Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Сучасні тенденції розвитку міжнародних відносин

5 квітня 2012 року у конференц-залі факультету міжнародних відносин відкрили Міжнародну науково-практичну конференцію “Сучасні тенденції розвитку міжнародних відносин: політика, економіка, право”, учасники якої обговорили найактуальніші проблеми та перспективи поглибленого значення міжнародних відносин на початку ХХІ століття в політичній, економічній і правовій сферах.

Розпочав роботу конференції в. о. декана факультету міжнародних відносин Університету Ігор Бик, який відзначив вагомість заходу для студентів Університету та поділився судженнями щодо сучасних тенденцій у сфері міжнародних відносин. Ігор Степанович, зокрема, зосередив увагу на зростанні значення міжнародної політики у сучасному глобалізованому світі: “Через процеси глобалізації та інтернаціоналізації міжнародні відносини входять у сфери, які раніше здавались виключно внутрішніми питаннями суверенних країн. Особливо прикметними у цьому контексті є спортивні заходи”.

Голова Ради молодих учених факультету міжнародних відносин Іван Городиський наголосив на важливій ролі, яку відіграють подібні заходи у розвитку й освіті майбутніх дипломатів, науковців і студентів загалом.

Про значення молоді у геополітичному становищі світу та роль сучасної України на міжнародній арені йшлося у виступі Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Польща Маркіяна Мальського. Зокрема, дипломат наголосив на необхідності активізації студентської молоді у процесі утвердження України в демократичних цінностях: “Щоб наша країна мала успіх на міжнародній арені, потрібна ваша постійна підтримка та сприяння. Ви не можете мовчати про негативні явища, які є в країні. Ви не повинні мовчати, адже закордонна політика залежить передусім від внутрішньої ситуації у країні”.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Польщі побажав студентам плідної роботи та висловив сподівання, що, незважаючи на привабливість бізнесу та науки, продовженням свого життєвого шляху молоді люди все ж оберуть дипломатичні місії: “Ми нічого не зможемо змінити у державі, доки ви не прийдете і не займете свого місця у дипломатичних місіях нашої країни”.

Учасників конференції також привітала представник Міністерства закордонних справ України у Львівській області Наталія Мацкевич, яка подякувала всім викладачам факультету за значний вклад, який вони роблять у розвиток української дипломатичної школи, і закликала молодь допомагати МЗС України своїми активними діями та громадянською позицією: “Незважаючи на те, що Україна робить великі кроки для того, щоб бути повноправним учасником міжнародного співтовариства, бар’єр несприйняття нашої країни ще не зник. Щоб його подолати потрібна ваша активна участь”.

Заступник декана факультету міжнародних відносин Михайло Микієвич у своєму привітанні закцентував увагу на важливості заходів, що сприяють накопиченню досвіду та розвитку молодих спеціалістів.

Після урочистого відкриття конференції відбулося пленарне засідання, під час якого учасники обговорили переваги та недоліки зовнішньої політики України в контексті проведення чемпіонату Євро-2012.

Під час секційних засідань обговорюватимуть питання міжнародного права та права Європейського союзу, міждержавних економічних відносин і світового господарства, а також зовнішньої політики, країнознавства та міжнародного туризму.

Олег Вівчарик
Фото Юлії Гриценко