Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Фактори ризику в цифрах

Людина своїми звичками урухомлює сили, які її занапастять” Піфагор

Дуже впливовими факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань є гіпертонія, цукровий діабет, куріння, надлишкова вага, недостатня рухливість, виникнення яких пов’язане з неправильним харчуванням.

Високий тиск крові, цукровий діабет, високий рівень холестерину в крові зустрічаються у людей із надлишковою вагою.

При енергетично збалансованому харчуванні розвиток згаданих захворювань викликають тваринні жири, сіль і рафінований цукор, тютюнокуріння, вживання алкоголю, стреси та холестерин.

ГІПЕРТОНІЯ

Гіпертонія – причина ішемічної хвороби серця. Ризик смертності від неї зростає відповідно до підвищення тиску, а особливо – при діастолічному тиску від 94 мм. ртутного стовпчика (рт.ст.)

Якщо тиск крові підвищений упродовж тривалого часу, стінки судин стають грубими – так їм легше впоратися з цим навантаженням. Із внутрішнього боку на судинах відкладаються згустки крові, до яких поступово доєднуються жирові відкладання і кальцій (так звані бляшки). Судини не лише втрачають гнучкість, а й деформуються. Згустки крові (тромби) можуть закупорити судину. Під тиском – серце зношується, просвіт серцевих судин звужується. За даними ВООЗ середні показники тиску крові:

Характеристика
показника
Систолічний АТ
(мм рт.ст.)
Діастолічний АТ
(мм рт.ст.)
Нормальний До 130 до 88
Граничний 135 – 140 88 – 90
Гіпертонія 145 95

 ЯК ВРЯТУВАТИСЯ ВІД ГІПЕРТОНІЇ

Щоб знизити тиск крові, необхідно змінити стиль життя, позбутись шкідливих звичок і правильно харчуватись:

  • обмежити вживання кухонної солі,
  • обмежити вживання жирів,
  • схуднути,
  • вживати їжу збагачену калієм,
  • відмовитись від шкідливих звичок (тютюнокуріння, алкоголь),
  • активно рухатись,
  • уникати стресів.

ВЖИВАННЯ КУХОННОЇ СОЛІ

Для дорослих рекомендовано щоденно вживати близько 3 гр кухонної солі. Це та кількість, яку ми одержуємо з їжею, її цілком достатньо. З фізіологічної точки зору, немає потреби додатково солити їжу. За вмістом солі продукти поділяються так:

  • з дуже низьким вмістом (до 40 мг на 100 г): фрукти, свіжі овочі, деякі молочні продукти;
  • з низьким вмістом (40-120 мг на 100 г): м’ясо свійських тварин, яйце, свійська птиця, риба, молочні продукти, крім твердих і плавлених сирів, борошно, крупи, картопля;
  • з підвищеним вмістом (120-140 мг на 100 г): хліб, хлібобулочні вироби, консервовані овочі;
  • з високим вмістом (вище 400 мг на 100 г): копчені м’ясні вироби, тверді та плавлені сири, сухі концентрати супів, копчена і солена риба, м’ясні і рибні консерви.

Для профілактики гіпертонії в раціоні треба звести до мінімуму споживання продуктів з підвищеним і високим вмістом натрію.

Глутамінат натрію

Через шкідливу дію на людський організм треба обмежити вживання. Глутамінат натрію використовують для підсилення смаку страв, він є складником спецій, готових консервованих продуктів, сухих концентратів супів тощо. Краще додавати в їжу цибулю, часник, лікарські трави, зелень (базилік, шавлію, розмарин, ялівець, любисток, чебрець, петрушку).

Алкоголь

Спричинює підвищення кров’яного тиску. Алкоголь – калорійний. Обмеживши надмірне вживання алкоголю, можна знизити систолічний тиск крові на 20 мм рт.ст., а діастолічний – на 10 мм рт.ст.

Жири

Замініть тваринні жири на рослинні, поліненасичені кислоти (морська риба та риб’ячий жир).

Нікотин

Нікотин звужує судин і підвищує кров’яний тиск. Людям з підвищеним АТ, безумовно, варто відмовитися від куріння. Куріння – причина розвитку інфаркту серця і закупорки судин нижніх кінцівок.

Надлишкова вага

При зниженні маси на 1-2 кг систолічний і діастолічний тиск знижується на 0,4-0,6 мм рт.ст.

Рухова активність

Рух – це життя. Активний спосіб життя покращує роботу серця й судин, стабілізує вегетативну нервову систему, запобігає розвитку гіпертонії і серцево-судинних захворювань.

Римма Кулинич, головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка