Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ювілейний випуск Школи польського і європейського права

Уже п’ятий рік на юридичному факультеті діє Школа польського і європейського права. Діяльність школи основана на співпраці юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та факультету права й адміністрації Ягеллонського університету в Кракові. 19 травня у Дзеркальній залі Університету відбулося вручення дипломів випускникам Школи. За участю професора Фредерика Цоля – одного з творців “Українських програм” факультету права та адміністрації Ягеллонського університету та засновника Школи польського та європейського права у Тернополі. З вітальним словом з нагоди закінчення школи звернулися до студентів також засновник Школи польського і європейського права у Львові, доктор правничих наук Марек Пожицький і координатор Школи Магдалена Бартак. Від юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка випускників привітала заступник декана, доцент Наталія Раданович.

Цього року випускниками Школи стало 25 осіб, серед яких – студенти юридичного факультету, економічного та факультету міжнародних відносин, аспіранти й практикуючі юристи. Упродовж одного року навчання студенти мали змогу вивчати польську мову, починаючи з алфавіту і закінчуючи юридичними термінами. Це надає можливість кожному охочому навчатися у Школі навіть без початкових знань мови. Завершальним етапом першого семестру був іспит з польської мови. У другому семестрі студенти слухали лекції з польського та європейського права викладачів із Польщі, зокрема з Ягеллонського університету, Познанського університету, французького Університету в Орлеані та Університету в Люксембурзі. Багато нової інформації, цікаві дискусії, порівняння правового регулювання тих чи інших суспільних відносин в Україні і Польщі, а також приклади з практики робили лекції пізнавальними та захоплюючими.

Цього року увага студентів була зосереджена на вивченні таких дисциплін: цивільне та кримінальне право, сімейне право, право Європейського Союзу, міжнародне приватне право, правове регулювання господарських товариств, право фондових ринків, адміністративне право. 18‑19 травня фінальний іспит приймали викладачі з Польщі, зокрема доктори правових наук Марек Пожицькі, Анна Рахвал, Пьотр Констанські та координатор Школи Магдалена Бартак.

Окрім диплому та знань, Школа польського і європейського права відкриває також інші перспективи. Студенти, які закінчили Школу з результатом більше 4,5 бала, з максимальних 5, мають змогу отримати річну стипендію на навчання в Ягеллонському університеті. Студентам з оцінкою 4 і вище надається шанс поїхати на практику до Польщі чи на практику до Європейського Парламенту. Такі додаткові можливості є стимулом для активної та старанної участі у Школі.

Школа польського і європейського права продовжить свою діяльність вже з вересня цього року. Вона відкриває широкі можливості – кожен охочий збагатитися новими знаннями, пізнати щось цікаве і корисне та розширити свій світогляд, може взяти участь у Школі. Наступний навчальний рік буде вже шостим. Бажаємо всім успіхів і не проґавте свій шанс!

Із приємністю зазначимо, що цього року Школі польського та європейського права у Львові виповнюється п’ять років. Маленький ювілей великої співпраці юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та факультету права й адміністрації Ягеллонського університету. У зв’язку з такою подією 16 травня на юридичному факультеті відбулась міжнародна конференція, присвячена п’ятиріччю школи під назвою “Prawa człowieka, państwo, system prawny i gospodarka Ukrainy w kontekście Karty Praw Podstawowych Unii Europejskiej”.

З привітаннями виступили: Надзвичайний та Повноважний посол України в Польщі проф. Маркіян Мальський, польський консул у Львові Анджей Дрозд, проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Мар’ян Лозинський, заступник декана юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, доцент Віталій Косович, заступник декана факультету права та адміністрації Ягеллонського університету, професор Єжи Пісулінскі, Віце-голова Конституційного суду Польщі, професор Анджей Мончинскі, секретар посольства Польщі в Україні Станіслав Матієвський.

Під час конференції зі своїми доповідями виступили студенти Школи польського і європейського права зі Львова й Тернополя. Основною темою рефератів були відносини України та Європейського Союзу.

Школа польського та європейського права у Львові – це арена широких можливостей для студентів, які беруть у ній участь. Співпраця між Львівським університетом та університетом Кракова стає все міцнішою. Через сферу освіти та науки зближуються не лише університети й міста, а зближуються й наші країни – Україна та Польща. Тож нехай цей маленький ювілей стане новим великим кроком до розширення співпраці та взаємодопомоги між університетами.

Христина Потапенко та Лілія Турчин,
координатори Школи польського і європейського права у Львові