Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Гарних снів!

У “соньків” – свята: 1 березня відзначають Всесвітній день сну, заснований за пропозицією Світового фонду психічного здоров’я, а 21 березня – Всесвітній день сну – в рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з проблем сну та здоров’я.

Міфи і факти про сон

Сліпі “бачать” сни

Люди, що осліпли вже після народження, можуть бачити картинки у снах. Сліпі з народження не бачать картинок, однак їхні сни наповнені звуками, запахами і тактильними відчуттями.

Ми забуваємо 90% сновидінь

Через п’ять хвилин після пробудження ми не пам’ятаємо половини своїх снів, а вже через десять хвилин вже не зможемо пригадати 10% з них. Відомо, що поети, письменники, учені бачили сни, у яких складали вірші, прозу або придумували нову наукову теорію. Пощастило тим, хто здогадався залишити біля ліжка ручку й папір. Саме завдяки сну з’явився вірш Семюеля Колріджа “Кубла Хан”, історія про доктора Джекіля та містера Хайда Роберта Льюіса Стівенсона, Франкенштейн Мері Шеллі, і знаменита періодична система елементів – таблиця Менделєєва.

Сни бачать усі без винятку

Всі люди (за винятком хворих із психічними розладами) бачать сни, однак чоловіки та жінки бачать сни по-різному. Чоловіки зазвичай, у снах бачать мужчин, а жінки – представників обох статей приблизно у рівних пропорціях.

Сни запобігають психозу

Недавно вчені провели експеримент: піддослідним давали спати 8 годин, однак будили в початковій фазі кожного сну. Через три дні в усіх без винятку учасників експерименту почалися труднощі з концентрацією уваги, галюцинації, незʼясована дратівливість і перші ознаки психозу. Коли їм нарешті дали можливість бачити сни, учені зауважили, що мозок компенсував відсутність снів у попередні дні більш тривалим, ніж звичайно, перебуванням організму у фазі швидкого сну.

Нам сниться тільки те, що ми бачили

У наших снах ми бачимо незнайомих людей, але не здогадуємось про те, що наша свідомість не придумує їхні обличчя. Це обличчя реальних людей, тих, кого ми бачили впродовж життя, але не запам’ятали.

Не всі можуть бачити кольорові сни

Близько 12% зрячих людей бачать тільки чорно-білі сни. Інші бачать кольорові сни. Існує кілька типових груп сновидінь, які бачать усі без винятку: ситуації в школі або на роботі, спроба врятуватися від переслідування, падіння з висоти, смерть людини, випадання зубів, політ, провал на іспитах, аварії й т.д.

Сни не бувають буквальними

Наша підсвідомість використовує мову знаків і символів. Тому не варто сприймати кожен сон, навіть із найбільш логічним і багатим сюжетом, буквально. Підсвідомість посилає нам сигнали, а не чіткі образи.

Зовнішні подразники впливають на наші сни

Кожний з нас випробував це на собі: підсвідомість робить частиною сну фізичне відчуття. Спраглим підсвідомість “підкидає” образ склянки води. Вони намагаються напитися (у сні, звичайно), знову відчувають спрагу, знову бачать склянку води – доки не прокинуться і не зрозуміють, що дійсно хочуть пити в реальному світі. Таким чином, підсвідомість “підказує”, що потрібно прокинутися.

Маленькі діти не бачать у снах себе до 3 років

З 3 до 8 років діти бачать більше жахів, ніж дорослі за все своє життя.

Якщо вас розбудити під час стадії швидкого сну, ви запам’ятаєте свій сон до найменших деталей.

Деякі факти про сон

Рекорд найдовшого безсоння – 18 днів, 21 годину і 40 хвилин. Рекордсмен розповів про галюцинації, параною, погіршення зору, проблеми з мовою, концентрацією і пам’яттю.

Неможливо чітко визначити спить людина чи ні без ретельного медичного спостереження. Люди можуть спати з розплющеними очима.

Ідеальний проміжок засинання – 10-15 хвилин. Це означає, що ви достатньо сильно втомилися, але вдень ви почувались бадьоро.

Новонароджена дитина – причина безсоння у батьків. У перший рік його життя немовлятка батьки втрачають 400-750 годин сну.

“Безперервна мозкова реєстрація” відкрила швидку фазу сну REM (rapid eye-movement) у 1953 році.

Швидка фаза сну починається приблизно через півтори години після засипання.

Сни в REM-фазі бувають надто емоційними і дуже дивними, неприродними. Але у фазі повільного сну зазвичай сни повторюються.

Деякі учені вважають, що нам сняться сни для закріплення подій у довгостроковій пам’яті, тобто нам сниться те, що варто запам’ятати. Інші вважають, що навпаки – те, що потрібно забути, усунути спогади, які “засмічують” наш мозок, заважаючи розумовій праці.

Можливо, сни взагалі не мають жодної мети і сон – це безглуздий побічний продукт процесу сну і свідомості.

REM-фаза сну допомагає розвинути розумові здібності. У недоношених немовлят 75 відсотків сну в REM-фазі.

Сімнадцять годин безперервного неспання призводить до погіршення у роботі, як дія 0,05 відсотків рівня алкоголю в крові.

Аварія з танкера “Принц Уїльям” у 1989 році, катастрофа шатлу “Челленджер” і аварія на Чорнобильській АЕС – всі вони пов’язані з людськими помилками, спричинені недосипанням.

У одній з шести дорожньо-транспортних пригод причина – втома водія (за даними NRMA).

Так званий “біологічний годинник”, який дозволяє деяким людям прокидатися, коли вони хочуть, працює завдяки гормону напруги адренокортікотропіна. Дослідники стверджують, що різке збільшення його рівня спричиняє несвідоме очікуванні стресу зранку.

Деякі снодійні препарати, скажімо, барбітурати, пригнічують сон в REM-фазі.

Температура тіла і цикл сну тісно пов’язані. Це причина того, що у теплі літні ночі сон – неспокійний.

Після п’яти безсонних ночей дія алкоголю на організм збільшується удвічі.

Підліткам потрібно стільки ж сну, скільки і маленьким дітям – близько 10 годин, а тим, кому за 65, – 6 годин. Для віку 25-55 років оптимальний сон – 8 годин.

Велику частину інформації про сон ми дізналися за останні 25 років.

Експерти говорять, що найпривабливіший “руйнівник” повноцінного сну – цілодобовий доступ до Інтернету.

Підготовлено за матеріалами українських медіа