Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Наша мрія – успішна та демократична Україна”, – Надзвичайний і Повноважний Посол Її Величності Королеви Великобританії Лі Тернер

Візит британського високопосадовця став своєрідним символічним прощанням із Львівським національним університетом імені Івана Франка, де з вивчення української мови починалась його каденція в Україні. Незабаром Лі Тернер завершує дипломатичну місію в Києві і надалі працюватиме у Стамбулі.

14 березня 2012 року у Дзеркальній залі Університету відбулася зустріч студентів із Надзвичайним і Повноважним Послом Її Величності Королеви Великобританії в Україні.

Представила почесного гостя, ініціатора створення “Клубу україномовних послів” проректор з науково-педагогічної роботи Марія Зубрицька, яка подякувала Лі Тернерові за його візит в Університет і наголосила, що це унікальна можливість для обох сторін обмінятися досвідом. Марія Олексіївна відзначила, що Лі Тернер – унікальна особистість, котра, окрім своєї дипломатичної місії, має постійні блоги в українських інтернет-виданнях, а також є автором кількох романів.

Під час зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Її Величності Королеви Великобританії розповів про свій життєвий, кар’єрний шлях і початок каденції в Україні, специфіку роботи на найвищих дипломатичних посадах.

“Хоча я мріяв про роботу в Африці та Південній Америці, працювати довелось на дипломатичних призначеннях у Відні, Москві, Бонні, Берліні та Києві. Така специфіка дипломатії: якщо ти хочеш працювати в Африці, тебе призначать у Європу. Якщо ж мрієш нести дипломатичну місію у Європі, тебе відправлять в Африку, або Південну Америку”, – пожартував Лі Тернер.

Окрім особистого життєвого та кар’єрного шляху, Посол Її Величності Королеви розповів про діяльність британської амбасади та пріоритети зовнішньої політики Сполученого Королівства щодо України. Лі Тернер наголосив, що для Великобританії надзвичайно важливо, щоб Україна була благополучною і вільною країною: “Наша мрія – успішна і демократична Україна. Ми хочемо, щоб в Україні панувала демократія, а Ваша країна була прикладом для сусідніх держав. Потрібно, щоб інші країни говорили: “Подивіться на Україну! Демократія тут успішно діє””.

Лі Тернер запевнив, що Великобританія докладає чималих зусиль для того, щоб допомогти становленню демократичної України.

“Особисто я – фанат України. Але змушений говорити про проблеми з демократією, що є у цій країні і які може вирішити тільки влада разом із громадянами України”, – наголосив Посол.

Відповідаючи на запитання студентів, Лі Тернер розповів про “секрети” успішної роботи на дипломатичній посаді та наголосив, що посадові особи – ті ж таки люди: “Я – не геній. Просто працюю дуже тяжко, щоб отримати потрібний результат. Наполегливо працювати і бути добре організованим – важлива запорука успіху дипломата”.

Що ж до складностей у видачі візи до Великобританії, то Посол Її Величності Королеви визнав, що процедура дійсно є нелегкою: “Проблема полягає в українській економіці, погане становище якої є загрозою міграції з метою працевлаштування. Саме цього остерігається Британія, видаючи візи”, – зазначив Лі Тернер.

Говорячи про санкції, які могло б застосувати Сполучене Королівство щодо України, зважаючи на політичну ситуацію у нашій країні, Лі Тернер вважає, що вирішуючи питання стосовно санкцій, передусім оцінюється ймовірність ефективності їхнього впровадження та значення, а також ступінь проблематичності країни. На разі, за словами пана Посла, ситуація в Україні не наскільки загрозлива, щоб санкції все ж були застосовані.

Поділився високоповажний гість Університету і своїми враженнями від нашої країни: “Україна – чудова держава, але могла би бути кращою. Україна має велику територію і вигідне географічне положення, але її стандарти є невисокими. Вона має всі можливості, щоб стати однією із найрозвиненіших країн у світі, але це – не справа простих громадян. Це – справа Вашого уряду і він має важко працювати для того, щоб Україна досягла успіху на міжнародній арені”.

Окрім цього, Лі Тернер розповів про вагомість євроінтеграційних прагнень України, необхідність удосконалення української освітньої політики та важливість праці кожного громадянина для досягнення успіху у своєму житті.

Олег Вівчарик
Фото Юлії Гриценко