“Людина своїми звичками урухомлює сили, які її занапастять” Піфагор
Дуже впливовими факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань є гіпертонія, цукровий діабет, куріння, надлишкова вага, недостатня рухливість, виникнення яких пов’язане з неправильним харчуванням.
Високий тиск крові, цукровий діабет, високий рівень холестерину в крові зустрічаються у людей із надлишковою вагою.
При енергетично збалансованому харчуванні розвиток згаданих захворювань викликають тваринні жири, сіль і рафінований цукор, тютюнокуріння, вживання алкоголю, стреси та холестерин.
ГІПЕРТОНІЯ
Гіпертонія – причина ішемічної хвороби серця. Ризик смертності від неї зростає відповідно до підвищення тиску, а особливо – при діастолічному тиску від 94 мм. ртутного стовпчика (рт.ст.)
Якщо тиск крові підвищений упродовж тривалого часу, стінки судин стають грубими – так їм легше впоратися з цим навантаженням. Із внутрішнього боку на судинах відкладаються згустки крові, до яких поступово доєднуються жирові відкладання і кальцій (так звані бляшки). Судини не лише втрачають гнучкість, а й деформуються. Згустки крові (тромби) можуть закупорити судину. Під тиском – серце зношується, просвіт серцевих судин звужується. За даними ВООЗ середні показники тиску крові:
Характеристика показника |
Систолічний АТ (мм рт.ст.) |
Діастолічний АТ (мм рт.ст.) |
Нормальний | До 130 | до 88 |
Граничний | 135 – 140 | 88 – 90 |
Гіпертонія | 145 | 95 |
ЯК ВРЯТУВАТИСЯ ВІД ГІПЕРТОНІЇ
Щоб знизити тиск крові, необхідно змінити стиль життя, позбутись шкідливих звичок і правильно харчуватись:
- обмежити вживання кухонної солі,
- обмежити вживання жирів,
- схуднути,
- вживати їжу збагачену калієм,
- відмовитись від шкідливих звичок (тютюнокуріння, алкоголь),
- активно рухатись,
- уникати стресів.
ВЖИВАННЯ КУХОННОЇ СОЛІ
Для дорослих рекомендовано щоденно вживати близько 3 гр кухонної солі. Це та кількість, яку ми одержуємо з їжею, її цілком достатньо. З фізіологічної точки зору, немає потреби додатково солити їжу. За вмістом солі продукти поділяються так:
- з дуже низьким вмістом (до 40 мг на 100 г): фрукти, свіжі овочі, деякі молочні продукти;
- з низьким вмістом (40-120 мг на 100 г): м’ясо свійських тварин, яйце, свійська птиця, риба, молочні продукти, крім твердих і плавлених сирів, борошно, крупи, картопля;
- з підвищеним вмістом (120-140 мг на 100 г): хліб, хлібобулочні вироби, консервовані овочі;
- з високим вмістом (вище 400 мг на 100 г): копчені м’ясні вироби, тверді та плавлені сири, сухі концентрати супів, копчена і солена риба, м’ясні і рибні консерви.
Для профілактики гіпертонії в раціоні треба звести до мінімуму споживання продуктів з підвищеним і високим вмістом натрію.
Через шкідливу дію на людський організм треба обмежити вживання. Глутамінат натрію використовують для підсилення смаку страв, він є складником спецій, готових консервованих продуктів, сухих концентратів супів тощо. Краще додавати в їжу цибулю, часник, лікарські трави, зелень (базилік, шавлію, розмарин, ялівець, любисток, чебрець, петрушку).
Алкоголь
Спричинює підвищення кров’яного тиску. Алкоголь – калорійний. Обмеживши надмірне вживання алкоголю, можна знизити систолічний тиск крові на 20 мм рт.ст., а діастолічний – на 10 мм рт.ст.
Жири
Замініть тваринні жири на рослинні, поліненасичені кислоти (морська риба та риб’ячий жир).
Нікотин
Нікотин звужує судин і підвищує кров’яний тиск. Людям з підвищеним АТ, безумовно, варто відмовитися від куріння. Куріння – причина розвитку інфаркту серця і закупорки судин нижніх кінцівок.
Надлишкова вага
При зниженні маси на 1-2 кг систолічний і діастолічний тиск знижується на 0,4-0,6 мм рт.ст.
Рухова активність
Рух – це життя. Активний спосіб життя покращує роботу серця й судин, стабілізує вегетативну нервову систему, запобігає розвитку гіпертонії і серцево-судинних захворювань.
Римма Кулинич, головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка