Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Інфекції, що передаються статевим шляхом

Поширеність інфекції, що передається статевим шляхом, безпосередньо залежить від способу життя людини. Таке явище, як “сексуальна революція” серед молодого покоління, яка супроводжувала соціально-економічні перетворення у нашій країні на початку 90-х років, стало одним із негативних чинників стану статевого здоров’я молоді. Вік “сексуального дебюту” в Україні знижується, збільшується кількість статевих партнерів, що підтверджується результатами проведених соціологічних досліджень. Причин такої ситуації декілька, але насамперед, на свідомість та сексуальну поведінку молоді впливає стрімкий розвиток технологій, особливо комунікаційних. Молодь отримує великий обсяг негативної інформації, все більше відчувається вплив іноземної культури, в тому числі і сексуальної.

Про це свідчать статистичні дані захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом, – як гонорея та сифіліс у дітей до 14 років. Зазначені інфекції, як правило, поєднуються з іншими різновидами статевої інфекції. Такий “вантаж” стає тягарем у формуванні репродуктивного здоров’я.

Наслідками перенесених ін­фек­цій, що передаються статевим шляхом, стають хронічні запальні хвороби статевих органів.

Частота патології залишається високою і має стійку тенденцію до зростання. За даними вибіркових досліджень, близько 10% дівчат віком 15-17 років мають запальні хвороби статевих органів і належать до групи ризику серед молоді.

Захворювання статевих органів впливають на репродуктивне здоров’я, як чинники підвищення ризику позаматкової вагітності, безпліддя, розладу менструації, виникнення новоутворень.

Факт поширення запальних захворювань статевих органів у молоді, зокрема зумовлене передчасними статевими стосунками, тому тепер порушення менструальної функції зустрічаємо 2-3 рази частіше.

Останнім часом поширюються також інші інфекції, що передаються статевим шляхом: трихомоніаз, хламідіоз, мікоплазмоз та ін.

Ситуація, пов’язана з інфекціями, що передаються статевим шляхом, яка склалася в Україні, створює сприятливі умови для поширення ВІЛ-інфекції.

З 1995 р. починається надзвичайно швидке зростання чисельності ВІЛ-інфікованих.

Несприятлива ситуація зі станом здоров’я молоді в Україні пов’язана з низьким рівнем сексуальної культури населення та браком знань щодо відповідальної репродуктивної поведінки, з недосконалістю системи відповідної інформації, безвідповідальним батьківством. Адже відомо, що виховний процес буде результативнішим у тій сім’ї, де дитина бажана.

Статеве виховання молоді на сьогоднішній день є однією з найактуальніших проблем. Обізнаність молоді з питань статевих стосунків, захворювань, що передаються статевим шляхом, дозволить зберегти фізичне і моральне здоров’я молодого покоління і в недалекому майбутньому допоможе покращити здоров’я населення України і демографічну ситуацію.

Римма Кулинич, головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка