Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

ІХ Всеукраїнський соціолінгвістичний семінар

4 квітня 2012 року у Дзеркальній залі Університету відбулося відкриття ІХ Всеукраїнського соціолінгвістичного семінару. Учасники обговорили основні аспекти соціолінгвістичної науки, мовну політику в Україні, ідентичність і самоідентифікацію, філософське підґрунтя досліджень, що торкаються мови та суспільства, й інші не менш важливі мовні проблеми сучасного глобалізованого світу.

Розпочала роботу семінару проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка Марія Зубрицька, яка наголосила на важливості соціолінгвістики для розвитку академічної науки та збереженні національної ідентичності: “Всупереч ідеології і риториці теперішніх політиків, такими заходами ми доводимо, що можна гідно розвивати академічну науку”.

Марія Олексіївна зосередила увагу на необхідності об’єднання науковців заради відстоювання академічної свободи та недопущення у нашій країні послаблення позицій української мови як державної. “Без інституційного розвитку і солідаризації зусиль нас не буде. Думки найдостойніших професорів розчиняються в “інформаційному океані” сучасності… Запобігти негативним тенденціям у нашій країні, не допустити перекручування норм Європейської мовної хартії, захистити нашу ідентичність ми можемо лише об’єднавшись”, – йшлося у виступі проректора Марії Зубрицької.

Декан філологічного факультету, доктор філологічних наук Ярослав Гарасим зазначив, що філологічна наука у Львівському університеті має багату історію й увінчана важливими науковими досягненнями. Проте, на думку доповідача, вся історична традиція має значення лише тоді, коли знаходить своє логічне продовження. “Неодмінним чинником розвитку філології і дуже важливою складовою нашої науки є соціолінгвістика. Її актуальність полягає в тому, щоби боротися проти витіснення української мови з публічної сфери нашої країни”, – вважає Ярослав Гарасим.

Доктор філологічних наук, професор кафедри загального мовознавства Галина Мацюк подякувала всім учасникам конференції та наголосила на важливості впровадження соціолінгвістики у навчальні програми більшої кількості університетів.

Під час засідання семінару відбулося нагородження учасників ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських досліджень із соціолінгвістики, який відбувся в нашому Університеті днем раніше.

У наукових доповідях, виголошених на пленарному засіданні, йшлося про важливі аспекти мовознавства та соціології. З доповіддю “Мова як осереддя філософських дискусій про соціальну ідентичність, суб’єктність, гендер” виступила професор кафедри психології Львівського національного університету імені Івана Франка Надія Гапон. У своєму виступі вона розповіла про філософське підґрунтя соціолінгвістики, її становлення в історії та значення у сучасному світі: “Соціальна ідентичність – своєрідна мозаїка, яка безпосередньо пов’язана з мовою. Якщо відбувається порушення в одному з елементів цієї мозаїки, то вона руйнується в цілому”.

Про теоретико-методологічні засади соціологічного дослідження мовних проблем у сучасній Україні розповіла заві­дувач кафедри історії та теорії соціології, доктор соціологічних наук, професор Наталія Черниш. Наталія Йосипівна наголосила на необхідності вдосконалення соціологічних досліджень і їхній модернізації: “Соціологи та лінгвісти потрібні одне одному. Якщо ми діятимемо разом, то не лише зможемо оцінити мовну ситуацію чи мовну політику, а й спричинимося до якісних змін в нашій країні”.

Також із доповідями виступили професор Національного університету “Києво-Могилянська академія” Лариса Масенко, яка проаналізувала мовну політику в Україні, та завідувач кафедри романської філології, професор Роман Помірко, який висвітлив іспанську мовознавчу традицію, закцентувавши увагу на соціолінгвістиці як основі опису мови.

Всеукраїнський соціолінгвістичний семінар працюватиме за 8 секціями, під час засідання яких учасники обговорюватимуть питання мови і міста, форм існування мови у суспільстві, теорії, методології та історії соціолінгвістики, мовної ситуації в Україні, й інші важливі дискурси мови і сучасного суспільства.

Олег Вівчарик
Фото Олега Гордійчука