Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Моральність задля справедливості

У Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка судді з різних регіонів України, учені та науковці Університету, представники Ради суддів України обговорили проект Кодексу суддівської етики. Засідання круглого столу, за участю провідних юристів України й іноземних гостей, відбулося 30 травня 2012 року й, окрім безпосередньої своєї тематики, також торкалося основних положень чинного законодавства та шляхів покращання функціонування судової системи в Україні.

Зі вступним словом виступив декан юридичного факультету Університету Андрій Бойко, який привітав учасників заходу та відзначив важливість обговорюваних питань.

Член Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна наголосила на необхідності почути думки експертів, науковців і правозахисників щодо проекту Кодексу та його засадничих положень: “Кожна людина має право на справедливий суд, тому нам дуже важливо почути вашу думку”.

Про потребу кожного суспільства в об’єктивній і справедливій судовій системі розповів керівник проекту USAID “Справедливе правосуддя” Девід Майкл Вон. Юрист зазначив, що сьогодні варто розробити практичні рекомендації щодо проекту Кодексу суддівської етики, оскільки це може суттєвим чином вплинути на розвиток судової системи в Україні: “Мені дуже приємно, що ми маємо нагоду обговорювати проект в цьому Університеті. Будемо сподіватися, що це дозволить нам розробити конкретні рекомендації”.

Після вступної частини секретар Ради суддів України, суддя Вищого господарського суду України Тетяна Козир провела презентацію робочого проекту Кодексу, його обсягу та змісту. “Ми дуже довго йшли до цього обговорення. Від того моменту, як наші судді стали суддями незалежної Украї­ни, ми розпочали процес комунікації із іноземними юристами з метою покращання власної роботи”, – зазначила доповідач.

Модератор зустрічі, заступник Керівника проекту USAID “Справедливе правосуддя” Наталія Петрова перед тим, як запросити учасників до обговорення, поділилася думками щодо сучасної української судової системи та шляхів її розвитку. Зокрема модератор зазначила, що в країні, де є проблеми зі свободою і правами людини, не варто очікувати, що хтось ухвалить ідеальне законодавство про судову систему, але саме для цього потрібна саморегуляція судової системи. “Незалежність суддям дається для того, щоб неупереджений суддя міг винести справедливе рішення на основі конкретних фактологічних даних”, – переконана юрист.

Надалі судді, науковці й учені взяли участь в аналітичній дискусії щодо питань етики суддів загалом та етичних принципів юристів у контексті змісту Кодексу суддівської етики зокрема.

Олег Вівчарик. Фото автора