Проблема йододефіциту людству відома давно. Ще задовго до відкриття йоду, лікарі зауважили підвищену захворюваність зобом, кретинізмом, серцевими порушеннями і високу дитячу смертність серед мешканців гірських і передгірних місцевостей у той час, коли цієї проблеми не було у людей, що заселяють океанські узбережжя.
Значення йоду для здоров’я людини усвідомили згодом. Проте ще довгі роки брак йоду в організмі людини пов’язували виключно зі збільшенням щитовидної залози, частково з розумовою відсталістю. Лише у 1983 році міжнародне співтовариство прийняло термін “йододефіцитні захворювання”. Тепер фахівцям відомо, що нормальний йодний баланс забезпечує функціонування всіх органів і систем організму. Найбільше він важливий для формування і функціонування ендокринної, нервової, опорно-рухової та серцево-судинної систем. Розвиток плоду у жінки без нього не можливий.
Для підтримки здоров’я людина має вживати корисну їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини.
Дітям від 7 до 12 років за робу потрібно вживати 120 мкг йоду.
Відповідно, брак йоду спричинює усілякі порушення і захворювання. За даними ЮНІСЕФ, з 46 000 щорічних “непродуктивних вагітностей” в Україні, до числа яких входять викидні, недоношення, мертвонародження і загибель дитини віком до 12 місяців, єдиною причиною у майже 40 000 випадків є нестача йоду у матері. Брак йоду також спричиняє розвиток онкологічних, серцево-судинних, психічних і низки інших небезпечних захворювань.
Найбільша небезпека йододефіциту у тому, що він не має симптомів, особливого дискомфорту людина не відчуває. Збільшення щитовидної залози (зоб), яке традиційно асоціюють з нестачею йоду, насправді свідчить про серйозні стадії хвороби.
Аби запобігти проблемі, лікарі рекомендують вживати йодид або йодат калію чи натрію. Також, пропонують включити в раціон харчування морепродукти, але не кожному вони є доступні. Зауважимо, що при вживанні свіжих морепродуктів (навіть у дуже великих кількостях) передозування йоду не зафіксовали. А ось при вживанні йодидів чи йодатів нерідко зауважували ознаки індукованого йодом тиреотоксикозу при дозуваннях нижче за норму. Про цю проблему чимало написано у медичній літературі, однак іншого способу, ніж вживання медичних препаратів, щоб масово подолати дефіцит йоду донедавна не було.
У 2000 році Україна приєдналася до рішення ВООЗ подолати йододефіцит і спричинені ним захворювання до 2005 року. У 2002 році Кабінет Міністрів прийняв Програму ліквідації йододефіцитних захворювань. Окрім традиційної йодованої солі, з метою профілактики рекомендували, особливо дітям, вживати столову воду марки “Йодіс”. Зауважимо, що в багатьох країнах йодована вода на основі української “Йодіс” випускалась давно, а в Україні використовувати своє відкриття не поспішали. До 2005 року 9 українських заводів виконували державне замовлення з випуску “Йодісу”, а зі завершенням Урядової Програми лише один київський завод постачає воду “Йодіс-Еталон” і “Йодіс-Преміум”.
Як свідчить статистика, українці не мають уявлення про небезпеку йододефіциту для їхнього організму. В одному з найбільш ендемічних районів не лише України, а всього континенту – Путивльському (Чернівецька область) – медики, обстежуючи школярів і їхніх батьків, паралельно проводили опитування. За результатами цього опитування, вчені дійшли висновку, що там, де середня і важка ступінь йододефіциту сягає 75% мешканців, початкова обізнаність громадян у цьому питанні становить 5%, і лише 1% опитаних оголосили про намір вживати йодовану сіль у щоденному раціоні харчування. Про інші більш дієві і сучасні препарати вони не знають.
Щорічно внаслідок йододефіциту Україна втрачає близько 40 000 немовлят, ще більше народжується з розумовими розладами. Це у 30 разів більше, ніж Радянський Союз втрачав солдатів в Афганістані. Якщо врахувати зумовлені йододефіцитом онкологічні захворювання, інфаркти, інсульти, тромбофлебіти, діабети; порахувати наслідки мутацій вірусів грипу, які в умовах нестачі йоду завдають ще більшої шкоди – реальні людські втрати спричинені дефіцитом йоду в організмі можна порівняти з найбільшими епідеміями або світовими війнами.
Підготовано за матерілами українських медіа та інформаційних медичних порталів
Вміст йоду в деяких продуктах харчування
Продукт | Вміст йоду в мкг/100 г їстівної частини продукту |
Хлібобулочні вироби | 3,0-8,4 |
Крупи | 1,5-4,5 |
Борошно | 2,0-3,0 |
Кукурудза | 5,2-7,0 |
Молоко | 9,3 |
Кефір | до ЗО |
Вершки, сметана | 5,0-7,0 |
Картопля | 2,0-8,0 |
Морква | 8,0 |
Салат | 7,0 |
Буряк | 4,0 |
Томати | 73,0 |
Слива | 8,0 |
Вишня | 2,0 |
Яблука | 2,0 |
Виноград | 2,0 |
Персики | 2,0 |
Апельсини | 3,1 |
Ягоди | 7,0 |
Яловичина | 6,3 |
Свинина | 5,6 |
Телятина | 7,0-13,0 |
Печінка | 6,8 |
Кури | 20,0 |
Яйця курячі | 23,0 |
Жовток яйця | 4,0-5,0 |
Качки | 20,0 |
Хек | 110,0 |
Окунь морський | 130,0 |
Тріска | 263,0 |
Креветки | 110,0 |
Мед | 2,0 |