Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Тиждень здоров’я” в Університеті

Період із 27 лютого по 3 березня 2012 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка вже два рік поспіль оголошено “Тижнем здоров’я”. У рамках цього проекту було проведено низку заходів.

Так, на факультетах Університету відбулися популярні лекції, присвячені профілактиці захворювань і пропаганді здорового способу життя.

27 лютого 2012 р. доцент кафедри медичної біології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Зеновія Служинська прочитала лекцію на тему: “Профілактика захворювань, збудники яких переносяться представниками класу Insecta” для студентів І і ІІ курсу біологічного факультету. Під час лекції студенти довідались про трансмісивні хвороби, збудники яких переносяться кліщами, вошами, блохами, комарами, тарганами, щурами тощо, клінічні форми перетікання різних недуг, симптоми захворювання та методи їх лікування. Зеновія Служинська навела приклади зі своєї лікарської практики, закликала студентів бути обачними і не нехтувати своїм здоров’ям, не наражатися на небезпеку.

Детальніше лектор зупинилась на причинах спалаху епідемій чуми, малярії та сипного тифу, який ще часто називають “військовою хворобою”. Медичну тему лекції Зеновія Служинська майстерно проілюструвала прикладами української історії – уроками жертовності і патріотизму, відданості обов’язку та любові до України.

Цього ж дня заслужений професор Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, президент Української Академії профілактичної медицини при НТШ, дійсний член Українського лікарського товариства та Лікарської комісії НТШ Ярема Томашевський прочитав студентам нашого Університету лекцію “Профілактика йододефіциту”.

Під час виступу Ярема Томашевський наголосив, що нормальний йодний баланс забезпечує функціонування всіх органів і систем організму. Він важливий для формування та функціонування ендокринної, нервової, опорно-рухової та серцево-судинної систем. Саме тому на сьогодні існує кілька програм ліквідації йододефіцитних захворювань.

Також Ярема Ілліч запросив студентів до активної співпраці у популяризації інформації про небезпеку та профілактику йододефіциту, а також розповів про програми ранньої діагностики цукрового діабету та профілактики гострих серцевих нападів розроблені Українською Академію профілактичної медицини при НТШ.

28 лютого 2012 року в Університеті прочитали лекції на теми: “Хвороби цивілізації” старший викладач Лариса Баклицька та “Шкідливість куріння” асистент Наталя Войтович.

Для студентів факультету електроніки 29 лютого 2012 року психолог Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Світлана Сайко прочитала лекцію, присвячену профілактиці, важливості діагностики захворювання, лікуванню та запобіганню зараження одним із найнебезпечніших захворювань сучасності. Психолог також розповіла про найновіші розробки в процесі лікування, а також про профілактику СНІДу для вагітних жінок і фактори, які можуть спричинити зараження інфекцією.

Про пожежну безпеку та безпеку руху в умовах мегаполісу розповіли доцент Ігор Муць та капітан міського управління ДАІ Ірина Пилат. Доцент Ярослав Гладжун зосередив увагу студентів на соціальних і психофізіологічних засадах забезпечення безпечної життєдіяльності. Про психологічні аспекти здорового способу життя йшлося у лекції лікаря Алли Червенкової.

За повідомленнями Прес-центру

 

Чимало заходів до “Тижня здоров’я” провела і кафедра фізичного виховання та спорту. Так, 28 лютого 2012 року в Актовій залі Спортивного комплексу відбувся диспут на тему “Християнська мораль і здоров’я молоді” за участю о. Олександра Святопокровської церкви та студентів нашого Університету. Учасники заходу розглянули питання світогляду сучасної людини, становлення її інтелекту, духовності й моральності.

1 березня у Дзеркальній залі Університету відбулась зустріч із відомим Львівським гросмейстером Олегом Романишиним, який розповів студентам багато цікавих фактів про відомих шахістів сучасності, про свою спортивну діяльність і студентські роки на факультеті іноземних мов. Він провів сеанс одночасної гри, у якому взяли участь 15 гравців. Сеанс складався із 14 партій, дві з яких виграв студент 2 курсу економічного факультету Володимир Клюка.

Цього ж дня на стадіоні Спортивного комплексу студенти взяли участь у легкоатлетичному кросі під назвою “Від зими до весни”. Загалом учасниками кросу стали 60 спортсменів із різних факультетів. Серед переможців та призерів – представники секцій легкої атлетики та лижних перегонів.

2-4 березня 2012 року у великому спортивному залі відбувся Міжнародний турнір із бадмінтону “Кубок Галичини”, який зібрав відомих спортсменів-бадмінтоністів різних вікових груп. У змаганнях взяло участь 125 осіб, серед яких були відомі спортсмени Росії, Молдови, України. “Кубок Галичини” виборола команда м. Львова, яку представляли 12 спортсменів Львівського національного університету імені Івана Франка.

У басейні Спортивного комплексу 3 березня 2012 року пройшов захід “Година здоров’я у воді”. Викладачі та працівники Університету мали змогу не лише покращити своє здоров’я, але й удосконалити навички техніки плавання.

Спільно зі Студентським урядом Університету організували змагання з армрестлінгу та баскетболу. 13 студентів, які виступали у вагових категоріях 65 і 75 кг, виборювали право називатися “Кращим рукоборцем Університету”. Абсолютним чемпіоном став студент фізичного факультету Назар Савицький. А в баскетбольних баталіях брали участь змішані команди факультетів Університету.

Лілія Левків,
відповідальна
за організаційно-виховну роботу
кафедри фізвиховання та спорту