Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Щиро і від усього серця – Ліні Костенко

Днями у Львові серед студентської молоді відбулася цікава акція, що привернула увагу журналістів, громадськості та університетських спільнот міста. У Львівському національному університеті імені Івана Франка з 9:00 усі бажаючі могли привітати у “живому листі” відому українську поетесу Ліну Костенко, яка 19 березня відзначила своє 82-річчя.

А все розпочалося з того, що в січні троє наших студенток – Марічка Шинкарчук, Вікторія Пісоцька (факультет іноземних мов) та Ярина Рак (філологічний факультет) під час гарячих дебатів у соцмережі (група пошановувачів Ліни Костенко) запропонували у креативний спосіб привітати у Львові свою улюблену і шановану поетесу. Отже, й виступили організаторами акції. Березневого понеділка, на день народження Ліни Костенко (19 березня), уже з 9-тої ранку у вестибюлі головного корпусу ЛНУ ім. Івана Франка студенти різних факультетів почали творити “живого листа” зі своїми щирими привітаннями та побажаннями. Упродовж дня всі охочі могли долучитися до цієї ініціативи. Молодіжна акція вийшла напрочуд оригінальною, цікавою та єдначою, оскільки загальна атмосфера, виткана з гарних слів, щирих поглядів і люблячих сердець, синтезувала у собі позитивну енергетику присутніх із доброю магією поезії Ліни Костенко (звучала її голосом саме під час складання живого листа у вестибюлі головного корпусу Університету). Організатори акції мають намір особисто передати цей лист поетесі.

Того ж дня на площі біля пам’ятника Іванові Франку відбувся флеш-моб, де зібралися студенти факультету іноземних мов, філологічного та фізичного факультетів (близько сотні осіб) і в три групи (поділені сердечками червоного, рожевого і бірюзового кольорів) по черзі декламували поезію “Моя любове, я перед тобою”. На завершення флеш-мобу всі одночасно скандували “Вітаємо!” та “Ліно Василівно, чекаємо Вас у Львові!”.

До речі, схожі флеш-моби пройшли і в інших містах України, а в Києві відбулася хода й читання поезії Ліни Костенко.

“Ми дізналися про акцію із соцмереж. Ліна Костенко – це людина, яку треба шанувати. Кожному приємно, коли його вітають із днем народження, а тим паче коли це людина, яка не боїться висловлюватися, говорити істину. Творчість Ліни Костенко надихає”, – кажуть організатори акції. – “Спочатку зародилася ідея створити живий лист, а потім і флеш-моб.”

“Ми вирішили написати такий великий лист, щоб залишити частинку свого серденька Ліні Костенко”, – зазначила Марічка Шинкарчук.

Олександр Лавринович
Фото автора