Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Великий піст

Великий піст вважається найго­лов­ні­шим та найсуворішим.

Ще філософ Григорій Сковорода казав, що “Піст – наймиліша, найугодніша Богу річ!”

Народне прислів’я “Постись духом, а не тілько брюхом” наголошувало, що Піст, передусім, означає очищення душі від злих думок і вчинків.

Позитивний вплив на здоров’я людини посту довели вчені медичного центру Інституту серця США. Вони підтвердили користь регулярних періодичних постів для роботи серцево-судинної системи й обміну речовин, оскільки знижують ризик хвороб коронарних артерій і діабету та рівень “поганого” холестерину в крові людини.

В американському Національному інституті проблем старіння довели, що 24-х годинне утримання організму без їжі є м’яким стресом для клітин нашого тіла, відповіддю на який є збільшення здатності організму впоратися із сильнішим стресом. “Це свого роду аналог фізичних вправ для клітин”, – йдеться у результаті дослідження.

Згідно з дослідженнями Національної академії харчування США, система позмінного прийому м’ясної і вегетаріанської їжі, визнана дуже раціональною, оскільки є природним тренуванням для імунної та травної систем та має комплексний оздоровчий вплив.

Піст  – для здоров’я

Потрібно взяти до уваги, що Великий піст, який триває 48 днів, припадає на найважчий для організму час – переходу від зими до весни, коли відбувається перебудова всіх життєвих процесів. Тому, щоб не завдати шкоди організму і використовувати піст максимально для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування в цей період поставитися відповідально.

Основні правила оптимізації харчування під час Великого посту.

– Оскільки існує заборона на м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білка в раціон харчування варто включати білок рослинного походження – це всі соєві продукти (їх асортимент дуже широкий – від м’яса до йогуртів), бобові, горіхи, насіння, різні злакові та каші, вироби з борошна грубого помолу.

– Дуже корисно урізноманітнити свій раціон різними кашами, макаронними виробами із борошна грубого помолу або твердих сортів пшениці, картоплею, оскільки вони є ідеальними

– Крім білкової і крохмалистої їжі необхідно щодня вживати рослинні олії, близько 1-2 столових ложок на день. Найкориснішими з них є нерафінована оливкова першого холодного віджиму та лляна, які найкраще додавати у салати. Для смаження та тушкування використовуйте оливкову рафіновану олію.

– Важлива частка в денному раціоні відводиться овочам і фруктам, яких потрібно вживати в кількості не менше 500 грамів щодня. Найкраще керуватись при виборі правилом “веселки”, тобто жовті-оранжеві-червоні-фіолетові-зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп і т.д.).

Для попередження нестачі заліза в організм варто вживати крупи та бобові продукти разом із овочами, у яких міститься вітамін С, що допомагає перетворювати залізо у засвоювану форму. Хорошим джерелом заліза є порошок какао.

– Не забувайте щодня вживати 1 столову ложку насіння сезаму: це забезпечить організм необхідною кількістю кальцію, якщо виключаєте зі свого раціону молочні продукти.

– Для профілактики загострення весняної депресії необхідно споживати страви з бурого (неочищеного) рису, пшона, гречки, сої, а також фініки, банани й арахіс.

– Важливо щодня приймати вітамінно-мінеральний комплекс.

– Вживати достатню кількість чистої питної води – не менше 1,5 літрів на день.

– Організуйте собі режим харчування не рідше 4-5-ти разів на добу, адже рослинна їжа менш калорійна, ніж тваринного походження. При нестачі калорій може розвинутися втома та слабкість.

При виході з посту – будьте помірними при вживанні м’ясної і масної їжі. Поступово й обережно повертайте її у свій щоденний раціон. Пам’ятайте, що в організмі до кінця посту рівень ферментів, що розщеплюють білок, стає мінімальним.

Не випадково культовий продукт – відварене яйце – збалансований продукт, що стимулює активність травної системи після багатоденного стриманості, і йому потрібно надати перевагу.

І що важливо:

І під час, і після посту уникати брехні, негативних емоцій, зла, гніву, ненависті, шанобливо ставитися до оточуючих, генерувати гарні думки, здійснювати корисні вчинки. І ставитися до інших так, якби хотіли, щоб ставилися до нас. Любіть ближнього свого!

Якщо будемо дотримуватися посту в думках, словах і вчинках – рівень здоров’я лише підвищиться, а дотримання інших релігійних рекомендацій принесе ще більше здоров’я і благополуччя

За матеріалами Інтернет-видання

http://life.pravda.com.ua