Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Небезпека туберкульозу

Туберкульоз – захворювання, яке медицина дотепер ще не змогла перемогти, незважаючи на безліч лікарських препаратів та методів лікування. Ця хвороба не знає ні кордонів, ні соціальних бар’єрів. В Україні – епідемія туберкульозу. Туберкульоз повернувся до нас у новій стійкій до багатьох лікарських препаратів формі.

Чому виникла стійка форма захворювання?

Нинішня соціально-економічна ситуація в країні провокує зростання епідемії. Необхідні медикаменти доступні не всім верствам населення, а тюрми, які є джерелом туберкульозної інфекції, не мають фінансування та умов для лікування стійких форм туберкульозу. Тому, майже кожен ув’язнений в Україні уражений туберкульозом і коли виходить на волю – інфікує сотні людей. А ще тому, що тисячі хворих на туберкульоз виховали нечутливого до медикаментів збудника несвідомо: вживали ліки нерегулярно, зменшували дози. Туберкульоз не має відкритої і закритої форми, він заразний завжди.

Заразитися туберкульозом можна будь-де – в маршрутці, магазині, кав’ярні, на вечірці у нічному клубі.

Туберкульоз – соціальна хвороба. Збудник туберкульозу – паличка Коха – передається повітряно-крапельним шляхом. При кашлі крапельки слизу, мокроти хворої людини „зависають” у повітрі як аерозоль та потрапляють у легені, а також на одяг та предмети, які є навколо. Від дози мікроорганізмів та захисних сил організму залежить, чи людина захворіє. Потрапивши у легені, паличка Коха через кров може поцілити у будь-який орган, сечостатеву систему, кістки, суглоби, центральну нервову систему та ін.

Ризик інфікування зростає за обставин:

  1. Близького контакту з хворим.
  2. Тривалого перебування з хворим в погано провітрюваному приміщенні.
  3. Використання предметів вжитку (посуд, постіль, рушники тощо) хворого.
  4. Ослаблення організму (хронічні хвороби верхніх дихальних шляхів, шкідливі звички, стреси, погане харчування)

Найшвидше туберкульоз розвивається у ВІЛ-інфікованих.

Коли паличка Коха потрапляє в легені чи інший орган, розвивається первинне вогнище запалення, часто його виявляють пізно, коли утворився некроз первинного вогнища (розпад тканин, каверна). Туберкульоз стрімко прогресує, тому може вкоротити віку за кілька місяців. Часом, запальний процес розвивається повільно, як хронічна інфекція, яка триває роками, такий прогноз також невтішний.

Скарги хворих на туберкульоз поділяються:

  1. Неспецифічні – слабкість, температура 37,2 – 37,50 С, зниження апетиту, втрата ваги, бліда шкіра, хронічна втома тощо.
  2. Специфічні – пітливість у ночі та зранку, коливання температури на 0,50 С, тривалий кашель.

Для того, щоб не захворіти, потрібно:

  1. Вживати білки (м’ясо, рибу, яйця, сир, сметана, молоко), а також вітаміни.
  2. Щороку проходити шкірну пробу Манту (вона не має побічних ефектів), рентгендіагностику, аналіз крові.
  3. Дотримуватись правил особистої гігієни, зміцнювати імунітет, загартовуватись, відпочивати на свіжому повітрі. Паличка Коха гине під дією прямих сонячних променів.
  4. Будьте надзвичайно уважними до свого здоров’я, здоров’я своїх близьких і друзів.

Римма Кулинич, головний лікар санаторію-профілакторію Львівського національного університету імені Івана Франка