Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Перші кроки…”

23 березня міністр освіти і науки України Дмитро Табачник уже вкотре мав змогу спостерігати за “любов’ю” львівського студентства до своєї поважної персони.
Приблизно три тисячі небайдужих вийшли на вулицю, щоб узяти участь в акції протесту – живому антиТАБАЧНИКовому ланцюгу. Родзинкою дійства була імпровізована залікова книжка міністра, яку учасники акції передавали з рук у руки і яка вирушила у марафон містами України, аби в кожному з них студенти записали свої бали міністрові з таких предметів: “прикладна русифікація”, “політична клоунада”, “основи казнокрадства” та ін.
Міністр – відмінник з усіх дисциплін. Шкода лишень, що студенти не вписали ще однієї – “язикоплетіння”. Як з’ясувалося, це улюблений предмет Табачника, адже всі мали змогу спостерігати з телеекрана, як професійно пан українофоб жонглює словами, самоутверджуючись у дискусії з молоддю завдяки тому, що студентам не дають можливості висловити свої думки після міністра.
Заліковка, перш ніж фінішувати в Києві 31 березня, “оббігла” Львів, Тернопіль, Луцьк, Харків та Кіровоград та інші міста і примандрувала в столицю, зібравши приблизно 10 тисяч підписів студентства.
Організатори акції дуже сподівалися, що зможуть урочисто вручити її особисто міністрові, але його святиню надійно вартували правоохоронці, які не дозволили мітингувальникам підступитися до неї. Але, наче святе провидіння, до студентства зійшов заступник міністра – Петро Куліков, який пообіцяв передати її особисто Табачникові.
Натомість тим, хто, блаженно склавши руки на грудях і тримаючи в них квіти, викрикував гасла ЗА шановного міністра, пощастило значно більше – двері святині відчинилися перед їхніми смиренними обличчями, і сам Вельмишановний спустився зі свого трону і вітав благочестивих у своїх хоромах.
І наче почули протестні голоси українського студентства – 30 березня у Верховній Раді голосували за усунення Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки, але (хто б у цьому сумнівався!) він зостався на посаді, адже з 424 зареєстрованих у залі депутатів проект постанови про відставку міністра підтримало лише 202 із мінімально необхідних 226. Що, звісно, не є підставою для того, аби нам, свідомим студентам, здавати позиції.
Спершу акції молоді сприймали несерйозно, висловлюючи такі аргументи: щоб усунути Вельмишановного з посади, потрібно, аби він ХОЧ ЩОСЬ зробив. Чекати довелося недовго – Табачник скасував державний іспит з української мови! Причім мотивація цього обурливого факту – надзвичайно безглузда. Петро Куліков аргументував, що українська мова небагата на технічні терміни! І ще чимало дурниць прозвучало на кшталт того, що іспит коштуватиме державі 300 тисяч гривень і т. д.
Це – неподобство. Запущено страшну машину, місія якої – знищити нашу мову й українську націю!
Слава Україні!

Марічка Жук,
студентка 3 курсу факультету журналістики
Фото автора

Категорія: №4, квітень 2010 р.