Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Перервана пісня

(до 65-ої річниці операції “Вісла”)

Ми нашу культуру плекаєм
За межами рідних земель,
Чи доля всміхнеться – не знаєм,
Чи вернем до рідних осель
Б. Чайка

Від 12 червня 2012 року в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка розгорнута книжкова виставка “Перервана пісня. У пам’ять про депортованих українців із Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Підляшшя (до 65-ої річниці операції “Вісла”)”.

Трагічні події квітня – жовтня 1947 року, коли під тиском урядових збройних сил із східних повітів Польщі (так званого Закерзоння) примусово були депортовані та розпорошені по західних теренах усі етнічні українці – лише одна сторінка у величезній книзі історії національного болю. Але болить вона дотепер. Тисячі людей було переселено з метою асиміляції, заарештовано, ув’язнено, убито, і не лише воїнів УПА та підпілля ОУН, які намагалися чинити опір польським репресіям, а й цивільного населення… Етнічна чистка у Польщі відбувалася за активної підтримки також комуністичних режимів Радянського Союзу та Чехословаччини, проте далеко не всі співучасники злочину сьогодні визнали свою вину.

На виставковому стенді Наукової бібліотеки представлені друковані документи операції “Вісла” українською, польською, англійською мовами: спогади учасників тих трагічних подій, монографічні дослідження, автореферати дисертацій, матеріали та доповіді наукових українсько-польських конференцій, присвячені науковому осмисленню трагедії та поверненню із небуття несправедливо забутих імен. В експозиції викликають зацікавлення часопис “Вісник Закерзоння”, переселенська поезія та проза, альбоми фотографій, буклет-проект Музейного комплексу історії, культури та побуту етнічних українців Надсяння, Холмщини, Лемківщини, Підляшшя. Особ­ли­ве місце займають збірки споминів колишніх вояків УПА з тих теренів; кілька томів із мемуарної серії “Закерзоння”, присвяченої національній боротьбі українського народу на своїх етнографічних землях, які опинилися на заході від лінії Керзона; подарована Науковій бібліотеці Товариством приятелів України (Оттава, Канада) пропам’ятна книга слави полеглих на Закерзонні вояків УПА, які захищали рідну землю; томи із серії “Літопис Української Повстанської Армії” про культурне життя, підпільну періодику Закерзонської України 1940-х років та ін.

Попри те, що зараз літній період, Наукова бібліотека працює і з виставкою “Перервана пісня…” можуть ознайомитися читачі, працівники та гості Університету, учні львівських шкіл – учасники Програми літнього читання “Бібліотечне літо” та ін. На бібліотечному сайті діє віртуальна виставка до 65‑ої річниці операції “Вісла”. А на кінець червня 2012 року заплановано урочисте закриття виставки за участю представників музеїв, осередків обласних та регіональних товариств, які займаються збереженням історичної пам’яті та популяризацією культури виселених українців.

Роман Лаврентій,
в. о. завідувача відділу культурно-просвітницької роботи Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка