Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Студентська фотомить”

Творча атмосфера “Студентської фотомиті”

Від 15 до 30 березня в Університеті тривала виставка робіт фотоаматорів факультету журналістики “Студентська фотомить”. Кожна з фотографій, а їх представлено понад 100, передає внутрішній світ автора, його бачення світу. Козацька тематика, музичні концерти, дивовижна архітектура стародавнього Львова, чудові краєвиди – усе це у світлинах студентів.
Організатори фотовиставки: Музей історії Університету, факультет журналістики (доцент кафедри української преси, заслужений працівник культури України Мирослав Максимович), Студентська інформаційна мережа газети “Каменяр” (Олександр Лавринович). 

Завжди кожного із нас огортає дивний настрій творчого пошуку. Цей пошук реалізовуємо по-різному. Хтось пише поезію чи прозу, а хтось творить музику або виводить пензлем чарівні контури зовнішнього та внутрішнього світу.
У знімках студентів факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка поєдналися теми майбутнього і минулого, вічного і доброго, краси і молодості, навчання та відпочинку – всього, без чого студентське життя не було б таким привабливим і неспокійним. Саме такою і є “Студентська фотомить”, у якій можуть узяти участь студенти та викладачі Університету.
Студенти, викладачі, гості зацікавлено розглядали стенди зі світлинами і навіть мали змогу проголосувати за найкращі фотороботи в інтерактивному режимі в чотирьох номінаціях, а саме: “Художнє фото”, “Репортажний знімок”, “Портрет”, “Пейзаж”. Окремі студенти дискутували між собою, обираючи найкращі фото. Пейзажні, портретні, архітектурні, репортерські знімки приємно вражають креативністю та нестандартним підходом, бажанням студентів знайти нове у погляді крізь об’єктив. 

Звенислава Мамчур, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи:
– Надалі плануємо проводити фотовиставки виховного спрямування, наприклад, “Рятуємо українську мову”: студенти шукатимуть на вулицях вивіски із мовними помилками або з недолугими назвами. Наступна тематика – “Рятуймо природу”: фотографіями критикуватимуть недбале ставлення до природи тощо. Третій напрям – “Рятуймо місто”, про нищення архітектурних пам’яток. Назви цих фотовиставок – умовні, студенти запропонують свої. Наразі розробляємо положення про конкурси. На мою думку, важливо, щоб такі експозиції мандрували факультетами та гуртожитками нашого Університету. 

Мирослав Максимович, доцент кафедри української преси факультету журналістики, заслужений працівник культури України:
– Сьогодні ще одна яскрава мить в історії і житті нашого Університету – радісна і приємна зустріч із вагомими творчими здобутками студентів факультету журналістики, що їх експонували на виставці “Студентська фотомить”. Представлено понад 100 фотографій 54-х авторів, різних за жанрами, манерою виконання, змістом. Характерно те, що світлини на стендах є “візитівками” високого професійного рівня студентів-журналістів. Адже фотографія, яка належить до одного із підрозділів зображувальної журналістики, якщо її вміло використовувати, спрямовувати, також може стати одним із найпотужніших засобів ідеологічної зброї (пропаганди).
Основа фотографії – плівка, а також плівкова апаратура, безумовно, у практичній діяльності студенти мають уміти користуватися всіма можливими технічними засобами. Цифрова апаратура дає переваги в оперативній роботі.
Проводячи заняття із студентами, я завжди акцентую їхню увагу на тому, що в кожній світлині має бути достовірний фактаж, правдиві події, потрібно все бачити, фіксувати на високому художньому рівні, а також уміти з довколишнього життя вихопити найхарактернішу мить, яка стає вічністю в уяві й пам’яті людей. Студентам, які мають бажання і потребу поглиблювати свої навички і професіоналізм у фотомистецтві, проводжу додаткові заняття на майстер-класах з художньої фотографії і кінематографії в Державному обласному центрі народної творчості та культурно-освітньої роботи, а також на базі народної кіностудії “Каменяр”.
Особливо хочу звернути увагу на таких талановитих, здібних, високопідготовлених студентів-журналістів у жанрі фотомистецтва: Юрій Сватко, який досягнув вагомих успіхів у новелістичній і жанровій фотографії; Олег Бойко – автор високохудожнього фотонарису на Хортиці; Марія Фільчагова, досягнула значного рівня в портретній і пейзажній фотографії; Христина Гірська, Соломія Шавала – автори художнього фоторепортажу.
На завершення хочу побажати студентам завжди вдосконалюватися і наповнювати кожну роботу всіма барвами нашого неповторного цікавого часу, бути вмілими літописцями доби. Нехай ваші об’єктиви охоплюють події, факти, людей якомога ширше, глибше та змістовніше. Бажаю успіхів у навчанні, творчого ентузіазму, наснаги, впертості, працьовитості для досягнення бажань і задумів.

