Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

У Познань на практику

Завдяки угоді між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Познанським університетом імені Адама Міцкевича тепер можливий науковий обмін викладачів і студентів обох навчальних закладів.
У рамках цієї угоди з 2 по 14 квітня 2011 року група студентів філологічного факультету спеціалізації “Українська мова як іноземна” проходила практику в Інституті неофілології Познанського університету.
Українські студенти – Петро Луньо, Ольга Ценюх, Оксана Шпить, Олена Мельник, Ольга Шаравара, Христина Сидорів, Марія Сворінь, Олена Фікташ, Анна Смерека, Христина Шкаврін – провели цикл занять для польських студентів другого, третього і четвертого курсів, які вивчають українську мову в закладі україністики, що його з березня 2011 року очолює професор Тетяна Космеда.
Мовні заняття було об’єднано комунікативною темою “Львів”. Студенти самостійно добирали до кожного уроку відео- та аудіоматеріали, намагаючись зацікавити польських колег і практично вдосконалити їхні вміння говорити українською, читати, писати та слухати українські тексти.
Керівник практики з українського боку – асистент кафедри українського прикладного мовознавства ЛНУ ім. Івана Франка Леся Антонів, координатор із польського боку – викладач української мови Познанського університету Анна Хранюк.
Українських студентів тепло зустрів професор Анжей Сітарський, директор Інституту російської філології, який повідомив, що сенат Познанського університету наприкінці березня 2011 року вирішив відкрити наступного року спеціальність “Україністика” (досі українську мову в Познанському університеті викладали тільки до рівня бакалавра). Знаково, що наступного року познанська україністика святкуватиме 20-річчя.
До створення приємної атмосфери перебування в Познанському університеті, а також до обговорення й рецензування занять українських студентів долучилися викладачі закладу україністики: кандидат філологічних наук Марія Четирба, магістр Оксана Ерделі, докторант закладу україністики Ришард Купідура, який організував зустріч у Почесному консульстві України в Познані.
Культурна програма передбачала відвідання Тумського острова, ознайомлення з пам’ятками архітектури Познані й спілкування з однолітками, які з 1 до 14 травня 2011 року відвідали Львів і слухали лекції на філологічному факультеті Університету.
Такий культурно-освітній обмін – ще один крок до спільної інституційної діяльності, яка згодом започаткує довготривалу й ефективну співпрацю Львівського національного університету імені Івана Франка та Познанського університету ім. Адама Міцкевича.

Володимир Мельник,
студент 1 курсу факультету журналістики

Категорія: №6, червень 2011 р.