архієпископства Константинопольського Патріархату та виконавчим директором радіо COSMOS FM. Засновник і директор Грецького театру в Нью-Йорку.
У репертуарі актора – спектаклі за творами Еврипіда, Софокла, Аристофана, Шекспіра, Брехта та багатьох інших.
З 2004 року представляв “Апологію Сократа” у 200 театрах, фестивалях, школах та університетах США, Англії, Греції, Франції, Туреччини, ОАЕ та багатьох інших.
За довготривале служіння грецькому мистецтву та літературі по всьому світу удостоєний звання “Посол Еллінізму”.

Олександр Лавринович
Фото автора