Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

ACM Western Ukrainian Semifinals 2010

Переможці змагань – команда Львівського національного університету імені Івана Франка. Зліва направо: Ігор Євчинець, Павло Кушнір, Олександр Воєца

7–9 квітня цього року у Львові на базі Львівського національного університету імені Івана Франка уже вчетверте відбувся півфінал України з командного алгоритмічного програмування серед вищих навчальних закладів Західного регіону. У змаганнях узяли участь 40 команд, шість із яких представляли Університет.
Також варто зазначити, що завдяки статусу відкритих змагань разом з українськими мірялися силами грузинські, болгарські та інші іноземні команди.
Місто Лева прийняло учасників олімпіади на диво гарною погодою. Чесно кажучи, важко повірити, що в такі сонячні дні команди зуміли провести весь час змагань у комп’ютерних аудиторіях факультету прикладної математики та інформатики. Напевно, їм справді цікаво розв’язувати задачі, програмувати та боротися один з одним за перемогу.
Під час основного туру командам запропонували 10 задач англійською мовою, що вимагало базових знань технічної англійської мови, а водночас дало змогу закордонним учасникам змагатися з українськими. Згідно з умовами турніру, команда у складі трьох осіб може використовувати лише один комп’ютер. Тож доки хтось із трійки програмує, двоє його колег шукають шляхи розв’язання інших задач. А для цього потрібні не тільки індивідуальні здібності, а й навички роботи в команді.
За день до основного туру змагань традиційно відбувся пробний тур, на якому запропонували декілька простих задач. Головне завдання для команд під час пробного туру – навчитися користуватися системою тестування й отримати відповіді на технічні запитання. Цього року, на відміну від трьох попередніх, у турнірі використали принципово нову систему тестування, з якою учасники не були знайомі, тому пробного туру не проігнорували.
Основний тур олімпіади тривав 5 годин. Головна мета – розв’язати якомога більше задач. Майже відразу, швидко розв’язавши дві задачі, в лідери вирвалася команда Львівського національного університету імені Івана Франка. Через 68 хвилин після початку змагань команда мала у своєму активі аж п’ять задач, упевнено очолювала Західний регіон України та посідала друге місце в загальному заліку. Проте наступні дві з половиною години були для наших хлопців не такими успішними – хлопці зуміли впоратися лише з однією задачею та невдало пробували здати ще дві. Це дало змогу сильній команді Вінницького національного технічного університету вийти на перше місце в Західному регіоні, випереджуючи львів’ян аж на дві задачі.
За годину до завершення змагань турнірну таблицю перестали оновлювати. Такий підхід дає змогу зберегти інтригу до церемонії нагородження. Тож тренери команд та вболівальники могли лише здогадуватися, що ж відбувається на полі бою. Команді ЛНУ ім. Івана Франка для перемоги потрібно було за останню годину зробити на дві задачі більше, ніж розв’яже команда Вінницького університету. Таке завдання виглядало майже неможливим, а тренер команди гостей, задоволено усміхаючись, уже почав було святкувати перемогу. Але, як кажуть, сміється той, хто сміється останнім. За двадцять хвилин фінальної години змагань львів’яни зуміли знайти помилку в розв’язку однієї із задач, а за десять хвилин до завершення спромоглися здати дев’яту задачу. А вінницька команда, розслабившись, впродовж останньої години не розв’язала жодної задачі й фінішувала з активом вісім задач. За перебігом подій на змаганнях можна було спостерігати на сайті http://acm.lviv.ua/, де тривало активне обговорення олімпіади.
Отже, перемогу здобула команда Львівського національного університету імені Івана Франка у складі Ігоря Євчинця, Олександра Воєци та Павла Кушніра, друге місце посіла команда Вінницького національного технічного університету, третє – молода команда Львівського національного університету імені Івана Франка у складі Ярослава Куп’яка й Тараса Бойка. Четверте та п’яте місця здобули команди Національного університету “Львівська політехніка”.
Тепер найкращим програмістам нашого регіону потрібно готуватися до фіналу України, який відбудеться другого тижня вересня. Бажаємо нашим командам наснаги та успіхів у майбутніх змаганнях.

Василь Білецький

Категорія: №4, квітень 2010 р.