Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Виставка EcoDiology від Міжнародної асоціації дизайнерів-графіків “4-й БЛОК”

25 квітня 2012 року в Університеті відкрили виставку еко-плаката від Міжнародного трієнале “4-й БЛОК” (м. Харків). Вона представлена 25 плакатами колекції найкращих робіт Асоціації за 2012 рік, які можуть оглянути усі охочі.

Виставка EcoDiology – це вибрані роботи Міжнародної виставки-конкурсу плакатів номінації “Екологічний плакат” проекту VIII Міжнародного трієнале еко-плаката “4-й БЛОК” 2012 року, присвячена 26-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС (26 квітня) та загальноекологічній тематиці до Всесвітнього Дня Землі (22 квітня).

Асоціація дизайнерів-графіків “4-й БЛОК” є громадським об’єднанням дизайнерів, графіків та арт-менеджерів України і світу, зацікавлених у вирішенні екологічних проблем засобами мистецтва, що офіційно була створена у 2002 році за ініциативи ліквідатора ЧАЕС та заслуженого діяча мистецтв України Олега Векленка.

На сьогодні аналогів такої колекції, яку має “4-й БЛОК”, що кожні три роки поповнюється найкращими творами екологічного мистецтва з усього світу, немає в Україні та за її межами. Вже зараз вона налічує більше 5000 аркушів сучасної екологічної графіки та плаката.

Міжнародний трієнале “4-й БЛОК” – унікальна мистецько-екологічна акція, у якій кожні три роки беруть участь видатні митці з багатьох країн світу. Назва Міжнародної виставки-трієнале “4-й БЛОК” походить від зруйнованого вибухом у 1986 році ядерного реактора Чорнобильської АЕС. Трієнале раз у три роки демонструє останні досягнення світового плаката та інших видів сучасного мистецтва екологічного спрямування. З 1991-го року виставка традиційно проводиться у Харкові, перетворившись у фестиваль мистецько-екологічних акцій, що має багатьох прихильників в Україні і далеко за її межами.

Трієнале “4-й БЛОК” має особливе суспільне спрямування, близьке і зрозуміле кожній людині, не є елітарним мистецьким форумом, замкненим на формальних пошуках, що вигідно вирізняє її з-поміж інших міжнародних виставок, та приваблює все більше учасників з різних країн і континентів. Трієнале “4-й БЛОК”, фактично, єдина на теренах СНГ мистецько-екологічна акція, що зав­жди мала широкий міжнародний резонанс та завоювала визнання у світі. Вдало поєднуючи міжнародне змагання дизайнерів-графіків з просвітницькою діяльністю і соціальним закликом, виставки стимулюють глибоке осмислення проблем екології, торкаючись однієї з найболючіших проблем України – Чорнобильської катастрофи та її впливу на стан довкілля.

Особливої уваги заслуговує й те, що саме в Україні, переосмисливши трагічні події Чорнобиля, трієнале екологічного плаката і графіки “4-й БЛОК” стало реальним кроком до об’єднання творчих зусиль митців усього світу у пошуках шляхів збереження життя на планеті Земля.

За останні роки виставки сучасного екологічного плаката з міжнародної колекції плакатів “4-й БЛОК” були проведені у Стамбулі (Туреччина), Базелі (Швейцарія), Берліні (Німеччина), Познані (Польща), Москві (Росія) та в різних містах України: Славутичі, Енергодарі, Львові, Києві, Донецьку, Харкові тощо.

Відтепер до цього списку ми з радістю можемо додати виставку, що була представлена у Львівському національному університеті імені Івана Франка!

Ярослава Яковлєва,
студентка 5 курсу філософського факультету
Фото Анастасії Коник