Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Кальян небезпечніший, ніж сигарети

“Під час куріння кальяну в організм людини надходить дуже велика доза токсичних сполук, а також чадного газу і диму”, – стверджують спеціалісти Баптистського медичного центру “Wake Forest”.

Найсвіжіші статистичні дані доводять – популярність кальянів невпинно зростає на тлі тенденції введення повсюдних заборон на куріння.

В рамках дослідження науковці вивчали, наскільки куріння кальяну є поширене серед молоді, зокрема серед студентів. Майже 40% студентів хоча б один раз в своєму житті пробували курити кальян, а 46,6% – сигарети. Приблизно 25% студентів сказали, що вони є постійними курцями, а 17,4% постійно курять кальян.

Як з’ясувалося, найбільш схильні до куріння кальяну першокурсники чоловічої статі.

У димі кальяну, до складу якого, як відомо, входить чимало токсичних речовин, – окис вуглецю, смол, інші хімічні речовини. В процесі куріння кальяну людина отримує набагато більшу порцію диму і чадного газу, ніж курець, що викурює звичайну сигарету.

Чистота трубки кальяну – це взагалі окреме питання, вважають науковці. Справа в тому, що в ресторанах і кафе трубки не завжди ретельно очищають, а значить всі інфекції можуть дуже легко потрапляти в організм курця.

За словами авторів цього дослідження, найчастіше куріння кальяну здатне викликати рак легенів, а також низку респіраторних захворювань.

За матеріалами Інтернет-видання http://cikave.org.ua/