Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту частково виправило помилку, але не вибачилось

5 березня 2012 року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України внесло поправки до наказу № 93-К, у якому йшлося про оголошення догани ректорам шести вищих навчальних закладів України, зокрема Ректорові Львівського національного університету імені Івана Франка Іванові Вакарчуку. Пункт перший наказу замінили попередженням про дисциплінарну відповідальність у разі виявлення повторних випадків здійснення несвоєчасних соціальних виплат. Причиною зміни рішення Міністра освіти і науки, молоді та спорту, як зазначено в наказі, є доповідна записка від 5 березня 2012 року директора департаменту економіки та фінансування Світлани Даниленко.

Нагадаємо, що 3 березня 2012 року на сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з’явилась інформація про те, що відповідальність за несвоєчасну виплату індексації стипендій несе керівництво вищих навчальних закладів: “Затримка з виплатою індексації мала місце лише в п’яти вищих навчальних закладах. І причина єдина – це, перш за все, неналежне виконання своїх обов’язків керівництвом кількох вищих навчальних закладів… Винні будуть притягнуті до суворої відповідальності”, – зазначив Дмитро Табачник.

Ситуація, що склалася з несвоєчасною виплатою індексацій, схематично виглядала так:

– 1 лютого 2012 р. Львівський національний університет імені Івана Франка подав розрахунок стипендіального фонду за результатами зимового семестрового контролю у Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, де місячний стипендіальний фонд становить 6 млн. 643 тис. 397 грн., у тому числі індексація – 1 млн. 525 тис. грн.

– Однак, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України 22 лютого 2012 року затвердило Помісячний план використання бюджетних коштів на 2012 року, де в помісячних обсягах зі січня до травня не передбачено щомісячної індексації стипендій. Натомість ці кошти Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України передбачило на червень.

– Львівський національний університет імені Івана Франка в особі Ректора Івана Вакарчука 17 лютого 2012 року звернувся у Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України з проханням (лист № 634-Р від 17.02.2012 року) розглянути можливість перерозподілу коштів загального фонду по КПК 2201160 у доведеному Університету Помісячному плані використання бюджетних коштів на 2012 рік, а саме “6 млн. 500 тис. грн. зняти з червня і щомісячно рівними сумами (1 млн. 300 тис. грн.) додати у період лютий-травень поточного року для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, стипендії, індексації грошових доходів”.

– У лютому 2012 року студентам було виплачено стипендію у повному обсязі, але без індексації. У надії на одержання дозволу на перерозподіл коштів планували здійснити необхідні виплати студентам у І-ій половині березня. Однак Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України лише 5 березня 2012 року о 15.58 факсом надіслало копію листа, у якому йшлося про те, що Міністерство не заперечує проти здійснення виплати індексації стипендій у березні місяці за рахунок тимчасово вільних коштів спеціального фонду навчального закладу з подальшим їх відшкодуванням у квітні поточного року”.

Зауважимо, що виплата всіх видів державних стипендій та її індексації здійснюється за рахунок коштів загального фонду державного бюджету відповідно до Постанови КМУ від 12.07.2007 р. №882 “Питання стипендіального забезпечення”. Погашення заборгованої індексації стипендії за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету не передбачено кошторисом видатків Університету, оскільки доходи, отримані від надання освітніх платних послуг, у своєму розрахунку не містять компенсації витрат на стипендію студентам.

З іншого боку, якби був розроблений механізм погашення заборгованості зі спеціального фонду, то, враховуючи доведені ліміти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України станом на червень 2012 року, в Університеті утворилася б економія стипендії на суму 6 млн. 500 тис. грн., які довелося б повернути в дохід держави. Таким чином, студенти-платники змушені були б оплатити індексацію стипендії студентам-бюджетникам.

Зважаючи на вище зазначене, Львівський національний університет імені Івана Франка діяв у рамках чинного законодавства і заявив, що вини Ректора Університету у несвоєчасній виплаті індексації стипендій немає, адже він відстоював позицію Університету й інтереси студентів правовим шляхом. Рішення було прийнято колегіально на засіданні ректорату, членами якого вже кілька років поспіль є студенти, і саме з ними передусім було обговорено проблему виплати індексацій.

Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка виступили на підтримку Ректора, оприлюднивши своє звернення з вимогою “скасування незаслуженого оголошення догани й вибачення з боку Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України”.

Ситуація щодо оголошення догани Ректору Львівського університету набула широкого резонансу у ЗМІ та призвела до реакції громадських і політичних діячів щодо рішення міністра освіти і науки, молоді та спорту України.

Станом на сьогодні Міністерство таки провело перерахунок індексації студентської стипендії і заборгованість виплачено в повному обсязі.

Незважаючи на те, що Міністерство визнало недоцільність своїх дій, скасувавши догану, а заборгованість на сьогодні погашена, студенти Львівського національного університету імені Івана Франка й надалі вимагають вибачень від міністра освіти і науки молоді та спорту України Дмитра Табачника: “Студенти й надалі дотримуються своєї принципової позиції, вимагаючи вибачення від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, адже рішення щодо оголошення догани було і залишається необґрунтованим, ображає не лише Ректора й усю академічну спільноту Університету, а передусім студентів”, – йдеться у зверненні, датованому 6 березня 2012 року.

На разі ні вибачень, ні офіційних пояснень щодо своїх дій Міністерство освіти і науки, молоді та спорту не дає.

Олег Вівчарик