Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Українсько-румунська співпраця

З нагоди відзначення 20-річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Румунією 17 лютого 2012 року в приміщенні Культурно-інформаційного центру при Посольстві України в Румунії відбулося засідання круглого столу, присвяченого історії становлення та розвитку, сучасному стану та проблемам українсько-румунської співпраці, у якому взяли участь українські науковці.

Із вітальними промовами виступили тимчасово повірений у справах України в Румунії Віорел Котик, радник президента Румунії – керівник департаменту з питань національної безпеки Юліан Фота, представники офіційних кіл парламенту та уряду Румунії.

Окрім українських та румунських науковців, у ювілейному заході взяли участь представники румунських політичних кіл, громадських організацій та української громади. Україну представляли делегації Львівського національного університету імені Івана Франка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Національного лісотехнічного університету України (м. Львів).

Із науковими доповідями виступили вчені нашого Університету, зокрема Мирослав Дністрянський, доктор географічних наук, професор кафедри географії України, розкрив геополітичні підстави оптимізації українсько-румунських відносин. Доцент кафедри країнознавства і міжнародного туризму факультету міжнародних відносин Ігор Зінько наголосив на можливостях українсько-румунського співробітництва в рамках ініціативи ЄС “Східне партнерство”. Про актуальні аспекти політико-правового забезпечення міждержавних зв’язків у контексті європейської інтеграції йшлося в доповіді аспірантки кафедри країнознавства і міжнародного туризму факультету міжнародних відносин Оксани Онищук.

Заступник директора Інституту екологічної економіки Національного лісотехнічного університету України доцент Іван Дубовіч роз’яснив сутність і шляхи вирішення екологічних проблем двосторонніх відносин. У доповідях інших учасників засідання було висвітлено передусім історію налагодження українсько-румунських відносин, проблеми пожвавлення економічних зв’язків, питання безпеки у прикордонному співробітництві та у Чорноморському басейні.

Необхідно зауважити, що сучасний стан українсько-румунського співробітництва характеризується позитивною динамікою розвитку і послабленням напруженості у таких конфліктних питаннях: взаємні територіальні претензії та невідповідність у задоволенні потреб національних меншин. У минуле відходять часи взаємної погорди та підозр. Промовистим є той факт, що товарооборот між обома країнами в минулому році досягнув показника 2 млрд. доларів США, а в 2009 р. він становив лише 800 млн. доларів США. Проблемних питань залишається ще багато, однак прихильне ставлення румунських партнерів до їх розв’язання та пошуку шляхів розширення й урізноманітнення контактів ми відчули доволі виразно. До речі, саме з Румунією ми маємо найдовшу ділянку кордону серед країн Європейського Союзу – понад 613 км.

Ігор Зінько, Оксана Онищук