Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Викладач Університету – переможець Чемпіонату Європи

Золотий призер Чемпіонату Європи Юрій Яремчук із своїм вихованцем – випускником факультету міжнародних відносин Володимиром Прокопівим

Доцент кафедри фізичного виховання і спорту, голова Спортивного клубу ЛНУ ім. Івана Франка, майстер спорту України міжнародного класу, заслужений тренер України Юрій Яремчук здобув золоту нагороду в складі збірної України на Чемпіонаті Європи із шотокан карате-до (версія SKIF). Збірна України посіла перше загальнокомандне місце.
Чемпіонат відбувався з 27 до 29 травня 2011 року в угорському місті Секешфегервар, що неподалік Будапешта. Участь у змаганнях узяли близько 700 спортсменів із вісімнадцяти країн Старого Світу. Команда України, у складі 70 спортсменів, домінувала впродовж турніру. Українці завоювали 10 золотих, 5 срібних та 7 бронзових нагород.
Юрій Яремчук виступав у категорії “майстер клас” (40 – 49 років) у трьох розділах: індивідуальне куміте, індивідуальне ката та командне куміте.
В індивідуальному куміте Юрій Яремчук подолав спортсменів з Угорщини та Німеччини, проте поступився в поєдинку за вихід у фінал англійському суперникові. “Він зробив мені досить болісну підсічку і добивання, хоча аналізуючи на відео проведені бої як суддя, я не зарахував би добивання, оскільки він не провів його за всіма вимогами хорошої техніки”, – сказав у коментарі “Каменяру” майстер спорту і заслужений тренер. У бої за третє місце наш спортсмен поступився ще одному представникові Туманного Альбіону. За словами Юрія Яремчука, його поразці, знову ж таки, посприяли судді.
В індивідуальному ката представник Університету в збірній України програв швейцарському спортсменові і знову став четвертим: “У нашій категорії 40 – 49 років немає випадкових людей. Навіть якщо ти комусь заслужено програєш, то програєш спортсменам, які займаються карате-до 30 – 35 років”.
Свій “золотий виступ” Юрій Яремчук продемонстрував у командних змаганнях. У фіналі командного куміте спортсмен упевнено здолав швейцарського претендента. “Це був найважчий поєдинок морально. По-перше, я відчував відповідальність перед збірною, по-друге, ніхто не знав, як знову поведуться судді, по-третє, я розізлився на себе за два четверті місця в індивідуальному ката і куміте. Але я просто не міг програти, особливо після того, як хтось із харків’ян на початку мого поєдинку вигукнув: “Слава Україні!”. Не знаю, чому, але цієї миті мені здалося, що мене танк штовхнув у спину, і я зрозумів, що живим не дамся. Так і сталося – ми вибороли золото!”, – прокоментував свою перемогу викладач Університету.
Стосовно перебігу турніру, то Юрій Яремчук висловив про нього неоднозначні враження: “Приємно, що збірна Україна поїхала великою командою і що вирушили люди, які мали досвід міжнародних змагань. Кількість медалей, які ми здобули на чемпіонаті, є підтвердженням, що спортсмени мають досвід і заслужено завоювали нагороди. Але є й негативне враження: до нашої країни судді були налаштовані особливо жорстко. Цю жорсткість у них вселили японці, які працюють шеф-інструкторами версії SKIF у європейських країнах. Вони просто підходили до суддів на майданчик, де виступали наші спортсмени, і наказували, як вони мають судити. Тобто, усупереч усім положенням, змінювали правила під час змагань і вимагали їх виконання від суддів, які теж із ними сперечалися, оскільки були здивовані такими незрозумілими поворотами. Але із законодавцями мод у світовому карате ніхто не наважувався довго сперечатися, і нас просто нахабно засуджували”.
Та пропри неоднозначність суддівських рішень, збірна України змогла посісти перше загальнокомандне місце, ставши найкращою командою Європи. Друга позиція – у Сербії. Треті – швейцарці.

Олег Вівчарик

Категорія: №6, червень 2011 р.