Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Революція на граніті у світлинах

25 травня на Львівщині – День Студентського руху за незалежність України. І за місяць до цієї дати, а саме 26 квітня, в Центрі культури та дозвілля нашого Університету відбулась презентація книги-фотоальбому “Студентська революція на граніті”.

Природно, що презентацію цієї книг провели у нашій alma mater, адже в жовтні1990 року тодішні студенти Університету були в авангарді громадської активності в Україні, вони брали участь і в створенні книги-фотоальбому. Своїми спогадами зі студентами факультету журналістики, які прийшли на презентацію, поділився його випускник, учасник Революції на граніті, колишній член Студентського братства Університету Олесь Пограничний. Він розповів про пережите на холодному осінньому київському граніті тодішньої площі Жовтневої (тепер Майдан Незалежності), про атмосферу, яка панувала на факультеті 20 років тому.

До уваги присутніх організатори (теперішні члени Студентського братства Львівщини) запропонували два відеоролики. Перший відеоматеріал продемонстрував знання та історичні уявлення сучасної львівської молоді про події жовтня 1990-го року. За словами Олеся Пограничного, результати опитування не такі вже й сумні: з двадцяти опитаних молодих людей шестеро знали про Студентську революцію бодай щось, тобто приблизно тридцять відсотків. Студенти, які відвідали захід, про вияв протесту 90-го року знали небагато, адже в шкільних підручниках інформації про ці події обмаль. Друге відео відображало схожі революції в Китаї, Угорщині, Грузії та їхні суспільно-політичні наслідки.

Студенти також мали можливість побачити революційні транспаранти, якими оформили зал Центру культури та дозвілля, фотографії студентів з наметового містечка на площі Жовтневої революції, а також тексти з цікавими фактами про Революцію.

До створення фотоальбому “Студентська революція на граніті” долучились випускники, студенти та працівники Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету “Львівська політехніка”, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та інших. Книга є унікальною колекцією, яка вміщує майже 60 портретних і репортажних світлин, зібраних із приватних колекцій революціонерів-львів’ян і текстів-коментарів до них. Тепер ці фотографії може переглянути кожен охочий і відчути зафіксовану фотокамерою атмосферу.

Видання побачило світ завдяки ентузіазму її творців, а також за підтримки меценатів і Львівської Міської ради. За умовами договору між ЛМР та упорядниками книги, місто отримає до своїх бібліотек значну частину тиражу.

Юрій Семашко,
Катерина Танчак,
студенти І курсу факультету журналістики
Фото з книги “Студентська революція
на граніті”

Категорія: №4, травень 2012 р.