Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Пиво – причина алкогольного гепатиту

Ця важка недуга, яка виникає від тривалого вживання надмірної кількості алкоголю, часто буває провісником цирозу. На думку учених, ризик виникнення алкогольного захворювання печінки з’являється, коли добове засвоєння чистого алкоголю становить 40 г у чоловіків і 20 г у жінок. Для виникнення алкогольного цирозу досить п’яти років активного вживання алкоголю. У людей, хворих на цироз, ніколи не буває похмілля. Тому вони вживають дуже багато спиртного, у них знижується апетит, і в результаті – в організмі не вистачає білка, вітамінів, мінералів, вони худнуть. Розширюються судини носа, червоніють очі, збільшуються залози і порушується функція печінки, починається її жирове переродження. Цироз печінки часто переходить у рак. Однак, якщо людина вчасно припиняє вживати алкоголь, починає лікувати печінку, її ще можна врятувати.

Загалом, у ситуації із захворюваністю через надмірне споживання алкоголю винна наша реклама. На кожному кроці рекламується міцний алкоголь і пиво, пиво, пиво… Люди, які п’ють пиво, навіть не підозрюють, що воно є більшим лихом, ніж горілка і коньяк. Надмірне споживання пива швидше призводить до цирозу печінки, а також викликає захворювання нирок. Значить, щоб запобігти захворюванню гепатитом, слід вести здоровий спосіб життя, зміцнювати імунітет, частіше звертатись до лікаря, не лінуватися здавати аналізи.

Лимон проти чарки та цигарки

Вчені дослідили, що, крім інших корисних властивостей, лимонний сік може полегшити відвикання від спиртних напоїв і куріння. Адже він діє безпосередньо на апетитний центр, який у алкоголіків і курців завжди дезорганізований, тож курс лікування лимонним соком для них є ніби гімнастикою цього центру в нормальному напрямку.

Хто серйозно хоче позбутися фатального потягу до вина або тютюну, той з найменшим зусиллям може досягти цього в період лікування лимонним соком. Під дією лимонного соку, між іншим, лікується носоглотковий катар курців і алкоголіків, підвищується енергія серцебиття, яке, як правило, у них недостатнє. Особливо цю обставину повинні мати на увазі ті, хто досяг 30 років і починає відчувати перші ознаки хронічного отруєння нікотином і алкоголем.

Не вживайте фастфуд!

Шведські вчені з’ясували, що так званий фастфуд – картопляні чіпси, картопля фрі і гамбургери – містить таку кількість канцерогенів, що їхні шанувальники майже приречені на різноманітні онкологічні захворювання, а також на нервові розлади.

Канцероген, про який йде мова (він міститься у згаданих продуктах), – акриламід. Причина його виникнення – смаження, нагрівання багатої вуглеводами їжі, причому це правило поширюється і на рис – продукт, який традиційно вважається дієтичним.

Справжнім шоком у відкритті шведських біохіміків є те, що кількість канцерогену в звичайному пакетику з чіпсами перевищує максимально допустиму концентрацію, встановлену Всесвітньою організацією охорони здоров’я для питної води, в 500 разів!

Канцероген акриламід – це біла або прозора кристалічна речовина, яка розчиняється у воді. Відомо, що вона пошкоджує нервову систему і, за даними онкологів, є причиною генетичних мутацій і виникнення пухлин у черевній порожнині.

Акриламід належить до групи канцерогенів, наслідки від контакту з якими оцінюються як “середнього ступеня важкості”.

Аналіз показав, що акриламід є результатом нагрівання продуктів. Наприклад, підігріта картопля містить канцерогену в 12-40 разів більше, ніж підігрітий гамбургер. Причому, якщо одні й ті ж продукти варити, а не смажити і не нагрівати в духовці, канцерогени не утворюються зовсім!

Герпес дуже небезпечний

Герпес – вірусне захворювання з ураженням шкіри. Його можна зарахувати до так званих сезонних хвороб, оскільки проявляється найчастіше в холодну пору року, коли організм ослаблений. Джерелом інфекції може бути хвора людина або вірусоносій, нерідко герпес передається через поцілунки та статевим шляхом. Іноді герпес виникає на фоні інших інфекційних хвороб (грип тощо).

Як самостійні хвороби відрізняють простий герпес (його називають у побуті лихоманкою) і герпес оперізуючий.

Простий герпес вражає шкіру біля рота і носа, рідше – на щоках, вухах, біля очей. Часто локалізується в ротовій порожнині та на статевих органах.

Найчастіше симптомами захворювання є висипання на губах – бульбашки з рідиною, які сверблять, іноді болять. За 3-4 дні пухирці підсихають, утворюється шкірочка. На 6-8 день шкірочка відпадає і шкіра заживає. Але це не є показником одужання. Вірус вже оселився в організмі, і де б він не проявився, уражений весь організм.

Хворий уражений герпесом може постійно відчувати температуру, дискомфорт, ослаблення зору, головний біль, озноб, які людина не пов’язує з висипкою на губах або ще де-небудь.

Унікальна особливість звичайного герпесу полягає в тому, що, потрапивши до організму, збудник інфекції залишається в ньому тривалий час у неактивному стані і міститься в нервових вузлах. Час від часу хвороба загострюється від висипки раз на кілька років до одного разу на рік, а то і щомісячно. Як правило, повторні висипки виникають у період, коли захисні сили організму ослаблені.

Матеріал підготувала Римма Кулинич, головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка