Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Від Волині до Карпат

“Дбаючи про щастя інших, знаходимо своє”
Платон

Відомий той факт, що питання вступу до вищого навчального закладу залишається важливим не лише для випускників шкіл, а й для їхніх батьків, друзів і вчителів, від яких часто й залежить доля людини. Проблема неправильного вибору фаху серед вступників не втрачає актуальності. Часткове вирішення цієї проблеми забезпечує профорієнтаційна робота, яка включає у себе зустрічі зі школярами, презентації Університету, професійні консультації з метою надання учням навиків встановлення відповідностей між їхніми особистими якостями та вимогами обраної професії. Університет завжди допомогав і допомагає майбутнім абітурієнтам у здійсненні першого кроку до фахового самовизначення та самовдосконалення. Як вступити до Університету і не схибити у виборі напряму? Які складові його історії та політики варто знати? Що чекає на студента після закінчення ВНЗ? Відповіді на ці й інші запитання часто дають учасники профорієнтаційних зустрічей і поїздок, яких, зокрема, у березні було чимало.

Так, 1 березня 2012 року представники Університету відвідали НВК “Школу-садок “Софія” з поглибленим вивченням іспанської мови, де розповіли про нашу альма-матер і відповіли на запитання учнів і директора школи Ірини Даць, а також запросили всіх охочих на екскурсії до Університету. Приємною несподіванкою для університетської делегації стали відвідини шкільного музею, у якому зібрано чимало цікавинок. Наостанок було обговорено умови подальшої співпраці між Львівським національним університетом імені Івана Франка та НВК “Школи-садка “Софія” з поглибленим вивченням іспанської мови.

13 березня 2012 року представники географічного та геологічного факультетів відвідали Червоноградський навчально-виховний комплекс № 13 Червоноградської міської ради Львівської області (м. Соснівка). Учасники делегації взяли участь у роботі семінару вчителів географії міст Червонограда і Соснівки, у рамках якого декан географічного факультету Володимир Біланюк представив профорієнтаційну презентацію, ознайомивши учнів навчально-виховного комплексу з історією і сьогоденням географічного факультету, його структурою, науковими здобутками студентів і викладачів. Також Володимир Іванович закцентував увагу на особливостях цьогорічної вступної кампанії. Завідувач кафедри екологічної геології та гідрогеології Петро Волошин розповів про навчання на геологічному факультеті та підготовку студентів-екологів. На завершення зустрічі директор Червоноградського НВК № 13 Любов Парійчук ознайомила гостей зі школою, зокрема з експозиціями музею прикладного мистецтва й екологічного центру.

16 березня 2012 року представники Університету зустрілися з учнями міста Ковеля і Ковельського району у місцевому Палаці учнівської молоді. Окрім гостей зі Львівського університету, перед присутніми виступив начальник Управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради Віктор Бичковський, який закликав учнів не схибити у виборі майбутнього фаху.

21 березня 2012 року делегація Львівського національного університету імені Івана Франка зустрілася з учнівською молоддю шкіл Жидачівщини. У складі делегації були Ректор Іван Вакарчук, проректори Звенислава Мамчур, Богдан Котур, Роман Крохмальний; декани Ярослав Гарасим, Ігор Хамар, Юрій Корчак; директор Ботанічного саду Андрій Прокопів; директор Львівської обласної Малої академії наук Іванна Бородчук і директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. Дітей ознайомили з історією та структурою Університету, Правилами прийому у 2012 році. Важливо, що учні жидачівських шкіл мали можливість поспілкуватися з директором Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Ларисою Середяк, яка також була учасником профорієнтаційної зустрічі. Лариса Володимирівна пояснила школярам правила поведінки під час ЗНО, повідомила перелік необхідних документів, які слугуватимуть перепусткою на іспит. Окрім того, на запрошення міського голови міста Жидачева Володимира Левка та громадської організації “ЕКО-Довкілля” делегація Університету зустрілася з владою міста з метою окреслення практичних кроків реалізації рішення Жидачівської міської ради від 28 лютого 2012 року № 398 щодо передачі у постійне користування земельної ділянки на території ландшафтного заказника “Базиївка” в урочищі “Гора” (м. Жидачів), для розвитку виробничої бази Ботанічного саду Університету.

Цікавою і пізнавальною була поїздка 22 березня 2012 року до міста Косова – районного центру Івано-Франківської області, справжньої перлини Карпатського краю. Профорієнтаційна група Університету завітала з візитом у Косівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1. Університетську делегацію тепло зустріли учні та директор школи Галина Грималюк. Школярі організували тематичний виступ, ознайомивши гостей із творчою діяльністю свого земляка відомого українського письменника та публіциста Михайла Павлика. Представники Університету мали змогу побувати на відкритих уроках, які відбувалися у школі, зокрема, відвідали заняття з англійської мови та розвивального навчання. Незмінною складовою була й профорієнтаційна презентація про Університет, з якої школярі почерпнули важливу інформацію. На завершення університетська делегація відвідала церкву св. Василія Великого.

Бачимо, що профорієнтаційні поїздки збагатили представників академічних спільнот Університету та шкіл не лише інтелектуально, а й духовно, залишивши незабутні яскраві враження.

Юлія Гриценко,
Фото автора

 

Роман Крохмальний, проректор з науково-педагогічної роботи:

Останнім часом профорієнтаційна робота зазнає постійних змін. Навіть не тому, що змінюється суспільство, а передусім тому, що змінюються умови, у яких вступники шукають свій шлях у житті. Відомо, що з одного боку між ВНЗ відбувається активна конкуренція у боротьбі за вступника, з іншого ж – існує певна невизначеність, недоінформованість вступників, незважаючи на те, що сучасні учні є досить освіченими у пошукових інтернет-системах.

Інтернет-сторінка Університету на сьогодні містить детальну інформацію про структуру факультетів і коледжів, особливості організації навчального процесу, досить повну картину щодо вступної кампанії. З потрібними сторінками часто вступники знайомляться неуважно, або й узагалі не знайомляться.

Університетська спільнота, своєю чергою, усвідомлює, що має можливість впливати на мотивацію вступника. Однією з інновацій, які ми запровадили останнім часом, стало відкриття офіційних сторінок Львівського національного університету імені Івана Франка в соціальних мережах “Facebook”, “Twitter”, “Вконтакте”, де кожен охочий може залишити свої запитання, зокрема й такі, що стосуються вступу до Університету.

Важливою є презентація Університету для учнівської молоді, адже абітурієнт може ознайомитися з академічними традиціями, науковим простором, культурно-виховними аспектами та, зрештою, відчути окремі риси студентського життя. Незмінними залишаються переваги живого людського спілкування і широка географія поїздок, яку спостерігали протягом останнього місяця, а це свідчить і про те, що інтерес до якісної української освіти не втрачається, незважаючи на процес глобалізації чи фінансову кризу.

У процесі профорієнтаційного спілкування ми намагаємося дати учням можливість зрозуміти, що Університет є близьким для них, відкритим до спілкування, що до Університету можна вступити і навчатися, або ж просто приїздити на екскурсії до наших музеїв, лабораторій, Ботанічного саду, Астрономічної обсерваторії.

Дуже добре, що у профорієнтаційних поїздках беруть участь представники різних факультетів чи інших підрозділів, адже такі зустрічі дозволяють самоусвідомитись і університетській спільноті, – такий аспект профорієнтаційної співпраці стає однією із ланок академічного самовдосконалення.