Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет протидіє лінгвоциду

Українська мова – невід’ємний елемент нашої національної ідентичності, повноти культурного простору та державної цілісності. Відсутність чіткої позиції і цілеспрямованих дій на захист і розвиток української мови в умовах лінгвоциду, породженого законодавчою діяльністю українських парламентарів, може відібрати в українців не лише власний голос, а й спроможність надалі розвиватися як самобутня нація. Усвідомлюючи всю небезпеку, яка постала перед українським народом через останні законодавчі ініціативи, академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка послідовно і невідступно стає на захист української мови. Силою українського слова науковці та студенти Університету стверджують непорушність своєї позиції у відстоюванні українськості.

Першою публічною реакцією на “мовні ініціативи” став флеш-моб аспірантів, студентів, професорів і доцентів Університету 24 травня 2012 року перед пам’ятником Тарасові Шевченку під гаслом “Врятуй українську мову!”. Учасники заходу висловили своє несприйняття “мовного законопроекту” Колесніченка-Ківалова й закликали суспільство не миритися з ініціативами, які пропонують окремі політики: “Дорога громадо! Непрості події змусили нас зібратися тут. Ми не можемо нині мовчати, адже впродовж наступних двох годин можуть прийняти українофобний закон”, – закликали організатори акції.

“Ганебними, неконституційними й антидержавними акціями” назвав діяльність депутатів декан філологічного факультету Ярослав Гарасим. Окрім того, до присутніх звернулися громадські діячі, науковці та студенти. Результатом зустрічі стала “Відоз­ва до народних депутатів України, усіх українців та громадян України!”, яку одноголосно підтримали всі учасники акції.

У зверненні до Голови Верховної Ради Володимира Литвина і народних депутатів України Вчена Рада Університету наголосила на необхідності збереження конституційно закріпленого статусу української мови і недопустимості використання мовного питання у передвиборних політтехнологіях.

“Вчена Рада Львівського національного університету імені Івана Франка закликає виявити почуття суспільно-політичної відповідальності та національно-громадянського обов’язку і не допустити відвертого антидержавницького акту – запровадження офіційної двомовності в Україні”, – йдеться також у зверненні.

Із метою консолідації сил українських мовознавців вчена рада філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка звернулася до вчених рад філологічних факультетів, Інститутів філології й академічних філологічних центрів та установ: “5 червня 2012 року провладна більшість Верховної Ради України у злуці з україноненависницькою фракцією комуністів і поодинокими народними депутатами-запроданцями здійснила небезпечний крок до ліквідації нашої державної незалежності…”.

У зверненні вчені-філологи наголосили на тому, що прийняття законопроекту рівноцінне сумнозвісним Валуєвському циркуляру (1863 р.) й Емському указу (1876 р.), а сам законопроект скерований на підрив конституційного статусу української мови як єдиної державної в країні.

Беручи до уваги загрозу, яка постала перед українською мовою, вчена рада філологічного факультету закликала об’єднати всі свої організаційні та науково-інтелектуальні зусилля, щоб не допустити прийняття антиконституційного законопроекту; терміново розглянути на засіданнях вчених рад питання про антидержавне впровадження офіційної двомовності в Україні та прийняти відповідні звернення до Голови Верховної Ради і народних депутатів України; підтримати ініціативу створення “Всеукраїнської асоціації викладачів української мови та літератури”, основним завданням якої має стати утвердження державного статусу та зміцнення міжнародного авторитету української мови; розробити чіткий план заходів щодо вчасного інформаційного, правового та суспільно-резонансного реагування на кожен прояв мовної українофобії як в Україні, так і за її межами.

“Українське суспільство повинно бути впевнене: академічні філологи непохитно стоять на сторожі української мови як фундаментальної основи побудови міцної незалежної держави”, − завершили своє звернення філологи Університету.

“Мовні ініціативи” провладної більшості викликали глибоке обурення й у студентів Університету, які закликали громадськість не бути байдужими та цінувати національну українську мову, а отже, й українську культуру. Представники Студентської ініціативи ЛНУ ім. Івана Франка ще раз наголосили на відвертій політизації мови і закликали молодь об’єднатися довкола ідеї українськості: “Вважаємо необхідним нагадати, що українська мова була, є і буде мовою високорозвиненої літератури та культури”.

Інструментом для боротьби з русифікаторською позицією влади студенти обрали популяризацію українського слова. Зокрема, Студентська ініціатива започаткувала безстроковий проект на розвиток української мови: дарування дисків з українською музикою і поезією, виготовлення різноманітних агітаційних матеріалів, проведення флеш-мобів й інших молодіжних акцій. Станом на сьогодні представники студентської ініціативи провели акцію підтримки української мови й україномовної продукції у громадському транспорті Львова, під час якої розклеїли наліпки з цитатами класиків української літератури та закликами популяризувати український продукт: “Українське – це сильно! Українське – це стильно! Слухаймо українське! Читаймо українське! Любімо українське!”.

Своїми акціями, громадською активністю, чіткою національною позицією науковці, працівники й студенти Університету доводять свою непохитність у нестримному прагненні захищати, популяризувати та розвивати рідну українську мову.

Олег Вівчарик
Фото автора