Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Роль стоматологічної допомоги в оздоровленні студентської молоді в санаторії-профілакторії

Гарна усмішка – це доглянуті білі зуби та свіжий подих, що свідчить про стиль вашого життя (чи дотримуєтесь гігієни ротової порожнини, чи зловживаєте кавою, чи курите) і забезпечує 90% успіху у будь-якому товаристві.

У більшості країн Європи, а також США і Канади питання стану здоров’я ротової порожнини піднесені на державний рівень і перебувають під пильною увагою урядів цих країн. Відомо, що стан здоров’я ротової порожнини визначає здоров’я організму загалом, впливає на шлунково-кишкову, серцево-судинну, ендокринну системи та інші органи.

Саме тому в низці країн вдалося запобігти розвитку карієсу в 90% населення. Відтак знизили рівень захворюваності і смертності від серцево-судинних, шлунково-кишкових і інших захворювань на 30-50%.

Зуби і ясна, що уражені патологічним процесом, є джерелом хронічних інфекцій. Вони викликають 80% захворювань організму, для порівняння – хвороби носоглотки викликають12% недуг, інші – 8%.

Це відбувається унаслідок поширення мікроорганізмів та їх токсинів кровотоком, що викликає запальні процеси в печінці, серці, нирках, суглобах. Крім того, причиною ураження органів є також продукти розпаду гнилих тканин зубів та ясен, які викликають отруєння організму та алергію. Хронічні інфекції ротової порожнини знижують опірність організму проти інших інфекцій.

Хвороби зубів і ясен супроводжуються неприємним запахом із рота. Зубний наліт – це поживне середовище для хвороботворних мікроорганізмів, їх в зубних нашаруваннях близько 50-60 млн.

Невчасне лікуванням зубів та ясен спричинює передчасну втрату зубів, через що деформуються щелепи і зубні ряди.

Природа наділила людину досконалим організмом із універсальним захистом від зовнішніх і внутрішніх негативних впливів, тому прививати навички здорового способу життя, відмову від шкідливих звичок, а також культуру гігієни порожнини рота потрібно з дитинства.

Профілактична медицина дає відповіді на запитання, як зробити, щоб у людини не виникали шкідливі звички. Першим кроком у профілактиці всіх стоматологічних захворювань є індивідуальна гігієна порожнини рота, без якої не може бути ефективного лікування карієсу, гінгівіту і пародонту.

Кожного пацієнта стоматолог ознайомить як правильно чистити зуби, користуватися міжзубною ниткою. Зважаючи на стан зубів та ясен лікар індивідуально рекомендує певну зубну пасту.

Складові здоров’я – це фізичний, психічний, соціальний і духовний стани. Важливе значення має поінформованість та доступ до спеціальних профілактичних процедур.

Завдяки адміністрації Університету в санаторії-профілакторії є сучасне медичне обладнання, у тому числі стоматологічне, створені відповідні умови для оздоровлення студентів та роботи медичних працівників.

Бути здоровим, мати спортивну статуру – це бути успішним!

Ласкаво просимо на оздоровлення у санаторій-профілакторій!

Римма Кулинич, головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка,

Богдан Майорчак, лікар-стоматолог санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка