Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Роль Програми імені Фулбрайта у розвитку університету

У рамках святкування 20-річчя діяльності Програми імені Фулбрайта в Україні 21 березня 2012 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося засідання круглого столу “Роль Програми імені Фулбрайта у розвитку університету”.

Захід став своєрідним віддзеркаленням напрацювань і здобутків стипендіатів Програми імені Фул­брайта – науковців, викладачів і випускників вищих навчальних закладів, які проводили дослідження, стажувались і навчались в університетах США, а відтак спричинилися до змін у своїх університетах.

Розпочав засідання круглого столу директор Програми імені Фулбрайта в Україні Мирон Стахів, який привітав усіх присутніх і подякував учасникам Програми за багаторічну працю, що позитивно впливає на освітні, суспільні та наукові процеси в Україні. “Держдепартамент США активно оберігає програму і, незважаючи на численні політичні дискусії та економічні потрясіння, Програма й надалі буде працювати та не скорочуватиме обсягів своєї діяльності”, – запевнив директор Програми.

Проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка, стипендіатка Fulbright Scholar Program 1994/95 Марія Зубрицька відзначила стрімкі темпи розвитку Програми, яка, за словами Марії Олексіївни, починалась як невелика організація і переросла у потужну мережеву асоціацію. Проректор також наголосила на важливості Програми для України. “Сьогодні Україна потребує солідаризації академічної спільноти, тому прошу всіх об’єднатися заради становлення ідеї університету й академічної свободи. Задля того, щоб ми відчули, що освітній ландшафт змінюється на краще”, – закликала випускників Програми Марія Зубрицька.

Екс-директор Програми імені Фулбрайта Марта Богачевська-Хомяк розповіла про започаткування діяльності Програми в Україні та значення цього проекту: “Я дивлюся на асоціацію фулбрайтистів, як на дріжджі, які ростуть і мають великий вплив в українському суспільстві”.

Модератор дискусії, стипендіат Fulbright Scholar Program 1996/97, доктор історичних наук, професор Ярослав Грицак зазначив, що теперішня ситуація в Україні докорінно відмінна від ситуації початку – середини дев’яностих років, що сьогодні необхідно працювати над тим, щоб відстояти академічну свободу, права та прагнення до автономії університетів.

Надалі колишні учасники Програми поділилися з присутніми своїми яскравими спогадами та розповіли про набутий неоціненний досвід, який вдалось здобути, перебуваючи у США.

У виступах доповідачів йшлося, зокрема, про значення Програми імені Фулбрайта в Україні для їхнього особистого становлення. Так, експерт із питань лісової політики, стипендіат Fulbright Scholar Program 2004/05 Ігор Соловій розповів про внесок Програми у лісівничу галузь, відзначивши, що досвід і зв’язки, набуті у США, досі позитивно впливають на його професійну наукову діяльність.

Для історика, стипендіата Fulbright Scholar Program 2000/01 Олександра Зайцева Програма є неоціненною: “Участь у Програмі істориків може сприяти покращанню свідомості українців, спричинити деміфологізацію, деідеологізацію та об’єктивне розуміння історичних процесів в Україні”.

Учасники заходу взяли участь в активному обговоренні питань щодо втілення “фулбрайтівського” досвіду в українських університетах, переосмислення співпраці між університетами, осучаснення змісту університетської освіти та відродження інтелектуальної свободи.

Олег Вівчарик