Олександр Лавринович, в.о. редактора газети “Каменяр”, співорганізатор “Студентської фотомиті”:
– Якби не було такого активного грона студентів із різних факультетів – зокрема, я маю на увазі Студентську інформаційну мережу, яку започатковано з ініціативи студентів різних факультетів, не виникла б “Студентська фотомить”. В основі концепції молодіжної фотовиставки – ідея створення своєрідного “шлюзу” для реалізації творчої молоді. Цей “шлюз” мав би піднімати “на-гора” студентів, які люблять фотографувати й експериментувати з фотографією. Власне, ця фотовиставка – своєрідна заявка про себе молодих людей, які хочуть щось робити, творити, експериментувати.
Хочу підкреслити, що “Студентська фотомить” відбуватиметься й надалі. Студенти і викладачі з різних факультетів нашого Університету матимуть нагоду подати свої найкращі світлини. Про умови участі, номінації та про зустрічі з фотомитцями повідомлятимемо у наступних номерах університетської газети “Каменяр”. 

Галина Тарадайка, завідувач відділу молодіжних програм, ведуча та керівник програми “Вечірній простір” (ЛОДТРК):
– Студенти охопили різноманітну тематику, але в кожній світлині молоді автори прагнули поділитися з глядачами своєю миттю – цікавою, гарною, неспокійною і навіть непомітною. Організатори фотовиставки розмістили фотографії у довільному порядку і не прогадали, оскільки саме такий хід “підсилив” сприйняття глядачем різноманітних тематик, фотомитей із неспокійного молодіжного життя.

Декан факультету журналістики Михайло Павлович Присяжний та доцент кафедри української преси Мирослав Максимович жваво обговорюють роботи своїх студентів

Відгуки глядачів “Студентської фотомиті”:

Мирослава Василиків, філологічний факультет, 3 курс:
– Роботи гарні. Побачила фотографії своїх знайомих – і це, безумовно, тішить. Особливо сподобалися світлини з дітьми, вони дуже щирі й красиві, також хочу виокремити пейзажі. Такі виставки допомагають студентам удосконалювати свої здібності у фотографії, залучають до фотомистецтва. Така практика дуже корисна журналістам. Щодо мене, то фотографую “Зенітом” на чорно-білій плівці. Було б цікаво взяти участь у наступній виставці. 

Ольга Дзінгала, механіко-ма­те­ма­тич­ний факультет, 3 курс:
– Багато гарних портретів, дитячих фотографій. Викликають хороші емоції. Студенти мають цікавитися ще чимось, крім навчання, тому такі виставки особливо актуальні. Захоплююся фотографією і планую записатися на курси, щоб удосконалювати навички.

Тетяна Кос, геологічний факультет, 2 курс:
– Мені сподобалася виставка, кожна фотографія передає стан, емоції, переживання людини. Переглянувши світлини, відкрила для себе чимало нового. Якщо такі заходи й надалі проводитимуть в Університеті, то дедалі більше студентів відвідуватиме їх і зацікавиться фотомистецтвом. 

Олег Гордійчук, факультет прикладної математики та інформатики, 4 курс:
– Виставки потрібні, бо допомагають молоді реалізуватися. Більшість робіт дуже хороші. Планую взяти участь у наступній фотовиставці, адже подавати роботи зможуть не тільки студенти факультету журналістики, як тепер, а й усі охочі, а таких чимало з інших факультетів. 

Михайло Когут, факультет журналістики, 2 курс:
– Аналогічну виставку організовують уже не вперше, і це дуже добре. Зокрема, тепер експоновано фотороботи моїх колег, з якими навчаюся. Фотознімки – складова журналістської роботи. “Студентська фотомить” підтверджує, що журналісти вміють робити якісні фотографії різних жанрів. Адже тут представлено і портретні, і пейзажні, і навіть репортерські зйомки. 

Дмитро Присташ, історичний факультет, 6 курс:
– Фотографії мені сподобалися, гарні, зі смаком. У нас дуже талановиті студенти. Особливо вдала пейзажна зйомка, хоча й портретні не поступаються. Потрібно більше проводити таких виставок в Університеті, адже вони розкривають людей. Згодом, можливо, будемо мати талановитих фотографів. Я теж люблю фотографувати, але наразі на аматорському рівні. 

Іванка Новаковська, юридичний факультет, 1 курс:
– Такі виставки, безперечно, потрібні. Вони допомагають учасникам реалізувати своє натхнення, виявити повагу до мистецтва, зокрема фотомистецтва. На мою думку, це захопливе заняття. Експозиція спонукає нас усвідомити, скільки талановитих людей навколо. Хочу побажати учасникам виставки натхнення, сил і нових ідей. 

Тамара Куцериб, факультет міжнародних відносин, 2 курс:
– Особливо мені припала до душі пейзажна зйомка, фотографії дуже гарні, якісні. Хотілося б, щоби в Університеті проводили більше мистецьких заходів. Вони допомагають відкрити нові таланти, заохочують студентів творити.

Відгуки та пропозиції можна ­надсилати на електронну пошту
studmerydianfoto@gmail.com

Категорія: №4, квітень 2010 р.