Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Дух науки чути скрізь…”

Традиційно у травневі дні підвищується наукова енергія викладачів студентів економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. 13 – 14 травня на економічному факультеті відбулася Міжнародна студентсько-аспірантська наукова конференція “Актуальні проблеми розвитку національної економіки України”.
Участь у науковому форумі взяли представники Краківського економічного університету (Польща), Вроцлавського університету (Польща), Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Донецького національного технічного університету, Тернопільського національного економічного університету, вищі навчальні заклади Львова тощо.
Вступне слово на пленарному засіданні виголосив декан економічного факультету, доктор економічних наук, професор Степан Панчишин. Молодих науковців привітав доктор економічних наук, почесний професор, заві­дувач кафедри економіки підприємства економічного факультету Іван Михасюк, який прочитав доповідь “Освіта і молодь у ринковій економіці”. Від гостей конференції до студентства звернувся доктор економічних наук Вроцлавського університету Марцін Вінярській.
На пленарному засіданні розглянули актуальні проблеми сучасної економіки. Жваво обговорювали світову економічну кризу та її вплив на економіку України. Високий науковий рівень та оригінальність трактування економічних процесів продемонстрували науковці українських ВНЗ. Активні дебати викликали виступи гостей: “Модель прогнозування рівня безробіття в системах економічного вибору Європейського Союзу та України” Кшистофа Брася (Краківський економічний університет), “Проблеми польсько-української співпраці в галузі енергетики” Катаріни Брозовскої (Вроцлавський університет), “Національна стратегія інформаційного суспільства в Україні” Павела Добранского (Вроцлавський університет), “Формування і реалізація інноваційної стратегії промислових підприємств” Світлани Сутиріної (Донецький національний університет імені О. Гончара) та інші.
Науково-практична конференція працювала в 11 секціях: “Міжнародна економіка та світові інтеграційні процеси”, “Економічна теорія та маркетинг”, “Економіка України”, “Банківський та страховий бізнес”, “Економіка підприємства”, “Кібернетика та математичні методи в економіці”, “Інформаційні системи у менеджменті”, “Менеджмент”, “Облік та аудит”, “Фінанси, грошовий облік і кредит”, “Статистика”.
Тісна співпраця метрів економіки Львівського національного університету імені Івана Франка та молодого покоління демонструє здобутки професорсько-викладацького складу економічного факультету у вихованні нової політичної, економічної та наукової еліти нашої держави. Підтвердження цього – високий науковий рівень праць, що їх представили на Міжнародній студентсько-аспірантській науковій конференції науковці економічного факультету нашого Університету.
У рамках конференції відбувся круглий стіл “Економічно-соціальні ефекти від Євро-2012”, під час якого обговорили вигоди та витрати міст – господарів чемпіонату Вроцлава та Львова, проаналізували діяльність органів влади двох міст із підготовки до футбольного свята й запропонували нові рішення на основі досвіду міст – господарів Євро-2012.
Красу нашого древнього міста учасники конференції побачили на екскурсіях, що їх провели представники Економічного наукового клубу студентів, аспірантів та молодих учених економічного факультету.
У процесі плідного обміну думками щодо найрізноманітніших проблем макро- та мікроекономіки нашої країни було порушено питання економічної стратегії розвитку нашої держави в контексті міжнародної співпраці. Дискусія відбулася на високому науковому та професійному рівні. Варто зазначити, що молоді науковці запропонували нові шляхи розв’язання економічних проблем, базуючись на минулому досвіді України й інших країн. Економічна конференція студентів та аспірантів Львівського національного університету імені Івана Франка продемонструвала прагнення молоді до тіснішої співпраці між навчальними закладами, до обміну оригінальними інноваційними ідеями та можливостями їх утілення. Під час обговорення виникла думка про створення літнього Міжнародного форуму молодих економістів на основі Міжнародної студентсько-аспірантської наукової конференції “Актуальні проблеми розвитку національної економіки України”. І провести його, наприклад, у Карпатах. Перспективи такого форуму очевидні, адже молодь будуватиме моделі майбутнього розвитку нашої держави, а економіці в цьому процесі належить провідне місце.
За підсумками конференції укладено збірник тез доповідей конференції, до якого ввійшли 575 статей аспірантів та студентів провідних ВНЗ України та Польщі.

Максим Ваврін,
голова правління Економічного наукового клубу студентів, аспірантів та молодих учених економічного факультету

Категорія: №6, червень 2011 р.