Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Небезпека йододефіциту

Проблема йододефіциту людству відома давно. Ще задовго до відкриття йоду, лікарі зауважили підвищену захворюваність зобом, кретинізмом, серцевими порушеннями і високу дитячу смертність серед мешканців гірських і передгірних місцевостей у той час, коли цієї проблеми не було у людей, що заселяють океанські узбережжя.

Значення йоду для здоров’я людини усвідомили згодом. Проте ще довгі роки брак йоду в організмі людини пов’язували виключно зі збільшенням щитовидної залози, частково з розумовою відсталістю. Лише у 1983 році міжнародне співтовариство прийняло термін “йододефіцитні захворювання”. Тепер фахівцям відомо, що нормальний йодний баланс забезпечує функціонування всіх органів і систем організму. Найбільше він важливий для формування і функціонування ендокринної, нервової, опорно-рухової та серцево-судинної систем. Розвиток плоду у жінки без нього не можливий.

Для підтримки здоров’я людина має вживати корисну їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини.
Дітям від 7 до 12 років за робу потрібно вживати 120 мкг йоду.

Відповідно, брак йоду спричинює усілякі порушення і захворювання. За даними ЮНІСЕФ, з 46 000 щорічних “непродуктивних вагітностей” в Україні, до числа яких входять викидні, недоношення, мертвонародження і загибель дитини віком до 12 місяців, єдиною причиною у майже 40 000 випадків є нестача йоду у матері. Брак йоду також спричиняє розвиток онкологічних, серцево-судинних, психічних і низки інших небезпечних захворювань.

Найбільша небезпека йододефіциту у тому, що він не має симптомів, особливого дискомфорту людина не відчуває. Збільшення щитовидної залози (зоб), яке традиційно асоціюють з нестачею йоду, насправді свідчить про серйозні стадії хвороби.

Аби запобігти проблемі, лікарі рекомендують вживати йодид або йодат калію чи натрію. Також, пропонують включити в раціон харчування морепродукти, але не кожному вони є доступні. Зауважимо, що при вживанні свіжих морепродуктів (навіть у дуже великих кількостях) передозування йоду не зафіксовали. А ось при вживанні йодидів чи йодатів нерідко зауважували ознаки індукованого йодом тиреотоксикозу при дозуваннях нижче за норму. Про цю проблему чимало написано у медичній літературі, однак іншого способу, ніж вживання медичних препаратів, щоб масово подолати дефіцит йоду донедавна не було.

Здоров’я людини залежить: I – від батьків; II – від навколишнього сере­до­ви­ща; III – від системи охорони здо­ров’я; IV – від самої людини. Як бачимо, наше здоров’я на 50 відсотків залежить від нас самих. Отже, як ми можемо пристосуватися до цих умов життя?

У 2000 році Україна приєдналася до рішення ВООЗ подолати йододефіцит і спричинені ним захворювання до 2005 року. У 2002 році Кабінет Міністрів прийняв Програму ліквідації йододефіцитних захворювань. Окрім традиційної йодованої солі, з метою профілактики рекомендували, особливо дітям, вживати столову воду марки “Йодіс”. Зауважимо, що в багатьох країнах йодована вода на основі української “Йодіс” випускалась давно, а в Україні використовувати своє відкриття не поспішали. До 2005 року 9 українських заводів виконували державне замовлення з випуску “Йодісу”, а зі завершенням Урядової Програми лише один київський завод постачає воду “Йодіс-Еталон” і “Йодіс-Преміум”.

Як свідчить статистика, українці не мають уявлення про небезпеку йододефіциту для їхнього організму. В одному з найбільш ендемічних районів не лише України, а всього континенту – Путивльському (Чернівецька область) – медики, обстежуючи школярів і їхніх батьків, паралельно проводили опитування. За результатами цього опитування, вчені дійшли висновку, що там, де середня і важка ступінь йододефіциту сягає 75% мешканців, початкова обізнаність громадян у цьому питанні становить 5%, і лише 1% опитаних оголосили про намір вживати йодовану сіль у щоденному раціоні харчування. Про інші більш дієві і сучасні препарати вони не знають.

Щорічно внаслідок йододефіциту Україна втрачає близько 40 000 немовлят, ще більше народжується з розумовими розладами. Це у 30 разів більше, ніж Радянський Союз втрачав солдатів в Афганістані. Якщо врахувати зумовлені йододефіцитом онкологічні захворювання, інфаркти, інсульти, тромбофлебіти, діабети; порахувати наслідки мутацій вірусів грипу, які в умовах нестачі йоду завдають ще більшої шкоди – реальні людські втрати спричинені дефіцитом йоду в організмі можна порівняти з найбільшими епідеміями або світовими війнами.

Підготовано за матерілами українських медіа та інформаційних медичних порталів

Вміст йоду в деяких продуктах харчування

Продукт Вміст йоду
в мкг/100 г їстівної
частини продукту
Хлібобулочні вироби 3,0-8,4
Крупи 1,5-4,5
Борошно 2,0-3,0
Кукурудза 5,2-7,0
Молоко 9,3
Кефір до ЗО
Вершки, сметана 5,0-7,0
Картопля 2,0-8,0
Морква 8,0
Салат 7,0
Буряк 4,0
Томати 73,0
Слива 8,0
Вишня 2,0
Яблука 2,0
Виноград 2,0
Персики 2,0
Апельсини 3,1
Ягоди 7,0
Яловичина 6,3
Свинина 5,6
Телятина 7,0-13,0
Печінка 6,8
Кури 20,0
Яйця курячі 23,0
Жовток яйця 4,0-5,0
Качки 20,0
Хек 110,0
Окунь морський 130,0
Тріска 263,0
Креветки 110,0
Мед 2,0