Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Пісня амбасадора

В Університеті відбулася зустріч із Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Індія в Україні Й. В. Джоті Сварупом Панде про музичну культуру Індостану “Голоси Індії” за участі почесних гостей, студентів та викладачів Університету. Координатори заходу – декан факультету культури і мистецтв Олександр Козаренко й асистент кафедри театрознавства та акторської майстерності Ольга Коломиєць.
На зустрічі Й. В. Джоті Сваруп Панде розповів про культурну й зокрема музичну традицію Індії та про її відмінності від сучасної європейської музичної традиції. “Під поняттям музика Індостану розуміють певний тип інтонації. Музика Індостану охоплює значну територію Індії, насамперед північну, східну та центральну частини, а також територію Бангладеш і Пакистану”, – сказав Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Індія.
На думку Й. В. Джоті Сварупа Панде, щоб збагнути індійську музику, необхідно трохи забути про сучасну європейську музичну культуру: “Для розуміння нашої музики варто “помандрувати” подумки в той час історії європейської традиції, для якого було характерне мистецтво трубадурів. Таку традицію Індія практикує донині”. Щодо текстів індійської музики, то посол зазначив, що найчастіше трапляються тексти про кохання, розлуку, відданість, молитовність, звеличення монарха чи звернення до нього або обговорення філософських, музичних категорій.
Окрім доповіді, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Індія виконав близько десяти творів традиційної класичної пісні Північної Індії.
Нагадаємо, що Й. В. Джоті Сваруп Панде – надзвичайна людина, яка поєднує понад тридцятирічну місію на посаді посла в різних країнах світу з музичною діяльністю. “Я не дуже зайнятий посол, – сказав Й. В. Джоті Сваруп Панде, – як мінімум дві-три години на добу віддаю музиці”.
Окрім Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Індія, на зустрічі були присутні голова правління Східноєвропейського інституту розвитку доктор Мрідула Ґош і представники індійського посольства.

Олег Вівчарик
Фото Олександра Лавриновича

Категорія: №6, червень 2011 р.