Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Найчисельніша університетська профспілка – на факультеті іноземних мов

Надія Ревак, старший викладач кафедри класичної філології

Старший викладач кафедри класичної філології Надія Григорівна Ревак от уже 10 років є головою профбюро факультету іноземних мов. Зовсім недавно, 2 березня 2010 року, її переобрали втретє. 

– Як Ви вважаєте, чим особлива профспілка факультету іноземних мов?
– Профспілка, як відомо, – добровільна організація. У профспілці факультету іноземних мов – 244 члени, що становить 76 % загальної кількості викладачів і співробітників факультету. Думаю, особливість нашої профспілки – у чисельності, це найчисельніша серед факультетських профспілок. Відповідно, є вагоміший стимул для вступу, адже завдяки значній кількості членів маємо більше внесків, як наслідок – більше коштів до розпорядження.


– Надіє Григорівно, якою сумою щомісяця оперує профспілка і за яких умов допомагає своїм членам?
– Члени профспілки щомісяця сплачують 1% заробітної плати, який виділяють на матеріальну допомогу. Місячна матеріальна допомога на нашому факультеті становить 1410 грн. Від 2005 до 2009 року звичайну матеріальну допомогу отримали понад 200 працівників факультету: у 2005 р. – по 50 грн, 2006 р. – по 100 грн, 2007 р. – 150 грн, а 2008 – 2009 рр. – по 200 грн. Багатодітним сім’ям, а їх на факультеті вісім, виплачено разову допомогу по 300 грн (з 2008 р.), батькам, діти яких навчаються на платній формі (І – V курси), а їх у нас двоє, – по 600 грн (2008 р.), інвалідам ІІ – ІІІ груп (їх двоє) – по 250 грн. У разі народження дитини профспілка надає 500 грн, якщо важка хвороба – 300 грн, коли помирає хтось із близьких – 400 грн, якщо помирає член спілки – 800 грн родині. 

– Окрім виплати матеріальної допомоги, чим ще займається профспілка факультету іноземних мов?
– Наша діяльність скерована в трьох напрямах: соціально-економічному, культурно-просвітницькому та соціальному. Перший напрям базується на забезпеченні трудових прав і гарантій працівників, які закріплені в колективному договорі, що його укладено згідно зі статтями 10-20 Кодексу законів про працю України між Університетом та профкомом. Університет зобов’язався дотримуватися передбачених колективним договором нормативних положень, а профком здійснює поточний контроль за виконанням заходів, які стосуються фінансово-економічної діяльності та нормування праці, забезпечення права на працю, гарантії робочого місця і матеріального стимулювання працівників, охорони праці, відпусток, підвищення кваліфікації, оздоровлення та відпочинку, надання надбавок, доплат і премій.
Щодо культурно-просвітницької діяльності, то в цьому керунку також провадимо сумлінну роботу. Три-чотири рази на рік організовуємо факультетські вечори – до Дня Університету, Дня матері, Франківських і Шевченківських днів та ін. Також були безпосередньо причетні до загальноуніверситетських заходів. Щороку до Дня Університету ініціювали культпоходи в театри Львова – на вистави “Кафедра”, “Сільва”, кантату “Carmina Burana”.
Профспілка дбає про дозвілля дітей наших працівників. Щороку організовуємо ранки до Дня Св. Миколая. Приблизно 100 дітей отримали запрошення на новорічні вистави в Перший український театр для дітей та юнацтва і Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької. Цьогоріч 156 дітей віком від одного місяця до чотирнадцяти років отримали подарунки від Св. Миколая.
Для поліпшення стану здоров’я дітей діє мережа дитячих оздоровчих закладів, зокрема табори “Світанок”, “Зірниця”, санаторії “Будівельник”, “Пролісок” – послугами цих закладів скористалися десятеро дітей співробітників факультету.

– Надіє Григорівно, чи є в профспілки, яку Ви очолюєте, особливі традиції?
– Хочу згадати досить хорошу традицію, започатковану адміністрацією факультету та профбюро – вітання колективів кафедр та університетських підрозділів із Новим роком, Різдвом та Великодніми святами. Така традиція існує тільки на нашому факультеті. Звісно, здебільшого трапляється так, що я сама закуповую та розсилаю вітальні листівки. Але це приємна справа. Також добра традиція нашої профспілки – урочисто святкувати на факультеті ювілейні дати співробітників, яких нагороджуємо грамотами факультету та подяками ректора.

Розмовляла
Наталя Драган-Іванець

Категорія: №4, квітень 2010 р.