Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Право пропагувати знання

Всеукраїнський фестиваль науки наукова спільнота юридичного факультету розглядає як реальну можливість пропагувати юридичні знання та прозвітувати перед громадськістю про результати наукової роботи на юридичному факультеті у 2011-2012 рр. Основні заходи фестивалю зорієнтовані на виконання цього важливого завдання. Вони поєднують презентації різних напрямів наукової роботи, результати яких мають як теоретичний, так і прикладний (практичний) характер.

18-20 квітня виставка наукових публікацій про права людини представила результати діяльності наукової школи прав людини, яка започаткувала систематичні наукові дослідження прав людини в Україні. Крім видань цієї наукової школи, на виставці були представлені актуальні видання, присвячені захисту прав людини. Серед них є унікальні, представлені в Україні поодинокими примірниками. Зокрема, видання, присвячене Європейському суду з прав людини, подароване юридичному факультету Тарасом Пашуком. Виставка виявилася цікавою не тільки для викладачів і студентів юридичного факультету, але й для студентів інших факультетів, професійних юристів, громадськості.

Підсумком тривалої та важливої роботи наукової школи кримінального процесу стало наукове та громадське обговорення Кримінально-процесуального кодексу України, проведене 19 квітня 2012 року. Провідні вчені, безпосередньо задіяні у правотворчому процесі, академік НАПрН, професор В. Нор, доценти В. Бойко, А. Павлишин, Н. Бобечко акцентували увагу на проблемних питаннях реформування кримінально-процесуального законодавства. Предметом обговорення були актуальні проблеми відшкодування збитків реабілітованим, створення державного фонду відшкодування витрат потерпілим від злочину особам, зміцнення гарантій прав особи під час зміни обвинувачення у судах першої інстанції, удосконалення процедури пред’явлення, вирішення цивільного позову у кримінальному судочинстві, впливу процесуальних порушень на визнання допустимості доказів. Окремо учасники обговорення проаналізували реалізацію в нормах КПК пропозицій та зауважень, підготовлених свого часу кафедрою кримінального процесу та криміналістики юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

20-22 квітня юридичний факультет приймав учасників 11 Міжнародної студентсько-аспірантської наукової конференції “Актуальні проблеми прав людини, держави та правової системи”. Всього до оргкомітету конференції надійшло понад 170 матеріалів, поданих студентами й аспірантами, з яких для публікації було відібрано 160 найактуальніших.

У конференції взяли участь студенти вітчизняних юридичних навчальних закладів з Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Кривого Рога, Луганська, Луцька, Львова, Миколаєва, Одеси, Полтави, Сімферополя, Сум, Тернополя, Харкова, Хмельницького, а також представники університетів Білорусі, Латвії, Молдови, Польщі, Литви, Росії, Угорщини.

У рамках концепції проведені пленарні засідання та засідання в секції.

Насиченою була не тільки наукова програма конференції, а й її комунікативна та культурна складова.

Виступи студентів в черговий раз підтвердили високий міжнародний статус конференції, її результативність у популяризації правових знань і наукової студентської роботи.

Віталій Семків,
заступник декана юридичного факультету з наукової роботи