Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет організував цикл літніх шкіл

6 червня на базі Львівської гімназії “Євшан” стартувала літня культурологічна школа, організаторами якої були кафедра теорії та історії культури філософського факультету й Українська асоціація культурологів. Цьогоріч заняття з учнями десятих класів тривали впродовж п’яти днів (з 6 по 11 червня), а літня культурологічна школа стартувала під назвою “Без ГМО”. Основна мета заходу, за задумом організаторів, – формувати екофільну свідомість у школярів. Заздалегідь спланована програма передбачала розгляд таких основних питань:
– перегляд анімаційних фільмів на екологічну тематику;
– оглядові розмови дискусійного характеру на теми взаємодії та взаємовпливів екології і культури, релігії та екології, прикладної етики й екоетики, а також на теми екології в кіномистецтві.
Щоб з’ясувати, наскільки школярі орієнтуються в екологічній проблематиці й на чому варто акцентувати, першого ж дня занять провели анкетування. Обізнаність школярів з екопроблемами сучасності виявилася низькою, чи тому, що їх ці проблеми гостро не турбують, чи через їхню байдужість – судити важко. Аналогічне анкетування відбулося і завершального дня літньої школи. Воно підтвердило думки та сподівання організаторів і засвідчило, що рівень знань із цієї проблематики зріс, а цікавість до проблем біоетики, есхатології та апокаліпсису, як наслідків екологічної катастрофи, значно підвищилася.
Літні школи мають бути цікавими й водночас корисними, тому вітаємо студентів та аспірантів філософського факультету з успішно проведеним заходом.

Уляна Барановська, Студентська інформаційна мережа

* * *
Уже кілька років у Карпатах діє літня школа при оздоровчому таборі “Бескид”, де, за доброю традицією, студенти факультету іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка є вихователями. Цікаві екскурсії, заняття із декоративно-прикладного мистецтва і танців, спортивні ігри та свята, піші походи в гори, живе спонтанне спілкування англійською мовою з учнями є надважливою складовою співпраці учнів НВК “СЗШ-ліцей” та студентів Університету.
9 червня відбулося відкриття літньої школи в Бориславській державній гімназії за участю представників факультету культури та мистецтв і факультету міжнародних відносин. Проведено низку майстер-класів англійською мовою: гімназистів ознайомили з особливостями міжнародної співпраці Університету, обговорили питання євроінтеграції та членства України в ЄС.
15 червня 2011 року відбулося урочисте відкриття літньої філологічної школи на базі Навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня-гімназія” м. Горохів Волинської області. “Ми, справді, ніколи так урочисто не стояли між храмів двох – храмів наук”, – зазначила у святковому виступі гімназистка Марія Рощина. Учням запропонували роботу літньої школи за напрямами: фольклористика, культура мовлення, термі­но­знав­ство, топоніміка.
“Кожне слово має свій колір, смак, має свій дух. Звідси й мова жива, має свою душу”, – сказав під час виступу член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України Петро Боярчук і побажав аспірантам Університету й учням школи успішної творчої праці.
Окрім того, відкрили літню школу в Нововолинському ліцеї-інтернаті Волинської обласної ради. Відбулися зустрічі учнів із делегацією Університету. Науковці спільно з ліцеїстами обговорили питання сучасних засобів зв’язку, антивірусного забезпечення комп’ютерних систем, розв’язку рівнянь із параметрами, а також зосередили увагу на сучасних проблемах екології.

За матеріалами Прес-центру Університету

Категорія: №6, червень 2011 р.