Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Перемога нашого студента на Чемпіонаті світу з гирьового спорту

Срібний призер Чемпіонату світу з гирьового спорту серед студентів (м. Гамбург, Німеччина) Андрій Самуць разом із своїм тренером Сергієм Зубковим

Студент першого курсу  історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Самуць виборов друге місце на Чемпіонаті світу серед студентів із поштовху гир по довгому циклу. Світові змагання відбувалися у місті Гамбург (Німеччина) з 8 по 10 червня 2012 року, де були представлені команди з 14-ти країн. Близько 200 учасників виборювали призові місця у різних категоріях. Збірна команда України традиційно виступала у чисельному складі – 63 учасники разом із ветеранами. До речі, у своїй категорії Андрій був наймолодшим спортсменом міжнародних змагань – йому тільки у вересні має виповнитися 18 років.

За словами Сергія Зубкова, викладача-тренера кафедри фізичного виховання та спорту, майстра спорту та діючого спортсмена з гирьового спорту, Андрієві Самуцю протистояли сильні титуловані суперники, проте він був налаштований лише на перемогу та гідно представив наш Університет на Чемпіонаті світу серед студентів.

Для Андрія Самуця це перші міжнародні змагання. Як він зізнався, за кордоном іще не виступав. Та й не дивно, оскільки гирьовим спортом почав займатися порівняно недавно. Не зважаючи на скромний “спортивний стаж” і незначний досвід, відразу почав показувати результати на обласних змаганнях.

– Я сам прийшов у секцію з гирьового спорту, – говорить Андрій. – Ще школярем почав зай­ма­ти­ся штангою у Городку, що на Львівщині. Упродовж року, працюючи під керівництвом досвідченого тренера, я здобув добру важкоатлетичну базу. Проте в 11-му класі вирішив спробувати себе у гирьовому спорті. Мені сподобалося, і я залишився в секції. Зрозумів, що у цьому виді спорту досягну високих результатів. Уже півтора року займаюся гирями.

 

Все ж таки, у чому секрет успіху першокурсника історичного факультету Андрія Самуця? Він – достатньо вмотивований, гармонійно поєднує навчання в Університеті з нелегкими, а часом і виснажливими тренуваннями. Зрештою, всі, хто займається спортом, системно розплановують свій вільний час, аби дотримуватися спортивного режиму та встигати у навчанні.

­– У першій половині дня до обіду в мене – пари, – розповідає Андрій. – Повертаюся з пар – вчуся і йду на тренування (тривають 2-3 години). Після тренувань знову вчуся. І так щодня. Головне, щоб було бажання досягати результатів у спорті.

– На яких змаганнях Ви виступали до цього?

– Школярем брав участь на Чемпіонаті України з гирьового спорту серед юнаків. А в цьому році був третім на Чемпіонаті України серед студентів (м. Нікополь Дніпропетровської області), програвши срібному призеру один підйом (супернику із Дніпропетровська). Та все одно одержав путівку на Чемпіонат світу.

– Як Ви оцінюєте свої виступи на першому для Вас Чемпіонаті світу? Чи хвилювалися?

– Було нелегко перебороти хвилювання. На свій виступ чекав від дев’ятої ранку аж до сьомої вечора. Довелося взятися за гирі аж у кінці дня змагань. Виступав у групі сильніших. Боровся за результат – відстояв десять хвилин. Останні п’ять із них були дуже важкими. Саме тоді поштовх і ривок дається особливо складно (вправа закидання на груди і відштовхування від грудей гирі). Ще й до всього під час свого виступу відразу потягнув поясницю. Трохи не пощастило. Думав, що все пропало! Було таке відчуття. Але потім відкрилося “друге дихання”. Як кажуть, спрацювали функціональні можливості організму. Боровся до останнього, бо нічого було втрачати. Ішов одним темпом, але після травми мусив зменшити темп. Шанс проявити себе мотивував мене терпіти (сміється).

Звичайно, задоволений своїм результатом, як і власне участю на Чемпіонаті світу у Гамбурзі. А ще більше задоволений тим, що взяв реванш у суперника із Дніпропетровська.

– Яку тактику обрали під час змагань?

– На Чемпіонаті довелося бути без тренера. Було важко, бо саме тренер завжди ближче до тебе з порадою.

Якщо думаєш про конкурентів, то можна швидко згоріти, тому зосереджувався на кінцевому результаті. Важливо правильно підготувати тактику виступу. Є два варіанти – відірватися або наздоганяти. Згідно настанов мого тренера Сергія Зубкова дотримувався другого варіанта. Тепер готуватимуся до наступних змагань.

– Дякую за розмову та нових Вам успіхів і спортивних перемог!

Вітаємо Андрія Самуця і його тренера Сергія Зубкова з перемогою та бажаємо їм нових спортивних досягнень!

Олександр Лавринович
Фото автора

 

Коментар Сергія Зубкова, викладача-тренера кафедри фізичного виховання та спорту, майстра спорту та діючого спортсмена з гирьового спорту:

Уже сам факт, що Андрій пройшов кваліфікацію і потрапив на Чемпіонат світу, свідчить про його спортивні досягнення. Це хороший початок у спортивній кар’єрі Андрія. Він – здібний і перспективний спортсмен. Завдання, які я ставив, він виконав. Якщо був на Чемпіонаті України третім, то вже на Чемпіонаті світу завоював “срібло”, обійшовши свого конкурента із Дніпропетровська.

Через травму поясниці він повністю не розкрився. Тепер є стимул поборотися на наступних світових змаганнях і за “золото”, а бажання тренуватися і реалізовувати себе у нього є достатньо вмотивованим. Наша основна мета на наступний рік – посісти перше місце на Чемпіонаті світу серед студентів. Наступний Чемпіонат України заплановано на березень 2013 року.

Зауважу, що Україну вперше за всю історію проведення чемпіонатів світу з гирьового спорту в категорії “студенти” представляв Андрій Самуць, студент Львівського національного університету імені Івана Франка.

Зараз готуємося до п’ятого Чемпіонату України зі силового жонглювання, що відбудеться у серпні.