Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Практика філологів у Познані

“Ваrdzo cię lubię” – з таким написом на закінчення практики студенти Львівського національного університету імені Івана Франка отримали символічні подарунки від своїх польських колег із Познанського університету імені Адама Міцкевича.

З 1 до 14 березня 2012 року група студентів філологічного факультету проходила навчальну практику в Познанському університеті. Такий обмін студентами став можливий унаслідок підписання у 2009 році угоди про співпрацю між двома університетами. Поїздка була реалізована завдяки підтримці декана філологічного факультету Ярослава Гарасима і Студентського уряду ЛНУ ім. Івана Франка. Студенти, які навчаються на кафедрі українського прикладного мовознавства і слухають спецкурси з методики викладання української мови як іноземної, мали змогу практично застосувати теоретичні знання з прослуханих дисциплін, навчаючи польських колег української мови. У практиці брали участь студенти п’ятого (Іванна Фецко, Марія Сворінь, Марія Чукас, Мар’яна Слота, Христина Сидорів) та третього курсів (Лариса Шмакова, Оксана Свистун, Уляна Шевченко, Андрій Олійник) під керівництвом асистента кафедри українського прикладного мовознавства Олександри Антонів та аспіранта кафедри Петра Луня.

Практика почалася з урочистої зустрічі львівських студентів із директором Інституту, професором Анжеєм Сітарським, завідувачем Закладу україністики, професором Тетяною Космедою, викладачами і студентами кафедри. Директор розповів про популярність української мови серед польської молоді, зростання престижу української мови за кордоном, про плани Познанського університету відкрити вже з наступного року магістратуру з української мови. Пан Сітарський описав давні традиції університету, розпитав про враження студентів від міста, побажав успіхів у проведенні занять з української мови, порадив скуштувати відомих “познанських рогаликів” із білим маком, а також приємно провести час разом із польськими студентами.

Як ми вчилися?

Роботу в Познанському університеті студенти-україністи розпочали з пасивної практики: відвідали цікаві заняття досвідчених викладачів-україністів відділу неофілології: доцента Марії Четирби, магістрів Анни Хранюк та Оксани Ерделі. Українські студенти спостерігали за методикою викладання лексики, граматики, перекладу та видів мовленнєвої діяльності, враховували індивідуальні методи і прийоми викладачів, що стане корисним їм у майбутній професійній діяльності.

Студенти-філологи також були присутні на церемонії присвоєння звань докторам наук, серед яких – літературознавець-україніст професор Галина Корбіч.

Як ми навчали?

Наступним етапом роботи стала активна практика. Студенти-україністи з великим ентузіазмом проводили заняття для своїх колег першого, другого і третього курсів. Кожне заняття було цікавим по-своєму. Практиканти активно використовували самостійно підібрані аудіозаписи, відеоролики, кольорові ілюстрації, за допомогою яких вдосконалювали вміння польських студентів читати й аналізувати тексти, писати та говорити українською мовою, а також поглиблювали знання з граматики. Тематика уроків відповідала навчальним планам Закладу україністики Познанського університету (для першого курсу – “Прогулянка містом”, “Мій дім”, “Йдемо в гості”, для другого – “Народна пісня”, “Доля на рушнику”, “Народна іграшка”, “Кобзарство”, “Народна творчість”, для третього – “Молодіжні субкультури”).

Шевченківське свято

Під час практики львівські студенти взяли участь у святкуванні Шевченківських днів у Познанському університеті. Несподіванкою для самих викладачів стала творча співпраця студентів обох університетів у конкурсі на краще декламування поезій Тараса Шевченка. Польські студенти навчили українських декламувати поезії польською мовою, а українські працювали над фонетикою та інтонацією польських друзів. Поезія Тараса Шевченка лунала українською і польською мовами у студентських тандемах. Окрасою свята стала презентація картин Шевченка-художника та пісні у виконанні хору студентів під акомпанемент бандури пані Хранюк.

Вуличками міста Познань

Окрім навчальної практики, студенти також культурно збагатилися. Побували на Площі Ринок, на Тумському острові – у колисці міста Познань. Оглянули кафедральний собор XIV століття і Церкву Святої Марії, відвідали костел Фара, костел святого Антонія, Музей музичних інструментів, Національний музей, спортивний комплекс “Мальта”. Неформальне спілкування зі своїми однолітками студенти перенесли у кав’ярні міста Познань.

Вихідні у Берліні

У вихідні на запрошення німецької сторони львівські студенти відвідали Університет імені Александра і Вільгельма Гумбольдтів у Берліні. Там відбулася зустріч із керівником міжнародного відділу, який курує контакти університету з Україною, Росією, Білоруссю. Пан Кранч говорив про співпрацю між університетами, налагодження дружніх контактів на майбутнє, можливості навчатися у вищих закладах Німеччини. Восени 2012 року делегація Берлінського університету планує приїзд до Львова і підписання угоди про співпрацю з ЛНУ ім. Івана Франка. Сподіваємося, що така практика навчання української мови іноземних студентів буде можлива у майбутньому і в Берлінському університеті.

Після екскурсії університетом студенти мали можливість поспілкуватися з директором Інституту східнослов’янської культури і літератури професором Сузанною Франк, яка розповіла про навчальні курси і плани розширити україністичні дисципліни в Інституті. Зараз в Інституті працює двоє україністів: Александр Кратохвіль, який займається табуїстичними темами у творчості українських письменників, та Каті Бруннер, яка досліджує дискурс творів Ольги Кобилянської. До речі, сама пані Франк темою свого наукового дослідження обрала творчість Миколи Гоголя.

Увечері спільно з німецькими колегами відбувся перегляд фільму німецького режисера Якоба Пройса “Інший Челсі” та його обговорення. Дружня дискусія про фільм плавно перейшла в приємну розмову в італійському ресторанчику, куди гостей запросила німецька сторона.

Ця поїздка стала також цікавим культурним досвідом. Незабутнє враження у студентів залишили славнозвісні берлінські пам’ятки архітектури: Берлінський собор, Бранденбурзькі ворота, Всесвітній годинник, Берлінська стіна й інші. Студентам також вдалося відвідати Бундестаг – німецький парламент. Вразило те, що пересічні громадяни Німеччини можуть відвідувати будівлю у той час, як парламентарі працюють і спостерігати за їхньою роботою. Задум архітектора був реалізований повністю: митець хотів нагадати депутатам, що вони працюють для свого народу.

Утомлені, але задоволені і сповнені вражень, студенти поверталися в уже майже рідний Познань.

В останній день практики відбулася зустріч, на якій підсумували досвід спільних практик. Після двох тижнів співпраці взаємини між студентами стали настільки міцними і дружніми, що вони пообіцяли один одному спілкуватися через Інтернет, що дасть можливість продовжити контакти і вдосконалити процес вивчення української мови.

Іванна Фецко, Христина Сидорів, студентки 5 курсу філологічного факультету