Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

У Львові вшанували пам’ять загиблих під Смоленськом

10 квітня в Росії під Смоленськом сталася жахлива трагедія – розбився літак, у якому загинули всі пасажири та члени екіпажу. Як повідомляє УНІАН, в авіакатастрофі загинув Президент Польщі Лех Олександр Качинський та його дружина, голова Національного банку країни, найвище військове керівництво Польщі, міністри президентської Канцелярії, депутати Сейму, Сенату, а також родичі жертв Катинської трагедії, які мали намір узяти участь у заходах з відзначення 70-ї річниці подій у Катині.
Лідери України висловили співчуття польському народові, у багатьох містах України провели заходи із вшанування пам’яті загиблих. Докладніше про заходи у Львові розповіла студентка філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, голова студентського клубу фундації “SEMPER POLONIA”, член польської громади у Львові Ольга Вінярська:
“10 квітня сталася жахлива подія. Польська делегація на чолі із Президентом Польщі летіла в Катинь, щоб ушанувати пам’ять жертв трагічної події – масового винищення польських офіцерів у 1940 році під час Другої світової війни, натомість делегати самі стали жертвами трагічного випадку. Інформація про катастрофу розійшлася блискавично швидко.
У Львові цього дня вшанували пам’ять загиблих. Члени польської громади були досить активними. Центральним місцем, де поляки та львів’яни вшановували пам’ять загиблих, був Катедральний собор. Тут відслужили месу за упокій душ тих, хто поліг у катастрофі. У ній узяли участь представники Генерального консульства Республіки Польща на чолі з генеральним консулом Гжегожом Опалінським, працівники консульства, представники польських організацій в Україні. На месі була й молодь, зокрема студенти, а також старші люди і всі, хто небайдужий до трагедії. На фасаді Латинської катедри зліва від центрального входу під меморіальною дошкою про візит Папи Римського Івана Павла ІІ “виклали” хрест із свічок, біля якого запалювали свічки і клали квіти. Квіти та свічки люди приносили і на площу Івана Франка біля приміщення Генерального консульства.
Значною втратою для нас є смерть дружини Президента Польщі, яка підтримувала досить теплі стосунки зі Львовом. 5 червня 2007 р. та 1 червня 2009 р. під патронатом Марії Качинської проведено “Польсько-український день дитини”. У заході взяла участь майже тисяча дітей, серед яких – польські діти із західних областей України та їхні ровесники-українці, а також діти з дитячих будинків нашого міста. Дітлахи відвідали найцікавіші куточки Львова, зокрема місця, важливі для спільної історії поляків і українців, переглянути кілька вистав у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені С. Крушельницької. Ми добре пам’ятаємо цей захід, адже діти мали змогу обмінятися враженнями, розповісти про свої зацікавлення та розширити світогляд і пізнати чимало нового.
Подія 10 квітня 2010 р. – не лише втрата відомих політиків, громадських діячів, науковців, не тільки втрата потенціалу та титулів… Насамперед це – втрата людського життя, яке найцінніше. Це масштабна трагедія… У такі важкі моменти ми, поляки, українці, тим паче – львів’яни – маємо бути як ніколи разом”.

Підготувала Богдана Баюнова,
Студентська інформаційна мережа

Категорія: №4, квітень 2010 р.