Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Всеукраїнська студентська олімпіада з англійської мови

На початку квітня в Університеті вже втретє відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада з англійської мови. Згідно із наказом Міністерства освіти, науки, молоді і спорту України, такі олімпіади проводяться у різних університетах України. Два роки тому Львівському національному університету імені Івана Франка вперше випала честь приймати олімпіаду. Цьогорічне урочисте відкриття відбулося 3 квітня у Дзеркальній залі Університету за участю багатьох видатних філологів. На відкритті був також присутній британський дипломат Саймон Сміт, з яким учасники олімпіади мали унікальну нагоду поспілкуватись.

У глядацькій залі Центру культури та дозвілля студентський театр кафедри англійської філології інсценізував виставу за твором Оскара Уайльда “Як важливо бути серйозним”, приурочену відкриттю олімпіади.

6 квітня 2012 року на факультеті іноземних мов нашого Університету нагороджували призерів ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади “Англійська мова і література”. У цьогорічних змаганнях взяли участь 64 студенти з усіх регіонів України.

Декан факультету іноземних мов доцент Володимир Сулим звернувся до учасників з вітальним словом, в якому зазначив, що за результатами проведених змагань можна з впевненістю сказати, що в Україні росте нова спільнота, на яку покладають багато сподівань та відповідальності.

Проректор з наукової роботи професор Богдан Котур привітав учасників змагань зі завершенням випробувань та добрими результатами, подякував членам журі за роботу, завдяки якій наш Університет вкотре провів всеукраїнську олімпіаду на високому рівні. Також проректор зауважив, що високі результати змагань – свідчення того, що вища школа дає добрі знання в усій Україні. “Сьогоднішні перемоги нехай будуть однією зі сходинок до тих висот, які ви осягнете у своєму житті”, – побажав на завершення професор Богдан Котур.

Завідувач кафедри перекладознавства та контрастивної лінгвістики імені Григорія Кочура, професор, голова журі олімпіади Роксолана Зорівчак, наголосила на тому, що олімпіади дуже древні, хоча у давніх часах вони мали зовсім інший характер. “Тепер ми використовуємо їх у різних ділянках знань, у тому числі і в гуманітарних, для того, аби підвищити загальний фаховий рівень. Англійська мова стає інтернаціональною мовою, якою, як вважається, спілкуються більшість людей. Часом знання є не на належному рівні, тому олімпіади з англійської мови і літератури ставлять собі за мету підвищити загальний рівень знань і навичок для фахівців з англійської мови, англо-українського перекладу”, – наголосила професор Роксолана Петрівна.

На завершення члени журі проаналізували найтиповіші помилки у різних аспектах змагання, а також ті правила граматики та стилістики мовлення, які загалом студенти знають не на належному рівні.

За підсумками змагань І місце виборола студентка 5 курсу відділу Переклад (англо-український переклад) Львівського національного університету імені Івана Франка Ірина Сушко; ІІ місце розділили студентка Київського політехнічного інституту Марія Пухлій та студентка Донецького національного університету Олена Грищук. Учасникам та переможцям урочисто вручили сертифікати та Почесні грамоти.

У завершальному слові Роксолана Петрівна побажала усім учасникам залишатись романтиками. “Сучасний глобалізований світ, очевидно, має певні позитивні риси, але, з іншого боку, світ стає надто прагматичним. Любов до вивчання мови і літератури не просто любов до мови як до засобу комунікації, а як до засобу поглиблення розуміння душевного стану людини, як засобу особливого сприйняття світу Cлова і ставлення до Слова, як до Великого Чину, пов’язана з розвитком Романтизму у світовій літературі, – наголосила професор Роксолана Зорівчак, – то ж хочу побажати усім учасникам олімпіади, щоб і в епоху глобалізації вони залишались романтиками і бачили в мові семантичний космос народу, його багатовікову історію, фонетичні передзвони”.

Анастасія Коник