Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет відзначив 120-ту річницю від дня народження Євгена Коновальця

15 червня 2011 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася Всеукраїнська наукова конференція “Постать на тлі епохи: до 120-річчя від дня народження Євгена Коновальця”. Участь у заході взяли науковці з Києва, Львова, Одеси, Тернополя, Кременчука, Луцька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Донецька, Дрогобича.
“Кожен із нас усвідомлює величину і значущість постаті Євгена Коновальця. У час розгубленості та поразки українських визвольних змагань Євген Коновалець, маючи велику силу духу та бачення розвитку української справи, організував українців у боротьбі за нашу державу. На жаль, надмірні амбіції сьогоднішньої влади гублять українську справу. Тому наукові конференції істориків – можливість зрозуміти, як діяти за прикладом справжнього героя Євгена Коновальця”, – сказав у виступі Ректор Університету Іван Вакарчук і побажав успішної роботи учасникам наукового форуму.
Істориків привітали голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, начальник управління з питань внутрішньої політики головного управління з питань внутрішньої політики, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Романів, декан історичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Роман Шуст, в.о. директора Інституту українознавства імені І. Крип’якевича Микола Литвин, заступник голови Ювілейного комітету з відзначення року Євгена Коновальця Микола Яковина та голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху і керівник конференції Володимир В’ятрович.
У рамках Всеукраїнської наукової конференції відбулася презентація книги київського історика Михайла Ковальчука “На чолі Січових стрільців. Військово-політична діяльність Євгена Коновальця у 1917 – 1921 роках”.
Надалі конференція працювала в чотирьох секціях: “Джерелознавчі та історіографічні аспекти українського визвольного руху під проводом Євгена Коновальця”; “Євген Коновалець і визвольні змагання 1917 – 1920 рр.”; “Ідеологічні засади діяльності українського визвольного руху у міжвоєнний період”; “Постать Євгена Коновальця на тлі визвольного руху у 1921 – 1939 роках”.
14 червня 2011 року в холі Університету відкрили виставку, присвячену Євгену Коновальцю. 15 червня у Виставковій залі розгорнули музейну експозицію “Народна війна” київського “Меморіалу” та Громадського інституту історичної пам’яті.
Організатори конференції: історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, Центр досліджень визвольного руху, Інститут українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, проект “Електронний архів документів та матеріалів українського визвольного руху
1940 – 1950-х років”, Ювілейний комітет із відзначення року Євгена Коновальця.

За повідомленням Прес-центру

Категорія: №6, червень 2011 р.